Pigro News

Wzrost inflacji i niedobór wieprzowiny w USA

  2021-07-15 13:28:32

  zagraniczne

Wzrost inflacji i niedobór wieprzowiny w USA
W USA wraz z niedoborem wieprzowiny gwałtownie rośnie inflacja mięsa
Wzmożony sezon grillowy zderzył się z niedoborem świń, ponieważ w USA ceny konsumpcyjne wieprzowiny wzrosły w czerwcu najbardziej od 25 lat.
Ceny wieprzowiny wzrosły o 3,8% w porównaniu z miesiącem wcześniej, podczas gdy wołowina wzrosła o 4%, według danych USA, jak wskazuje raport Biura Statystyki Pracy z wtorku. Podwyższone ceny mięsa przyczyniły się do największego ogólnego wzrostu w USA.
Inflacja żywności rośnie od czasu, gdy koronawirus wywrócił łańcuchy dostaw, chorzy pracownicy zamykają zakłady mięsne, podczas gdy konsumenci odchodzą od restauracji, aby przygotować więcej jedzenia w domu. Amerykańskie stado wieprzowiny nie wyzdrowiało podczas wybuchu pandemii. Tymczasem susze na całym świecie spowodowały gwałtowny wzrost cen pasz dla zwierząt, a niedobory siły roboczej w rzeźniach również podniosły ceny wieprzowiny, wołowiny i kurczaka.
Większe dostawy mięsa oznaczały, że detaliści byli zmuszeni płacić wyższe ceny na rynku hurtowym, a następnie przerzucali te koszty na konsumentów. Jednak przy rekordowo wysokich temperaturach w niektórych częściach Stanów Zjednoczonych, niektórzy konsumenci mogą wkrótce zrezygnować z grillowania na świeżym powietrzu i zamiast tego wybrać restauracje, a sklepy spożywcze będą skłonni do obniżania cen, aby dostosować się do popytu.
„Ceny świeżej wieprzowiny zaczęły spadać” – powiedział Altin Kalo, analityk Steiner Consulting Group w Manchesterze w stanie New Hampshire. „Inflacja w usługach gastronomicznych jest bardziej "lepka" i prawdopodobnie będzie się utrzymywać w przyszłości” – powiedział Kalo o kategorii obejmującej żywność przygotowywaną poza domem.