Rosyjski eksport mięsa przekroczył 200 milionów dolarów w pierwszym kwartale 2021 r.
2021-05-27 14:43:02
zagraniczne
Według Federalnej Służby Celnej w okresie styczeń-marzec 2021 r. * Rosja wysłała na rynki zagraniczne 120 tys. ton mięsa, o 7,9% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Przychody z eksportu wzrosły o 14% do 207 mln USD, z czego 45% stanowiła wieprzowina, 37% drób, a 16% wołowina.
Dostawy wieprzowiny przyczyniły się do tego wzrostu, zwiększając fizyczną wielkość o 31% do 48 000 ton i 59% pod względem wartości do 93 mln USD w wyniku zwiększonego eksportu do Wietnamu. Wzrost ten tłumaczy niska ilość bazowa z początku ubiegłego roku, kiedy Rosja właśnie rozpoczęła dostawy do tego azjatyckiego kraju. Yuri Kovalev, dyrektor generalny Krajowego Związku Producentów Wieprzowiny, skomentował Agroexport. „Generalnie sprzedaż w I kwartale kształtuje się na poziomie III i IV kwartału 2020 roku. W pierwszym kwartale ubiegłego roku dostawy do Wietnamu dopiero się zaczynały: od 1 stycznia tylko dwa rosyjskie przedsiębiorstwa miały dostęp do wietnamskiego rynku. We wrześniu było to już 20 - zauważył Kowalow.
Według niego popyt z Wietnamu jest obecnie stabilny, podczas gdy w innych kierunkach wielkość wysyłek jest mniej więcej taka sama jak w zeszłym roku. - O ile nie wystąpią sytuacje kryzysowe o charakterze epidemiologicznym i makroekonomicznym, prognozujemy rosyjski eksport wieprzowiny i produktów ubocznych w przedziale 200-230 tys. ton do końca 2021 roku - dodał Kowalow.
Według Federalnego Centrum „Agroexport” eksport wieprzowiny (wraz z produktami ubocznymi) do 2025 roku może osiągnąć 320 tys. ton (+ 59% do 2020 roku) ze względu na umocnienie pozycji rynkowej w Wietnamie i perspektywy otwarcia nowych kierunków - zwłaszcza Azja Południowo-Wschodnia, jak Filipiny. Otwarcie chińskiego rynku na dostawy rosyjskich produktów wieprzowych nie jest jednak uwzględnione w prognozie ze względu na surowe stanowisko tego kraju w zakresie wymagań weterynaryjnych oraz istnienie udanych, długoterminowych relacji z innymi głównymi krajami eksportującymi.
Prognozy dla świń
Perspektywa handlarzy świniami To był kolejny dobry tydzień dla przemysłu wieprzowego, ponieważ kontrakty terminowe na chudą wieprzowinę osiągnęły maksimum od 8,5 miesiąca, a ogólna postawa techniczna stała się bardziej optymistyczna dla cen. Sugeruje to, że w najbliższym czasi...
Czytaj więcejOżywienie w chińskiej produkcji wieprzowiny
Produkcja wieprzowiny w Chinach wykazuje oznaki ożywienia Według obliczeń Reutera produkcja wieprzowiny w Chinach w trzecim kwartale wzrosła o 18% w porównaniu z rokiem poprzednim do 8,4 miliona ton, co wskazuje na pierwsze oznaki ożywienia u największego światowego producenta. Wzrost...
Czytaj więcejNOWOŚCI RYNKOWE dla wieprzowiny- analiza rynku
Produkcja wieprzowiny Chiny: USDA spodziewa się przywrócenia produkcji w 2021 r. po najniższym punkcie z 2020 r. Prognoza produkcji dla Chin w 2021 r. nadal jednak jest daleka od poziomu z 2018 r., kiedy kraj ten ucierpiał z powodu Afrykańskiego pomoru świń. UE i USA: USDA spodziew...
Czytaj więcejOptymizm handlowy poprawia perspektywy dla amerykańskich producentów wieprzowiny
Optymizm handlowy poprawia perspektywy dla amerykańskich producentów wieprzowiny Odnowiony optymizm co do handlu jest jasnym punktem dla sektora wieprzowiny w USA po znacznym spowolnieniu przez całe lato, powiedział Will Sawyer, główny ekonomista ds. Białka zwierzęcego w Dziale Wymiany W...
Czytaj więcejChińskie hurtowe ceny wieprzowiny spadają pomimo decyzji o zakazie importu do Niemiec
Mimo że Chiny nie akceptują już niemieckiej wieprzowiny po wykryciu afrykańskiego pomoru świń w niemieckim stadzie świń, hurtowe ceny wieprzowiny w tym kraju spadły zgodnie z ostatnimi danymi chińskiego Ministerstwa Rolnictwa. Szacunki wskazują, że obecnie Chiny zaspokajają około...
Czytaj więcej