„2021 będzie trudnym rokiem”: Rynek wieprzowiny, wołowiny i drobiu w Europie
2020-09-03 09:46:14
zagraniczne
Gdy uderzył nowy koronawirus, gastronomia praktycznie została zamknięta z dnia na dzień. Jednocześnie wzrósł popyt na mięso w sprzedaży detalicznej.
Bez względu na to, jak duży jest ten wzrost popytu, przejście konsumentów do handlu detalicznego nie zrekompensowało utraty wolumenu w gastronomii, powiedział Claxton. Strata jest znacząca.
Usługi gastronomiczne w USA spadły o 27% w 2020 r. w porównaniu z danymi z 2019 r. Firma badawcza przewiduje, że sektor spadnie o 10% w 2021 r., ponownie w porównaniu do 2019 r.
W Chinach sytuacja wydaje się być bardziej pozytywna, w tym roku usługi gastronomiczne spadły o 24%, przewiduje się, że do 2021 r. wzrośnie o 5% w porównaniu z danymi z 2019 r.
W Europie (UE-27 + Wielka Brytania) poziom usług gastronomicznych spadł w tym roku aż o 33%, a prognozy na 2021 r. wynoszą -14%. „W wyniku pandemii mamy ograniczony rynek” - powiedział Claxton.
W miarę jak europejskie środki blokujące łagodnieją, a usługi gastronomiczne ponownie się otwierają, dwa kluczowe czynniki nadal powodują zatrzymanie konsumentów w domu - przynajmniej do jedzenia.
Jednym z nich jest czynnik ekonomiczny, wyjaśnił ekspert ds. Rynku mięsa Claxton, sugerując, że utrata dochodów i zwolnienia oznaczają, że konsumenci ograniczają swoje wydatki. Drugi to „czynnik strachu”, polegający na tym, że konsumenci wolą unikać tłumów i przestrzeni publicznych z obawy przed infekcją.
Przewiduje się, że ta utrata popytu będzie trwała przez 2020 r., aż do 2021 r. „Musimy wejść w 2021 r., spodziewając się, że będzie to trudniejszy rok i mniejsze znaczenie czynników ekonomicznych COVID-19 na rynku europejskim, bardziej niż fizyczny wpływ samego COVID ”
Oczywiście w sektorze występują fizyczne skutki. Produkcja ucierpiała w tym roku z powodu zamykania fabryk i niedoborów siły roboczej w sektorach drobiu, wieprzowiny i wołowiny. W 2021 r. Nastąpi „pewne ożywienie”, powiedział Claxton, z „normalną sezonowością” w produkcji.
Jednak aby to osiągnąć, ostrzegł analityk, Europa musi zwiększyć eksport. „Popyt w Europie będzie słabszy, więc musimy szukać lepszych możliwości poza Europą i musimy zaakceptować, że na rynku europejskim będą niższe ceny. Będziemy musieli ciężej pracować, aby znaleźć te optymalne możliwości ”.
Analityk wyraził obawy, że w nadchodzących miesiącach pandemia dotknie również produkty premium, sprzedawane głównie w gastronomii. Są to produkty ekologiczne i certyfikowane, a także cielęcina, jagnięcina, befsztyk i szynka parmeńska.
„Naprawdę martwię się o [spadek popytu krajowego] w przyszłości” - powiedział Claxton. „Kiedy wchodzimy w tę fazę, w której ludzie zdają sobie sprawę, że nie mają pewności zatrudnienia, że nie mają pieniędzy, że ich pensje zostały zmniejszone lub że zostali zwolnieni ”.
Należy spodziewać się spadków we wszystkich sektorach. Kiedy analityk przeanalizował zachowania zakupowe po krachu finansowym w 2008 r. zaobserwował, że konsumenci przechodzą od befsztyku do mięsa mielonego, od wołowiny do kurczaka, a w krajach rozwijających się od kurczaka do jajek i od jajek do warzyw. „Zobaczymy do 2021 roku” - powiedział delegatom. „A to oznacza mniejsze zapotrzebowanie na całym świecie i różne sposoby jego obsługi”.
W szczególności Chiny ucierpiały na ASF. W sierpniu 2018 roku naród zgłosił swój pierwszy przypadek. „Nadal istnieje i najprawdopodobniej ma charakter endemiczny - pomimo wszelkich poczynionych wysiłków - bardzo szybko zajął przemysł z ogromnym stadem świń przydomowych” - powiedział Claxton.
Szacujemy, że produkcja wieprzowiny w Chinach spadła o około 27 milionów ton między 2018 a 2019 rokiem.
Niemcy są również narażone na ASF. „Co się stanie z ich rynkiem, jeśli go zdobędą?. Problem z COVID jest oczywiście „daleki od zakończenia”. „Przeżywamy apogeum pandemii [ale] długofalowy wpływ gospodarczy dopiero nadejdzie”.
Brexit wprowadza również większą niepewność do sytuacji. Czy Europa i Wielka Brytania będą mogły swobodnie handlować 1 stycznia 2021 roku? To pytanie jest „niezwykle ważne. Nie ma co do tego jasności,póki co niebezpiecznie zbliżamy się do terminu”.
Podstawowe siły rynkowe nie zniknęły i należy się z nimi zmierzyć - podkreślił dyrektor ds. Mięsnych. Obejmują one podnoszenie standardów dobrostanu zwierząt, co zwiększa koszty produkcji krajowej, oraz zrównoważony rozwój, który ma coraz większe znaczenie dla konsumentów - co również wiąże się z dodatkowymi kosztami.
Podaż wieprzowiny w Chinach
Podaż wieprzowiny w Chinach stale się poprawia Połączenie zmian polityki i wzrostu importu zwiększa podaż wieprzowiny w Chinach i stabilizuje ceny po tym, jak epidemie afrykańskiego pomoru świń zdziesiątkowały stado świń. Według doniesień CGTN chińska polityka produkcji wieprz...
Czytaj więcejJak dużą lukę stworzył rok 2020 w branży wieprzowej?
Jak dużą lukę stworzył rok 2020 w branży wieprzowej? Kontynuowany jest kontrsezonowy wzrost cen, przynoszący bardzo potrzebną ulgę producentom wieprzowiny w USA. Do niedawnego wzrostu cen wieprzowiny producenci odnotowywali straty w produkcji od warchlaków do tuczu każdego miesiąca te...
Czytaj więcejNiemcy sprzedają więcej wieprzowiny partnerom z UE
Niemcy sprzedają więcej wieprzowiny partnerom z UE po wprowadzeniu zakazu w Azji Niemieccy przetwórcy mięsa wysyłają wieprzowinę wcześniej przeznaczoną dla Azji do supermarketów w całej Unii Europejskiej po tym, jak Chiny, Japonia i Korea Południowa zakazały importu niemieckiej wi...
Czytaj więcejWzrost eksportu wieprzowiny z Hiszpanii
Eksport wieprzowiny z Hiszpanii do Chin wzrósł w pierwszej połowie roku W pierwszym półroczu 2020 roku wielkość eksportu wieprzowiny z Hiszpanii do Chin wzrosła o 107% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Nic dziwnego, że wzrost był związany z afrykańskim pomorem świń...
Czytaj więcej70 przypadek ASF w Niemczech
Niemcy odkryli jeden nowy przypadek pomoru świń u dzika Jeszcze jeden przypadek afrykańskiego pomoru świń (ASF) został znaleziony w populacji dzików w Brandenburgii, podał rząd regionu wschodnich Niemiec. Reuters donosi, że nowy przypadek zwiększa liczbę potwierdzonych infekcji do...
Czytaj więcej