Wpływ ASF na konsumpcję wieprzowiny w Chinach
2019-08-22 11:00:47
zagraniczne
Według naszych szacunków konsumpcja wieprzowiny w Chinach spadła od 10% do 15%, co wynika z obaw o bezpieczeństwo żywności. Poziom zmian konsumpcji różni się znacznie w zależności od działu dystrybucji. Patrząc w przyszłość i zastanawiając się nad obecną sytuacją i trendami, całkiem możliwe, że widzieliśmy „szczyt” konsumpcji wieprzowiny.
Spożycie wieprzowiny w Chinach spadło o 10% do 15%
Straty w chińskim stadzie świń są bardzo trudne do oszacowania - wynoszą od 20% do 70%. Ceny trzody chlewnej i wieprzowiny po krótkim wzroście w marcu, stale zwiększały się w kwietniu i maju, co wywołało poważne pytania dotyczące sytuacji na rynku. Dwa oczywiste wyjaśnienia stagnacji cen obejmują: paniczne uwolnienie zamrożonej wieprzowiny z magazynu przed obowiązkowymi inspekcjami władz rozpoczynającymi się 1 lipca i paniczną likwidację wieprzowiny w niektórych regionach dotkniętych chorobą na południu. Naszym zdaniem jednak bardziej prawdopodobnym wyjaśnieniem, choć łatwo przeoczonym, jest spadek konsumpcji.
Uważamy, że spożycie wieprzowiny w Chinach spadło z powodu obaw konsumentów i przetwórców o bezpieczeństwo żywności. Według MARA ubój świń przez rzeźnie na dużą skalę w pierwszych czterech miesiącach 2019 r. zmniejszył się o 8% r / r. Biorąc pod uwagę udział rzeźni wielkotowarowych w całkowitej produkcji (i zakładając pewien wzrost ich udziału w rynku, ponieważ małe ubojnie zostały zamknięte od czasu pierwszej zgłoszonej sprawy ASF), całkowita rzeź w Chinach powinna spaść o około 10% do 15% w pierwszych czterech miesiącach roku. Ponieważ ceny wieprzowiny są „płaskie” (zob. Wykres 1) Podaż i popyt są obecnie stosunkowo dobrze zrównoważone, wnioskujemy zatem, że konsumpcja spada średnio o 10% do 15%.
Działy dystrybucji inaczej.
Głównymi działami dystrybucji wieprzowiny po uboju są: rynki rolne, nowoczesny handel detaliczny żywnością, przetwórstwo mięsne (takie jak wyroby kiełbasowe i szynkowe), przetwarzanie żywności (takie jak przetworzona żywność np. pierogi z mięsem), gastronomia, i e-commerce (handel elektroniczny).
Uważamy, że zmiany w konsumpcji wieprzowiny różnią się między poszczególnymi działami dystrybucji. Ogólnie rzecz biorąc, sort sprzedaży detalicznej jest stosunkowo odporny na implikacje ASF, podczas gdy dział B2B - przetwórstwo żywności i gastronomia - odnotowały najsilniejszą reakcję na ASF.
Przetwórstwo żywności, w szczególności markowe produkty spożywcze, mogły już zostać przeniesione jako składniki produktów np. na importowane mięso wieprzowe lub inne mięsa zwierzęce. Zauważa się również, że podkategorie gastronomiczne, takie jak stołówki w szkołach lub fabrykach, a także cateringi na miejscu dla dużych firm, przestawiły się z wieprzowiny na drób i inne mięsa zwierzęce. Mięso z piersi kurczaka, które jest silnie wykorzystywane w przetwórstwie mięsnym i gastronomii, odnotowało w tym roku duże wzrosty cen. W maju wzrosło o 44% r / rw (zob. Wykres 2). Ceny wołowiny, mięsa baraniego i mięsa kurcząt na rynkach detalicznych żywności wzrosły nieco skromniej. W maju o 6%, 11% i 8% r / r. Oznacza to, że substytucja wieprzowiny występuje głównie w kanałach B2B i w dużej mierze opiera się na postrzeganiu obaw konsumentów o bezpieczeństwo żywności.
