Czy przygotowałeś plan awaryjny dla swojej farmy?
2020-05-12 10:52:34
krajowe
-
Środki zapobiegawcze mające na celu ochronę zdrowia pracowników.
-
Działania mające na celu zapewnienie funkcjonowania gospodarstwa, w zakresie personelu (osoby zakażone i / lub na kwarantannie) lub ograniczenia dostaw (logistyka, zmniejszona produkcja itp.).
1.- Środki informacyjne. Konieczne jest poinformowanie wszystkich pracowników o sytuacji chorobowej, o środkach zapobiegawczych w celu uniknięcia rozprzestrzeniania się wirusa oraz o znaczeniu ich zdrowia dla prawidłowego funkcjonowania gospodarstwa. Ważne jest, aby wykorzystywać informacje z oficjalnych źródeł. Skonsultuj się z odpowiednimi władzami w swoim kraju (polskie informacje rządowe).
Dla pracowników powinno się rozmieścić plakaty z informacją o chorobie i środkach higieniczno-sanitarnych.
-
Zakazać niepotrzebnych wizyt w gospodarstwie w celu ochrony personelu. Wizyty personelu zewnętrznego powinny ograniczać się do działań sanitarnych przeprowadzanych przez lekarza weterynarii lub niezbędnych do utrzymania gospodarstwa. Odwiedzający powinni nosić osobiste wyposażenie ochronne i zachować minimalną odległość 1 metra od innych pracowników gospodarstwa.
-
W toaletach, łazienkach na fermie musi znajdować się mydło i / lub środki dezynfekujące. Warto zauważyć, że przykładem środka dezynfekującego powierzchnię, który mógłby być skuteczny przeciwko koronawirusowi (wykazano skuteczność przeciwko PEDV), jest Virkon. Skonsultuj się z producentami środków dezynfekujących.
-
Zachęcaj do zwiększenia częstotliwości mycia rąk.
-
Zwiększ częstotliwość czyszczenia części wspólnych gospodarstwa - głównie szatni, łazienek i innych części wspólnych. Ustanawiaj „zapory” między ludźmi z różnych obszarów.
-
Jeśli to możliwe, praca administracyjna związana z prowadzeniem fermy, powinna odbywać się zdalnie.
-
Promuj komunikację wewnętrzną za pomocą środków telematycznych, tablic itp... Unikaj bezpośredniego kontaktu pracowników w odległości mniejszej niż jeden metr.
-
Unikaj pożyczania pojazdów. Unikaj kontaktu w dostępie do pojazdu fermowego.
-
Ogranicz i wyeliminuj transport publiczny do farmy w jak największym stopniu.
-
Wzmocnij segregację poszczególnych transportów dzięki czasom wejścia i wyjścia. W przypadku transportu zbiorowego należy zachować przepisy dotyczące odległości, aby w każdym pojeździe był tylko jeden pracownik.
-
Tylko pracownicy z tej samej zmiany lub obszaru należącego do tej samej grupy i wyposażeni w indywidualny sprzęt ochronny mogą podróżować razem.
-
Unikaj opuszczania gospodarstwa w godzinach pracy, aby udać się do dowolnego miejsca publicznego, takiego jak gabinet weterynaryjny itp.
-
Przez cały czas używaj masek. Ostrożnie z użyciem rękawiczek; może to dawać fałszywe poczucie ochrony, a brudne rękawiczki stanowią ryzyko. W przypadku używania rękawiczek zaleca się ich częstą wymianę.
-
Ustanowienie „zapór” między pracownikami (w ramach działań mających na celu prowadzenie gospodarstwa).
-
Ustanowić kontrolę temperatury ciała przy wejściu do farmy. W przypadku korzystania z termometru laserowego najpierw wykonaj indywidualne kalibracje, to znaczy zmierz temperaturę zarówno za pomocą lasera, jak i osobistego termometru, aby uzyskać wartość odniesienia dla każdej osoby. Później można zastosować termometr laserowy, a odchylenia od normy należy oceniać za pomocą termometru mającego styczność z ciałem.
-
Osoby o temperaturze wyższej niż 36,6ºC lub wykazujące objawy koronawirusa COVID-19 (kaszel, trudności w oddychaniu, zapalenie spojówek, zmęczenie ...) powinny zadzwonić na infolinię określoną dla każdego regionu i natychmiast skontaktować się z przełożonym.
