Spadek produkcji mięsa w 2020 roku
2020-06-16 10:24:04
zagraniczne
Przewiduje się, że światowa produkcja mięsa zmniejszy się w 2020 r.
Prognozuje się, że ogólna światowa produkcja mięsa spadnie o 1,7 procent w 2020 r. Także światowa produkcja mięsa wieprzowego odnotuje gwałtowny spadek.
Według FAO, drugi rok z rzędu przewiduje się, że światowa produkcja mięsa wieprzowego zanotuje gwałtowny spadek, do 101 milionów ton w 2020 roku, czyli o 8,0 procent mniej niż w roku poprzednim. Znaczna część globalnego spadku byłaby spowodowana przez Chiny, ale także Wietnam, Filipiny i USA. W Chinach rozprzestrzenianie się ASF jest w dużej mierze opóźnione w stosunku do prognozowanego 20-procentowego spadku produkcji mięsa wieprzowego do 35 milionów ton, będącego kontynuacją 21-procentowego odwrotu zanotowanego już w 2019 r. Rząd wprowadził szereg strategii ratujących sektor. Przedsiębiorstwa hodowli świń przyjęły zaawansowane środki bezpieczeństwa biologicznego. Ogniska ASF są również przyczyną przewidywanych spadków produkcji w Wietnamie i na Filipinach, podczas gdy przewiduje się, że mniejsze pogłowia świń spowoduje zmniejszenie produkcji na Ukrainie. W USA negatywne perspektywy produkcji są głównie związane z zakłóceniami rynku COVID-19.
Natomiast przewiduje się umiarkowany wzrost produkcji w UE i Wielkiej Brytanii, Brazylii, Federacji Rosyjskiej, Meksyku i Kanadzie. W UE i Wielkiej Brytanii silny popyt na eksport, zwłaszcza do Chin, wspiera rozwój tego sektora. W Brazylii stabilne koszty pasz i duża liczba stad trzody chlewnej utrzymują produkcję, podczas gdy w Federacji Rosyjskiej wzrost produkcji jest wspierany przez inwestycje na dużą skalę w nowe obiekty hodowlane i przetwórcze.
Prognozuje się, że światowy eksport mięsa wieprzowego wyniesie 10,6 miliona ton w 2020 r., co stanowi wzrost o 11,2 procent w porównaniu z ubiegłym rokiem, głównie dzięki większemu spodziewanemu importowi przez Chiny, a także spodziewanemu umiarkowanemu wzrostowi zakupów w Wietnamie, na Filipinach, w Chile i na Ukrainie. Oczekuje się, że w Chinach import mięsa wieprzowego wzrośnie o 1,2 miliona ton lub 42 procent w 2020 r., osiągając 4,1 miliona ton, co stanowi 40 procent globalnej wielkości handlu wieprzowiną. Podobnie przewiduje się wzrost przywozu do Filipin i Wietnamu, głównie w celu zrekompensowania niedoborów produkcyjnych spowodowanych chorobą ASF. Oczekuje się również, że ograniczone dostawy krajowe zwiększą import do Ukrainy. Z drugiej strony przewiduje się, że Republika Korei ograniczy zakupy mięsa wieprzowego z powodu spadku sprzedaży krajowych usług gastronomicznych.
Przewiduje się, że znaczna część światowego importu wieprzowiny w 2020 r. zostanie zaspokojona przez USA, UE i Wielką Brytanię, Brazylię, Kanadę, Meksyk i Chile. Pomimo przewidywanego niewielkiego spadku produkcji, USA prawdopodobnie odnotują wzrost eksportu o 13 procent, przy czym większość zostanie skierowana do Chin, Meksyku, Japonii, Kanady, Republiki Korei i Australii. W UE i Wielkiej Brytanii zwiększona dostępność wynikała ze spadku konsumpcji krajowego mięsa wieprzowego i wzrostu produkcji, co może prowadzić do większego eksportu, zwłaszcza do Chin, w następstwie nowo podpisanych umów między Chinami a kluczowymi dostawcami z UE. Eksport brazylijskiego mięsa wieprzowego może również wzrosnąć z powodu zwiększonych dostaw do Chin, chociaż sprzedaż innym partnerom handlowym może spaść.
