Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Wzrost liczby świń rzeźnych napędza niewielki wzrost stad świń w USA
Według najnowszych danych USDA na dzień 1 września krajowe stado świń w USA odnotowało niewielki wzrost, wynoszący 79,1 mln sztuk, o 1% więcej niż w tym samym punkcie w zeszłym roku. Według raportu analityka AHDB, Hannah Clarke: „Raporty branżowe sugerują, że do wyższych liczb...
Czytaj więcejJapońska Produkcja wieprzowiny
Japonia jest dobrze znana na całym świecie jako ważny kraj importujący wieprzowinę, ale sam kraj ma również silny i zrównoważony przemysł trzody chlewnej. Szanse dla przyszłej produkcji trzody chlewnej zostaną zbadane podczas pierwszej edycji zbliżającej się konferencji internetowe...
Czytaj więcejASF Niemcy: Wirus dociera na północ- łącznie 38 przypadków
ASF Niemcy: Wirus dociera na północ- łącznie 38 przypadków Afrykański pomór świń w Niemczech nie ogranicza się do jednej lokalizacji. Władze niemieckie poinformowały o zastrzeleniu zarażonego dzika 80 km na północ od pierwszej serii ognisk. Nowy przypadek odkryto w pobliżu wio...
Czytaj więcejCzy Ameryka Północna może czerpać zyski z ASF w Niemczech?
Czy Ameryka Północna może czerpać zyski z ASF w Niemczech? Skoro niemiecki eksport wieprzowiny jest obecnie zablokowany z różnych rynków, w tym z Chin z powodu obecności afrykańskiego pomoru świń (ASF), czy istnieją możliwości dla producentów w Ameryce Północnej, aby wypełnić ...
Czytaj więcejPodsumowanie września: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie września: co nowego w świecie świń? Podczas gdy Covid-19 nadal dominuje na pierwszych stronach gazet na całym świecie, najważniejsze wiadomości dotyczące branży świń we wrześniu nadeszły z Adisseo, kiedy ogłosiło przejęcie Framelco Group. A co z ostatnimi planami CP...
Czytaj więcej