-
Należy unikać spotkań ponad 20 osób, chyba że jest to absolutnie niezbędne. Jeśli konieczne jest zorganizowanie spotkania, zostaną podjęte ekstremalne środki ostrożności (unikaj powitania w kontakcie fizycznym, przestrzegaj odległości jednego metra między uczestnikami itp.)
-
Unikaj podróży i wyjazdów do miejsc innych niż miejsce pracy (gospodarstwo) i miejsce zamieszkania
-
Zawieś / przełóż bezpośrednie szkolenia pracowników
W ramach tych środków są trzy kategorie:
-
Środki mające na celu złagodzenie skutków pozytywnego wyniku COVID-19 u pracownika.
-
Środki mające na celu złagodzenie wpływu w przypadku zamknięcia gminy lub obszaru. Dostęp do farmy.
-
Środki poza miejscem pracy
-
Ustalić grupy pracowników według obszaru lub lokalizacji w gospodarstwie. Grupy należy tworzyć w taki sposób, aby nie było między nimi kontaktu, mozna separować fizycznie (pomieszczeniami). Przykład: pracownicy porodówek i pracownicy sektora ciąży. Najlepiej byłoby, żeby pracownicy pracowali pojedynczo.
-
Ustal rozłożone w czasie harmonogramy wjazdu i wyjazdu z farmy według miejsc pracy pracowników lub sektorów.
-
Czyszczenie i dezynfekcja odzieży między grupami pracowników
-
Rozłóż w czasie godziny posiłków we wspólnych obszarach. Oczyść i zdezynfekuj wspólne obszary między każdą grupą.
-
Użyj telematyki do komunikacji wewnętrznej.
-
Określ miejsce pracy, zwłaszcza podczas prowadzenia zwierząt między obszarami. Określić, jak daleko mogą przemieścić się pracownicy przemieszczający zwierzęta z miejsca i osoby przyjmujące je w inne miejsce, aby kontakt między nimi nie był bliższy niż 3 matrey lub pomiędzy nimi znajdowała się fizyczna przegroda.
-
Dwie zmiany nie mogą fizycznie pokrywać się w gospodarstwie. Zaleca się zachowanie przynajmniej 1 godziny między końcem jednej zmiany a początkiem następnej.
-
Pod koniec zmiany: czyszczenie i dezynfekcja części wspólnych na następną zmianę
-
Można ustalić, że 70% personelu jest rano i 30% po południu.
-
Mieć pracowników z innych gospodarstw lub kontakty w pobliskich obszarach, którzy mogą przejąć funkcje karmienia zwierząt i utrzymania fermy do czasu powrotu personelu
-
Byliby to „mobilni” pracownicy, tj. ci, którzy w wyjątkowych okolicznościach mogliby opiekować się zwierzętami w innym gospodarstwie
-
Jest to trudne rozwiązanie do wdrożenia, ponieważ osoba spoza gospodarstwa nie zna się na funkcjonowaniu danego gospodarstwa
Na poziomie fermy knurów:
-
Organizuj pracę w grupach pracowników, tak by uniknąć kontaktu w promieniu 1 metra
-
Rozłóż w czasie wejście grup pracowników
-
Te same ogólne środki ochrony i zapobiegania, jak w przypadku każdego gospodarstwa
-
Zakażenie pracowników
-
Ustal zróżnicowane zmiany pracy
-
Nawiąż komunikację telematyczną lub zastosuj inne alternatywy, aby uniknąć kontaktu między zmianami
-
Spróbuj oddzielić wejścia, wyjścia i miejsca pracy pracowników według ich obszaru lub działu pracy
-
Zmniejszenie ilości produkcji paszy
-
-
Na poziomie gospodarstwa:
-
Zapewnij odpowiedni zapas pasz w silosach. Nie zaleca się czekania, aż zostaną opróżnione (opróżnianie jest bardzo dobrym sposobem na zapewnienie dobrej jakości paszy)
-
Znajdź alternatywne źródło pasz
-
-
Wyłączenie młyna paszowego
-
Na poziomie gospodarstwa:
-
Określ ilość przechowywanej paszy i czy będzie ona wystarczająca, dopóki młyn nie wznowi pracy
-
Znajdź inny młyn paszowy
-
-
Celem przewoźnika jest stworzenie obszaru zamkniętego, aby wyeliminować kontakt z personelem paszarni, gospodarstwa lub rzeźni
-
Ustanowić określone trasy wjazdu i wyjazdu ciężarówki w paszarni, gospodarstwie i rzeźni (w tym myjnie i centra dezynfekcji)
-
Brak kontaktu przewoźnika z innymi pracownikami
-
Użyj metod telematycznych do poleceń i zamówień
-
Posiadaj pojemniki lub skrzynki pocztowe, w których możesz dostarczać i zbierać dokumentację: dowody dostawy,itp...