Przypuszczalne dalsze zmiany w konsumpcji wieprzowiny.
Chociaż dotychczasowe zmiany konsumpcji w 2019 r. są związane głównie z kwestiami bezpieczeństwa żywności, uważamy, że jest to tylko jeden z czynników ograniczających popyt na wieprzowinę w Chinach po rozprzestrzenianiu się ASF. Innym czynnikiem wpływającym na zmianę spożycia wieprzowiny będzie cena.
Ponieważ na rynku nie ma jeszcze czynnika wpływającego na cenę, w 2019 r. przewidujemy możliwość dalszych zmian w konsumpcji wieprzowiny. Uważamy, że cena wpłynie na ogólny poziom konsumpcji i preferencję dla importu mięsa wieprzowego produkowanego lokalnie. Podobnie jak w przypadku obaw o bezpieczeństwo żywności, reakcja na wyższe ceny będzie się różnić w zależności od działu rynkowego.
Patrząc w przyszłość i zastanawiając się nad obecną sytuacją z ASF i naszymi perspektywami na jego wpływ w tym i następnym roku, możliwe jest, że mamy za sobą szczyt konsumpcji wieprzowiny. Uważamy, że produkcja chińskiej wieprzowiny w pełni z ASF zajmie ponad pięć lat. Będzie to wystarczający czas, aby konsumenci mogli przyzwyczaić się do mniejszej ilości wieprzowiny i innych rodzajów mięs w swoich dietach, przyspieszając tendencję do odchodzenia od konsumpcji wieprzowiny, jak to miało miejsce w ostatnich latach. Jednak nawet przy malejącym udziale wieprzowiny wierzymy, że wieprzowina będzie nadal głównym mięsem spożywanym w Chinach.
Podsumowanie sierpnia: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie sierpnia: co nowego w świecie świń? Ponieważ Covid-19 nadal stanowi problem, rośnie również liczba zapowiadanych serii seminariów internetowych. Trouw Nutrition oraz Jyga Technologies ogłosiły serię webinariów o treści technicznej. Pierwsze prosię urod...
Czytaj więcejChiny inwestują w ogromny argentyński projekt wieprzowy
Chiny inwestują w ogromny argentyński projekt wieprzowy Chiny mają zamiar rozpocząć wielomiliardowy projekt, aby prawie podwoić produkcję wieprzowiny w Argentynie w ciągu najbliższych 4 lat. Udostępniło to Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Handlu Międzynarodowego i Kultu Argentyny...
Czytaj więcejCovid-19: Ubojnia Tönnies może ponownie wysłać do Chin
Covid-19: Ubojnia Tönnies może ponownie wysłać do Chin Największa ubojnia w Niemczech w Rheda-Wiedenbrück, należąca do Tönnies, otrzymała aprobatę, aby wznowić eksport wieprzowiny do Chin. Handel został zawieszony z powodu ograniczeń Covid-19. Rzeźnia w Tönnies otrzymała pozwol...
Czytaj więcejCovid-19: Zamknięcie firmy Maxwell Foods w USA
Covid-19: Zamknięcie firmy Maxwell Foods w USA Główny producent trzody chlewnej w USA zamyka działalność ze względu na ekonomiczne skutki pandemii. Liczba świń utrzymywanych na farmach w USA jest sporna, a możliwość ubiegania się przez amerykańskich rolników o pomoc związaną...
Czytaj więcejBrazylijski JBS, czołowy producent mięsa na świecie, odnotowuje wyniki lepsze niż oczekiwano
Brazylijski JBS, czołowy producent mięsa na świecie, odnotowuje wyniki lepsze niż oczekiwano Gigant pakowania mięsa JBA SA osiągnął lepsze niż oczekiwano wyniki, osiągając zyski netto prawie dwukrotnie wyższe niż średnie szacunki analityków. Zyski netto JBS SA były w...
Czytaj więcej