Czy Ameryka Północna może czerpać zyski z ASF w Niemczech?
2020-09-29 10:00:59
zagraniczne
Skoro niemiecki eksport wieprzowiny jest obecnie zablokowany z różnych rynków, w tym z Chin z powodu obecności afrykańskiego pomoru świń (ASF), czy istnieją możliwości dla producentów w Ameryce Północnej, aby wypełnić tę lukę?
Jako największy kraj eksportujący wieprzowinę na świecie, Stany Zjednoczone obecnie eksportują do ponad 100 krajów. „Amerykańscy producenci wieprzowiny historycznie eksportują około 25% całkowitej produkcji w USA, a wiele z tego, co eksportujemy, to kawałki wieprzowiny, które nie są chętnie spożywane w USA” - zauważył Gantz. „Rynek amerykański jest stosunkowo dojrzałym rynkiem konsumpcji wieprzowiny, a wiele z naszych możliwości rozwoju dotyczy krajów zamorskich, w tym krajów rozwijających się, które chcą dodać do swojej diety bardziej wartościowe białko”.
Zmieniła się dystrybucja kanadyjskiego eksportu wieprzowiny. Niedawny raport Statistics Canada wyjaśnił, że po zatrzymaniu kanadyjskiego eksportu do Chin w późniejszym 2019 r., „Dystrybucja kanadyjskich partnerów eksportowych zmieniła się ... Eksport do innych mniejszych partnerów handlowych wzrósł o ponad 100% między drugim a trzecim kwartałem 2019 r., Podczas gdy inni główni partnerzy handlowi, tacy jak Japonia, Meksyk i Stany Zjednoczone, zwiększyli import kanadyjskiej wieprzowiny. Kanadyjscy producenci wieprzowiny zrekompensowali część utraconego eksportu do Chin zwiększonym eksportem na inne rynki międzynarodowe ”. Niedawny raport handlowy CPC wykazał, że roczny eksport wieprzowiny do Chin jest o 44% wyższy niż w zeszłym roku. Jednak eksport wieprzowiny do Chin został ostatnio utrudniony, ponieważ firma Maple Leaf Foods (która wraz z Olymelem przetwarza większość kanadyjskiej wieprzowiny) dobrowolnie zawiesiła eksport wieprzowiny do tego kraju w połowie sierpnia po tym, jak kilkudziesięciu pracowników jednego z jego zakładów uzyskało wynik pozytywny dla Covid-19.
Podsumowanie sierpnia: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie sierpnia: co nowego w świecie świń? Ponieważ Covid-19 nadal stanowi problem, rośnie również liczba zapowiadanych serii seminariów internetowych. Trouw Nutrition oraz Jyga Technologies ogłosiły serię webinariów o treści technicznej. Pierwsze prosię urod...
Czytaj więcejChiny inwestują w ogromny argentyński projekt wieprzowy
Chiny inwestują w ogromny argentyński projekt wieprzowy Chiny mają zamiar rozpocząć wielomiliardowy projekt, aby prawie podwoić produkcję wieprzowiny w Argentynie w ciągu najbliższych 4 lat. Udostępniło to Ministerstwo Spraw Zagranicznych, Handlu Międzynarodowego i Kultu Argentyny...
Czytaj więcejCovid-19: Ubojnia Tönnies może ponownie wysłać do Chin
Covid-19: Ubojnia Tönnies może ponownie wysłać do Chin Największa ubojnia w Niemczech w Rheda-Wiedenbrück, należąca do Tönnies, otrzymała aprobatę, aby wznowić eksport wieprzowiny do Chin. Handel został zawieszony z powodu ograniczeń Covid-19. Rzeźnia w Tönnies otrzymała pozwol...
Czytaj więcejCovid-19: Zamknięcie firmy Maxwell Foods w USA
Covid-19: Zamknięcie firmy Maxwell Foods w USA Główny producent trzody chlewnej w USA zamyka działalność ze względu na ekonomiczne skutki pandemii. Liczba świń utrzymywanych na farmach w USA jest sporna, a możliwość ubiegania się przez amerykańskich rolników o pomoc związaną...
Czytaj więcejBrazylijski JBS, czołowy producent mięsa na świecie, odnotowuje wyniki lepsze niż oczekiwano
Brazylijski JBS, czołowy producent mięsa na świecie, odnotowuje wyniki lepsze niż oczekiwano Gigant pakowania mięsa JBA SA osiągnął lepsze niż oczekiwano wyniki, osiągając zyski netto prawie dwukrotnie wyższe niż średnie szacunki analityków. Zyski netto JBS SA były w...
Czytaj więcej