Eksport polskiej żywności w II kw. 2020 r. może być niższy o 20 proc.
Osłabienie eksportu polskiej żywności odbiło się negatywnie głównie na producentach mięsa wołowego, drobiowego i wieprzowego oraz przemyśle mleczarskim. Wartość wszystkich produktów spożywczych wyniesie w tym roku 28,9 mld euro, co oznacza spadek o 8 proc. w ujęciu rocznym. Analitycy przewidują, że w III lub IV kwartale 2021 roku eksport polskiej żywności wróci do poziomu sprzed kryzysu, czemu sprzyjać będzie konkurencyjność cenowa i jakościowa polskich artykułów rolno-spożywczych, a w długiej perspektywie polskie firmy mogą nawet umocnić pozycję na zagranicznych rynkach. Analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska zaznacza, że producenci przez wiele lat odnotowywali wzrost eksportu polskiej żywności. - Od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej tylko raz, w 2009 roku, odnotowaliśmy spadek w relacji rocznej i był on niewielki, bo zaledwie 2-proc. W ciągu tych kilkunastu lat eksport polskiej żywności zwiększył się aż sześciokrotnie – powiedział Grzegorz Rykaczewski agencji Newseria Biznes. Na skutek pandemii koronawirusa w marcu i kwietniu nastąpił duży spadek sprzedaży eksportowej, ale wszystko wskazuje na to, że w II kwartale wartość eksportu w relacji rocznej może być niższa o 20–30 proc.
Najbardziej osłabienie odczuły sektory, które produkowały towar wykorzystywany bezpośrednio przez branżę HoReCa. W mniejszym stopniu natomiast dotknięte zostały zakłady produkujące towary przetworzone, które w tej formie trafiały bezpośrednio do sprzedaży detalicznej w innych krajach.
Najnowszy raport US Hog and Pig
Najnowszy raport US Hog and Pig spełnia oczekiwania analityków, mówi AFBF Raport US June Hog and Pig zawiera niewiele niespodzianek według analizy przeprowadzonej przez American Farm Bureau Federation (AFBF). W zeszłym tygodniu Krajowa Służba Statystyki Rolniczej US...
Czytaj więcejBrazylia - wzrost ceny kukurydzy
Brazylijscy producenci wieprzowiny wybierają pszenicę, gdy ceny kukurydzy rosną Producenci trzody chlewnej i drobiu w Brazylii kupowali pszenicę zamiast kukurydzy, aby uniknąć wyższych kosztów żywienia. Powodem jest bardzo wysoka cena kukurydzy, która stanowi podstawę w paszy dla zw...
Czytaj więcejKontrakty terminowe na żywą wieprzowe w Chinach
Kontrakty terminowe na żywą wieprzowe w Chinach osiągają cotygodniowe minimum, ponieważ duża podaż waży na cenach Kontrakty terminowe na świnie na Dalian Commodity Exchange spadły o 3,5% do 18,595 juanów (2 869,02 USD) za tonę na zakończenie piątkowej popołudniowej sesji giełdo...
Czytaj więcejNadal tanie tuczniki. Jakie prognozy na najbliższe tygodnie?
Na razie nie ma większych szans na podwyżki cen tuczników. Te, niestety w ostatnich dniach tylko spadały i to mimo braku wyraźnych impulsów zza Odry. Ale tak to już jest, u nas świnie tanieją zarówno wtedy gdy w Niemczech są obniżki ale również wtedy gdy tam ceny się nie zmieniają...
Czytaj więcejStany Zjednoczone i Wielka Brytania zawiesiły spór handlowy – oto, co to oznacza dla brytyjskiego sektora rolnego
Analiza rynku przeprowadzona przez dr Phila Hadleya z AHDB pokazuje, co zawieszenie ceÅ‚ może oznaczać dla żywnoÅ›ci i rolnictwa w Wielkiej Brytanii. Niedawno ogÅ‚oszono, że osiÄ…gniÄ™to porozumienie miÄ™dzy WielkÄ… BrytaniÄ… a USA w sprawie tymczasowego zawieszenia ceÅ‚ naÅ‚ożonych na rÃ...
Czytaj więcej