Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
2020-02-14 15:42:16
zagraniczne
Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
W roku 2020 prawdopodobnie będą kontynuowane trendy, które zostały zapoczątkowane już dwa lata wcześniej, jednak ich dynamika może być mniejsza niż w 2019 r. Zmiany na globalnym rynku są wciąż kształtowane głównie przez szerzenie się Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF – African Swine Fever) w Chinach, które są największym producentem i konsumentem wieprzowiny na świecie. W przypadku Chin USDA (U.S. Department of Agriculture) prognozuje spadek produkcji aż o 25% w porównaniu do 2018 r. ASF w Państwie Środka przekłada się na poziom cen mięsa czerwonego na całym świecie, w tym w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych.
Zmiany cen obserwowane po obydwu stronach Atlantyku najlepiej obrazują ten fakt. Według danych Komisji Europejskiej, na przełomie 2019 i 2020 cena żywca w UE była aż o 43,6% wyższa niż rok wcześniej, podczas gdy cena wieprzowiny Lean Hog w USA była wyższa o 16,9% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku europejskiej wołowiny, której ceny są aktualnie niższe o 3,9% niż rok wcześniej. Mniejszą dynamikę widać też w przypadku żywca wołowego w USA, gdzie cena jest tylko 0,2% niższa niż rok wcześniej.
Wyższe globalne ceny wieprzowiny zachęcają do wzrostu produkcji oraz eksportu. Według prognoz ekspertów Komisji Europejskiej produkcja wieprzowiny w 2020 r. ma wzrosnąć o 0,5%, zaś eksport o 13,0%, co potwierdza wysokie zainteresowanie europejskim mięsem. Podobny wzrost eksportu można zauważyć w przypadku USA – według prognoz Amerykańskiej Federacji Eksporterów Mięsa, eksport wieprzowiny w 2020 r. może również wzrosnąć o 13,0%, a eksport wołowiny o 5,0%. Udział importowanego mięsa czerwonego w USA ma nieznacznie się zmniejszyć, z 8,5% do stabilnego 8,1% konsumowanego mięsa.
Większość prognoz wskazuje, że w 2020 r. będzie kontynuowany bardzo silny trend wzrostu międzynarodowego handlu mięsem czerwonym. Na tej wymianie może zyskać każdy – konsumenci na rynkach docelowych otrzymają dobrej jakości produkt w korzystnej cenie, podczas gdy producenci na brzegach Atlantyku zyskają nowych nabywców na swoje wyroby. Pomimo dużego znaczenia sytuacji w Azji na globalnym rynku, wymiana handlowa między UE a USA powinna dalej rosnąć, między innymi dzięki rosnącej produkcji elementów, które nie są aż tak popularne na Dalekim Wschodzie.
Tym samym życzymy by 2020 rok przyniósł wiele udanych transakcji!
Kolejne ognisko ASF w Wielkopolsce - pomór w chlewni w powiecie kaliskim
Kolejne ognisko ASF w Wielkopolsce - pomór w chlewni w powiecie kaliskim To już czwarte ognisko ASF w tym roku w Wielkopolsce. Tym razem pomór wykryto w chlewni w powiecie kaliskim. Wirusa afrykańskiego pomoru świń wykryto w chlewni we wsi Łaszków w gminie Blizanów. Tym razem ognis...
Czytaj więcejASF Niemcy: 10 pytań na temat tego, co dalej?
ASF Niemcy: 10 pytań na temat tego, co dalej? Dla wielu wykrycie ASF w Niemczech, nie mogło być szokiem ale przypadek ten wywołał dreszcz w przemyśle trzody chlewnej. Co się wydarzy, na co powinniśmy zwrócić uwagę i czego można się nauczyć? Odpowiadamy na 10 pytań dotyczących tej...
Czytaj więcejAfrykański pomór świń uderza w Niemcy: co to oznacza dla europejskiego sektora wieprzowiny?
ASF stanowi rosnący problem w Polsce, gdzie rozprzestrzenił się w całym kraju od momentu wykrycia go w 2014 roku. Niemiecki rząd federalny rozważał nawet zbudowanie ogrodzenia wzdłuż polskiej granicy, aby spróbować powstrzymać przenoszenie się choroby poprzez powstrzymanie dzików w...
Czytaj więcejAfrykański pomór świń dotarł do Niemiec
ASF u dzika w powiecie Spree-Neisse W południowo-wschodniej Brandenburgii oficjalnie potwierdzono podejrzenie ASF u dzika. Afrykański pomór świń dotarł do Niemiec. W okręgu Spree-Neisse w południowo-wschodniej Brandenburgii wirus ASF został wykryty w tuszy dzika w środę, info...
Czytaj więcej