Czy Ameryka Północna może czerpać zyski z ASF w Niemczech?
2020-09-29 10:00:59
zagraniczne
Skoro niemiecki eksport wieprzowiny jest obecnie zablokowany z różnych rynków, w tym z Chin z powodu obecności afrykańskiego pomoru świń (ASF), czy istnieją możliwości dla producentów w Ameryce Północnej, aby wypełnić tę lukę?
Jako największy kraj eksportujący wieprzowinę na świecie, Stany Zjednoczone obecnie eksportują do ponad 100 krajów. „Amerykańscy producenci wieprzowiny historycznie eksportują około 25% całkowitej produkcji w USA, a wiele z tego, co eksportujemy, to kawałki wieprzowiny, które nie są chętnie spożywane w USA” - zauważył Gantz. „Rynek amerykański jest stosunkowo dojrzałym rynkiem konsumpcji wieprzowiny, a wiele z naszych możliwości rozwoju dotyczy krajów zamorskich, w tym krajów rozwijających się, które chcą dodać do swojej diety bardziej wartościowe białko”.
Zmieniła się dystrybucja kanadyjskiego eksportu wieprzowiny. Niedawny raport Statistics Canada wyjaśnił, że po zatrzymaniu kanadyjskiego eksportu do Chin w późniejszym 2019 r., „Dystrybucja kanadyjskich partnerów eksportowych zmieniła się ... Eksport do innych mniejszych partnerów handlowych wzrósł o ponad 100% między drugim a trzecim kwartałem 2019 r., Podczas gdy inni główni partnerzy handlowi, tacy jak Japonia, Meksyk i Stany Zjednoczone, zwiększyli import kanadyjskiej wieprzowiny. Kanadyjscy producenci wieprzowiny zrekompensowali część utraconego eksportu do Chin zwiększonym eksportem na inne rynki międzynarodowe ”. Niedawny raport handlowy CPC wykazał, że roczny eksport wieprzowiny do Chin jest o 44% wyższy niż w zeszłym roku. Jednak eksport wieprzowiny do Chin został ostatnio utrudniony, ponieważ firma Maple Leaf Foods (która wraz z Olymelem przetwarza większość kanadyjskiej wieprzowiny) dobrowolnie zawiesiła eksport wieprzowiny do tego kraju w połowie sierpnia po tym, jak kilkudziesięciu pracowników jednego z jego zakładów uzyskało wynik pozytywny dla Covid-19.
Prognozy dla świń
Perspektywa handlarzy świniami To był kolejny dobry tydzień dla przemysłu wieprzowego, ponieważ kontrakty terminowe na chudą wieprzowinę osiągnęły maksimum od 8,5 miesiąca, a ogólna postawa techniczna stała się bardziej optymistyczna dla cen. Sugeruje to, że w najbliższym czasi...
Czytaj więcejOżywienie w chińskiej produkcji wieprzowiny
Produkcja wieprzowiny w Chinach wykazuje oznaki ożywienia Według obliczeń Reutera produkcja wieprzowiny w Chinach w trzecim kwartale wzrosła o 18% w porównaniu z rokiem poprzednim do 8,4 miliona ton, co wskazuje na pierwsze oznaki ożywienia u największego światowego producenta. Wzrost...
Czytaj więcejNOWOŚCI RYNKOWE dla wieprzowiny- analiza rynku
Produkcja wieprzowiny Chiny: USDA spodziewa się przywrócenia produkcji w 2021 r. po najniższym punkcie z 2020 r. Prognoza produkcji dla Chin w 2021 r. nadal jednak jest daleka od poziomu z 2018 r., kiedy kraj ten ucierpiał z powodu Afrykańskiego pomoru świń. UE i USA: USDA spodziew...
Czytaj więcejOptymizm handlowy poprawia perspektywy dla amerykańskich producentów wieprzowiny
Optymizm handlowy poprawia perspektywy dla amerykańskich producentów wieprzowiny Odnowiony optymizm co do handlu jest jasnym punktem dla sektora wieprzowiny w USA po znacznym spowolnieniu przez całe lato, powiedział Will Sawyer, główny ekonomista ds. Białka zwierzęcego w Dziale Wymiany W...
Czytaj więcejChińskie hurtowe ceny wieprzowiny spadają pomimo decyzji o zakazie importu do Niemiec
Mimo że Chiny nie akceptują już niemieckiej wieprzowiny po wykryciu afrykańskiego pomoru świń w niemieckim stadzie świń, hurtowe ceny wieprzowiny w tym kraju spadły zgodnie z ostatnimi danymi chińskiego Ministerstwa Rolnictwa. Szacunki wskazują, że obecnie Chiny zaspokajają około...
Czytaj więcej