Pigro News

Czy Ameryka Północna może czerpać zyski z ASF w Niemczech?

  2020-09-29 10:00:59

  zagraniczne

Czy Ameryka Północna może czerpać zyski z ASF w Niemczech?
Czy Ameryka Północna może czerpać zyski z ASF w Niemczech?
Skoro niemiecki eksport wieprzowiny jest obecnie zablokowany z różnych rynków, w tym z Chin z powodu obecności afrykańskiego pomoru świń (ASF), czy istnieją możliwości dla producentów w Ameryce Północnej, aby wypełnić tę lukę?
W niedawnym artykule Reutera Justin Sherrard, analityk z Rabobank, przypuszcza, że ​​chiński import wieprzowiny z Niemiec zostanie zastąpiony importem z USA, Kanady, Hiszpanii i Brazylii. Joe Schuele z Amerykańskiej Federacji Eksportu Mięsa (USMEF) dodał, że Stany Zjednoczone powinny być „dobrze przygotowane do przenoszenia większej ilości wieprzowiny w ciągu ostatnich 4 miesięcy roku, czy to do Chin, czy na inne rynki”.
 
Wypełnienie możliwości, jakie daje niemiecka wieprzowina
Jednak Rachel Gantz, dyrektor ds. Komunikacji w National Pork Producers Council (NPPC) w USA, powiedziała, że ​​chociaż może być okazja do wypełnienia pustek pozostawionych przez niemiecką wieprzowinę, obecnie nie można spekulować na ten temat.
Jako największy kraj eksportujący wieprzowinę na świecie, Stany Zjednoczone obecnie eksportują do ponad 100 krajów. „Amerykańscy producenci wieprzowiny historycznie eksportują około 25% całkowitej produkcji w USA, a wiele z tego, co eksportujemy, to kawałki wieprzowiny, które nie są chętnie spożywane w USA” - zauważył Gantz. „Rynek amerykański jest stosunkowo dojrzałym rynkiem konsumpcji wieprzowiny, a wiele z naszych możliwości rozwoju dotyczy krajów zamorskich, w tym krajów rozwijających się, które chcą dodać do swojej diety bardziej wartościowe białko”.
NPPC będzie nadal starać się zapewnić, aby umowy handlowe umożliwiały większe możliwości rynkowe dla amerykańskiej wieprzowiny. Rynki w Wietnamie, Filipinach, Tajlandii, Brazylii, Ekwadorze, Indonezji, Jamajce i RPA są obecnie całkowicie zamknięte lub tylko w minimalnym stopniu otwarte na eksport wieprzowiny z USA.
 
Kanada: Ograniczone możliwości zwiększenia eksportu wieprzowiny
Jednak pomimo twierdzenia Sherrarda, Kanada ma ograniczone możliwości zwiększenia wywozu na dowolny rynek. „Nie widzimy już wzrostu naszego eksportu niż obecnie, ponieważ eksportujemy wszystko, co możemy w tej chwili” - wyjaśnił Gary Stordy, dyrektor ds. Rządowych i korporacyjnych w Canadian Pork Council (CPC). „Nasza branża nie zwiększa liczby hodowanych zwierząt i nic nie wskazuje na to, aby producenci planowali zwiększyć produkcję”. Dlatego Stordy potwierdził, że kanadyjska wieprzowina prawdopodobnie nie wykorzysta granic zamykających się na niemiecką wieprzowinę. „Globalna podaż wieprzowiny dostosuje się i widzimy, jak kanadyjska wieprzowina płynie tam, gdzie jest pożądana” - mówi. Jest prawdopodobne, że wiele innych krajów UE zwiększy swój eksport, ponieważ niemiecki przemysł wysyła swoją wieprzowinę do innych krajów UE ”.
Zmieniła się dystrybucja kanadyjskiego eksportu wieprzowiny. Niedawny raport Statistics Canada wyjaśnił, że po zatrzymaniu kanadyjskiego eksportu do Chin w późniejszym 2019 r., „Dystrybucja kanadyjskich partnerów eksportowych zmieniła się ... Eksport do innych mniejszych partnerów handlowych wzrósł o ponad 100% między drugim a trzecim kwartałem 2019 r., Podczas gdy inni główni partnerzy handlowi, tacy jak Japonia, Meksyk i Stany Zjednoczone, zwiększyli import kanadyjskiej wieprzowiny. Kanadyjscy producenci wieprzowiny zrekompensowali część utraconego eksportu do Chin zwiększonym eksportem na inne rynki międzynarodowe ”. Niedawny raport handlowy CPC wykazał, że roczny eksport wieprzowiny do Chin jest o 44% wyższy niż w zeszłym roku. Jednak eksport wieprzowiny do Chin został ostatnio utrudniony, ponieważ firma Maple Leaf Foods (która wraz z Olymelem przetwarza większość kanadyjskiej wieprzowiny) dobrowolnie zawiesiła eksport wieprzowiny do tego kraju w połowie sierpnia po tym, jak kilkudziesięciu pracowników jednego z jego zakładów uzyskało wynik pozytywny dla Covid-19.
Eksport wieprzowiny z Kanady do Chin / Hongkongu jest jednak niewielki w porównaniu z eksportem do Stanów Zjednoczonych i Japonii. Część kanadyjskiej wieprzowiny jest również eksportowana do kilku innych krajów w Azji, a także do Meksyku, Australii i Kuby.