Wietnam- ożywienie w produkcji wieprzowiny
2021-05-19 11:05:40
zagraniczne
Według wietnamskiego urzędu statystycznego (GSO), dane pokazały, że w I kwartale 2021 r. pogłowie trzody chlewnej wzrosło o 11,6% w stosunku do tego samego okresu w 2020 r. Produkcja żywej wieprzowiny wyprodukowanej w I kwartale została oszacowana na 1,02 miliona ton metrycznych, co oznacza wzrost. 7,5% w tym samym okresie ubiegłego roku. W 2020 roku Wietnam sprowadził 43806 świń hodowlanych (w tym 1219 knurów), w tym 79% z Tajlandii, a pozostałe z Kanady, USA, Danii, Francji i Tajwanu. Wietnam po raz pierwszy zezwolił na import żywych świń z Tajlandii do hodowli / uboju od czerwca 2020 r., aby uzupełnić krajowe niedobory wieprzowiny. Oczekuje się, że wietnamskie stado świń osiągnie około 28,5 mln sztuk, przy liczbie loch od 2,8 do 2,9 mln sztuk do 2025 r. W raporcie wskazano, że Wietnam dąży do zmniejszenia odsetka świń i zwiększenia udziału drobiu i bydła w strukturze stada. Prognozuje się, że do 2025 r. produkcja mięsa i drobiu osiągnie od 5,0 do 5,5 miliona ton, z czego 63% do 65% stanowi wieprzowina. Według raportu Rabobank z marca 2021 roku, produkcja wieprzowiny w Wietnamie wzrośnie o 8% do 12% rok do roku. Biorąc pod uwagę obecny rozwój ASF, niektórzy analitycy branżowi przewidują, że stado świń w Wietnamie nie może w pełni wyzdrowieć z ASF aż do 2025 roku.
Raport pokazał, że w 2020 roku Wietnam był świadkiem bezprecedensowej fali inwestycji w sektorze hodowlanym a w szczególności w produkcji trzody chlewnej.
ASF jest obecnie bardziej kontrolowany w Wietnamie, ale raport zauważa, że istnieją wyzwania, aby osiągnąć poziomy produkcji wieprzowiny sprzed ASF.
Tymczasowo zmniejszona wydajność rzeźni
Tymczasowo zmniejszona wydajność rzeźni. W wyniku COVID-19 wydajność uboju została zmniejszona w kilku miejscach. Obecnie w wyniku wybuchu COVID-19 i wysokich temperatur, wielu dostawców świń rzeźnych zmniejszyło zdolność ubojową. „Jesteśmy w opłakanej sytuacji. Poza tym, ...
Czytaj więcejSierpień- sytuacja w Chinach
Wraz z odrodzeniem się zakażeń Covid-19, niedawna powódź w Chinach i eskalacja stosunków między USA i Chinami wywarły większy nacisk na chiński przemysł spożywczy. Powódź wpłynęła zarówno na konsumpcję, jak i produkcję w dotkniętych regionach. W tej sytuacji ceny niektórych ...
Czytaj więcejJak zmieni się produkcja wieprzowiny w najbliższych latach?
Jak zmieni się produkcja wieprzowiny w najbliższych latach? Najważniejsza jest elastyczność. Świat wkroczył już w bardzo aktywny okres, w którym niełatwo jest przewidzieć serię wydarzeń zarówno w trakcie ich trwania, jak i niedługo przed ich nastąpieniem. Tajemnica tego, co si...
Czytaj więcejPodsumowanie lipca: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie lipca: co nowego w świecie świń? W globalnej branży trzody chlewnej był to czas przejęć i współpracy. Hiszpański producent sprzętu do hodowli zwierząt Rotecna stanie się częścią duńskiego Skiold, a także planowane jest przejęcie Bayer Animal Health przez Elanco. K...
Czytaj więcejRabobank: Niepewności w branży wieprzowej
Rabobank: Więcej niepewności w branży wieprzowej na całym świecie Światowy bank agrobiznesu Rabobank skorygował swoje prognozy dotyczące produkcji wieprzowiny na 2020 r. W głównych krajach produkujących ze względu na ciągłe zakłócenia w łańcuchu dostaw. Bank spodziewa się nies...
Czytaj więcej