Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Najnowszy raport US Hog and Pig
Najnowszy raport US Hog and Pig spełnia oczekiwania analityków, mówi AFBF Raport US June Hog and Pig zawiera niewiele niespodzianek według analizy przeprowadzonej przez American Farm Bureau Federation (AFBF). W zeszłym tygodniu Krajowa Służba Statystyki Rolniczej US...
Czytaj więcejBrazylia - wzrost ceny kukurydzy
Brazylijscy producenci wieprzowiny wybierają pszenicę, gdy ceny kukurydzy rosną Producenci trzody chlewnej i drobiu w Brazylii kupowali pszenicę zamiast kukurydzy, aby uniknąć wyższych kosztów żywienia. Powodem jest bardzo wysoka cena kukurydzy, która stanowi podstawę w paszy dla zw...
Czytaj więcejKontrakty terminowe na żywą wieprzowe w Chinach
Kontrakty terminowe na żywą wieprzowe w Chinach osiągają cotygodniowe minimum, ponieważ duża podaż waży na cenach Kontrakty terminowe na świnie na Dalian Commodity Exchange spadły o 3,5% do 18,595 juanów (2 869,02 USD) za tonę na zakończenie piątkowej popołudniowej sesji giełdo...
Czytaj więcejNadal tanie tuczniki. Jakie prognozy na najbliższe tygodnie?
Na razie nie ma większych szans na podwyżki cen tuczników. Te, niestety w ostatnich dniach tylko spadały i to mimo braku wyraźnych impulsów zza Odry. Ale tak to już jest, u nas świnie tanieją zarówno wtedy gdy w Niemczech są obniżki ale również wtedy gdy tam ceny się nie zmieniają...
Czytaj więcejStany Zjednoczone i Wielka Brytania zawiesiły spór handlowy – oto, co to oznacza dla brytyjskiego sektora rolnego
Analiza rynku przeprowadzona przez dr Phila Hadleya z AHDB pokazuje, co zawieszenie ceł może oznaczać dla żywności i rolnictwa w Wielkiej Brytanii. Niedawno ogłoszono, że osiągnięto porozumienie między Wielką Brytanią a USA w sprawie tymczasowego zawieszenia ceł nałożonych na r...
Czytaj więcej