-
Przewoźnicy: pełna podróż bez postojów, szczególnie unikanie postojów w obszarach zagrożonych
-
Znajomość zdolności przetrzymywania zwierząt z poszanowaniem dobrostanu zwierząt, jeśli docelowa rzeźnia musi zmniejszyć ubój i wydłużyć czas uboju.
-
Znajdź inne opcje, gdzie zwierzęta mogą być transportowane w celu uboju
-
W razie potrzeby ustanawia się drogi sanitarne, aby umożliwić wjazd i wyjazd osób, surowców i produktów przetworzonych do i z zakładów produkujących żywność, w tym gospodarstw, rynków hurtowych, młynów paszowych i rzeźni
-
Władze muszą upoważnić pracownika (pracowników), którzy mogą indywidualnie przemieszczać się w celu zapewnienia funkcjonowania zakładu produkcyjnego
-
W związku z tym należy kierować się zdrowym rozsądkiem, aby postępować zgodnie z instrukcjami władz publicznych. Unikaj miejsc gdzie przebywa dużo ludzi, ale jeśli nie jest to możliwe, zachowaj co najmniej 1 metr odległości od innych.
Wszystkie opisane tutaj środki można zmienić, zaostrzyć lub złagodzić, w zależności od ewolucji pandemii COVID-19.
Rosja przekracza próg 1 miliarda dolarów eksportem wieprzowiny
Rosja przekracza próg 1 miliarda dolarów eksportem wieprzowiny W pierwszej połowie 2020 roku Rosja wyeksportowała 88 000 ton wieprzowiny, o 96% więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Yuri Kovalev, przewodniczący Rosyjskiego Związku Producentów Wieprzowiny (RUPP), przedstawi...
Czytaj więcej„2021 będzie trudnym rokiem”: Rynek wieprzowiny, wołowiny i drobiu w Europie
Przemysł powinien być przygotowany na „ogromny globalny krach finansowy”, mówi dyrektor Gira Meat Rupert Claxton, który nie spodziewa się, że rynki wieprzowiny, wołowiny i drobiu powrócą do poziomów sprzed COVID w przyszłym roku. COVID-19 całkowicie zrujnował przemysł mi...
Czytaj więcejRośnie eksport mięsa wieprzowego z Rosji
Obecna cena trzody chlewnej w Rosji wynosi 122.6 rubla (1.64 USD) za kg żywca (z VAT). Cena stale rośnie przez cały rok od połowy lat 80-tych w styczniu. W tym czasie rubel stracił na wartości około 12% w stosunku do dolara amerykańskiego. Rośnie eksport mięsa wieprzowego z Rosji, zw...
Czytaj więcej75-te ognisko ASF w Polsce
Prace polowe jeszcze się nie zakończyły, a już mamy 75 ognisk ASF w Kraju. W ubiegłym roku o tej porze było ich 45. Główny Lekarz Weterynarii poinformował w komunikacie o wyznaczeniu 75 ogniska ASF w 2020 r. u świń w gospodarstwie, w którym utrzymywano 48 świń, położonym w miejsc...
Czytaj więcejBrytyjscy eksporterzy spodziewają się wysokiej sprzedaży do Chiny
Brytyjscy eksporterzy wieprzowiny prognozują, że wysoki popyt z Chin utrzyma się w 2020 r., między innymi po tym, jak kraj został szczególnie mocno dotknięty wirusem, który zabija świnie na całym świecie. Wieprzowina jest zdecydowanie najpopularniejszym mięsem w Chinach, niestety...
Czytaj więcej