Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Podaż wieprzowiny w Chinach
Podaż wieprzowiny w Chinach stale się poprawia Połączenie zmian polityki i wzrostu importu zwiększa podaż wieprzowiny w Chinach i stabilizuje ceny po tym, jak epidemie afrykańskiego pomoru świń zdziesiątkowały stado świń. Według doniesień CGTN chińska polityka produkcji wieprz...
Czytaj więcejJak dużą lukę stworzył rok 2020 w branży wieprzowej?
Jak dużą lukę stworzył rok 2020 w branży wieprzowej? Kontynuowany jest kontrsezonowy wzrost cen, przynoszący bardzo potrzebną ulgę producentom wieprzowiny w USA. Do niedawnego wzrostu cen wieprzowiny producenci odnotowywali straty w produkcji od warchlaków do tuczu każdego miesiąca te...
Czytaj więcejNiemcy sprzedają więcej wieprzowiny partnerom z UE
Niemcy sprzedają więcej wieprzowiny partnerom z UE po wprowadzeniu zakazu w Azji Niemieccy przetwórcy mięsa wysyłają wieprzowinę wcześniej przeznaczoną dla Azji do supermarketów w całej Unii Europejskiej po tym, jak Chiny, Japonia i Korea Południowa zakazały importu niemieckiej wi...
Czytaj więcejWzrost eksportu wieprzowiny z Hiszpanii
Eksport wieprzowiny z Hiszpanii do Chin wzrósł w pierwszej połowie roku W pierwszym półroczu 2020 roku wielkość eksportu wieprzowiny z Hiszpanii do Chin wzrosła o 107% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Nic dziwnego, że wzrost był związany z afrykańskim pomorem świń...
Czytaj więcej70 przypadek ASF w Niemczech
Niemcy odkryli jeden nowy przypadek pomoru świń u dzika Jeszcze jeden przypadek afrykańskiego pomoru świń (ASF) został znaleziony w populacji dzików w Brandenburgii, podał rząd regionu wschodnich Niemiec. Reuters donosi, że nowy przypadek zwiększa liczbę potwierdzonych infekcji do...
Czytaj więcej