Pomoc dla rolników utrzymujących lochy i prosięta
2022-02-15 09:56:40
krajowe
Jak możemy przeczytać na stronie www.gov.pl ruszyła pomoc dla rolników:
Od 15 lutego do 29 kwietnia 2022 r. rolnicy utrzymujący w swoich gospodarstwach lochy i produkujący prosięta, którzy zagrożeni są utratą płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi epidemią COVID-19, mogą składać w ARiMR wnioski o wsparcie.
O pomoc mogą ubiegać się rolnicy spełniający kryterium mikro-, małego lub średniego przedsiębiorstwa, w których gospodarstwach w okresie od 15 listopada 2021 r. do 31 marca 2022 r. urodziło się lub urodzi minimum 10 prosiąt. Oznakowanie tych prosiąt musi być zgłoszone do ARiMR do 15 kwietnia 2022 r. Pomoc przysługuje tym producentom, którzy na dzień 15 listopada 2021 r. prowadzili gospodarstwo, w którym były utrzymywane świnie.
Wysokość wsparcia wynosi 1000 zł do każdych 10 sztuk świń (prosiąt), jednak nie więcej niż 500 tys. zł dla jednego producenta trzody chlewnej.
Producent świń może złożyć więcej niż jeden wniosek dotyczący świń urodzonych w jego gospodarstwie w terminie od 15 listopada 2021 r. do 31 marca 2022 r., których oznakowanie zostało zgłoszone Agencji do 15 kwietnia 2022 r., przy czym o pomoc do danej sztuki można wnioskować tylko jeden raz.
Wnioski przyjmują biura powiatowe Agencji w terminie od 15 lutego do 29 kwietnia 2022 r. Można je złożyć osobiście, przesłać za pośrednictwem elektronicznej skrzynki podawczej ePUAP lub nadać przesyłką rejestrowaną w placówce Poczty Polskiej. O terminowości złożenia wniosku decyduje data jego wpływu do biura powiatowego.
źródło i zdjęcie: https://www.gov.pl/web/arimr/pomoc-dla-rolnikow-utrzymujacych-lochy-i-prosieta--mozna-skladac-wnioski-o-pomoc
Tymczasowo zmniejszona wydajność rzeźni
Tymczasowo zmniejszona wydajność rzeźni. W wyniku COVID-19 wydajność uboju zostaÅ‚a zmniejszona w kilku miejscach. Obecnie w wyniku wybuchu COVID-19 i wysokich temperatur, wielu dostawców Å›wiÅ„ rzeźnych zmniejszyÅ‚o zdolność ubojowÄ…. „JesteÅ›my w opÅ‚akanej sytuacji. Poza tym, Å...
Czytaj więcejSierpień- sytuacja w Chinach
Wraz z odrodzeniem się zakażeń Covid-19, niedawna powódź w Chinach i eskalacja stosunków między USA i Chinami wywarły większy nacisk na chiński przemysł spożywczy. Powódź wpłynęła zarówno na konsumpcję, jak i produkcję w dotkniętych regionach. W tej sytuacji ceny niektórych ...
Czytaj więcejJak zmieni się produkcja wieprzowiny w najbliższych latach?
Jak zmieni siÄ™ produkcja wieprzowiny w najbliższych latach? Najważniejsza jest elastyczność. Åšwiat wkroczyÅ‚ już w bardzo aktywny okres, w którym nieÅ‚atwo jest przewidzieć seriÄ™ wydarzeÅ„ zarówno w trakcie ich trwania, jak i niedÅ‚ugo przed ich nastÄ…pieniem. Tajemnica tego, co siÄ...
Czytaj więcejPodsumowanie lipca: co nowego w świecie świń?
Podsumowanie lipca: co nowego w świecie świń? W globalnej branży trzody chlewnej był to czas przejęć i współpracy. Hiszpański producent sprzętu do hodowli zwierząt Rotecna stanie się częścią duńskiego Skiold, a także planowane jest przejęcie Bayer Animal Health przez Elanco. K...
Czytaj więcejRabobank: Niepewności w branży wieprzowej
Rabobank: Więcej niepewności w branży wieprzowej na całym świecie Światowy bank agrobiznesu Rabobank skorygował swoje prognozy dotyczące produkcji wieprzowiny na 2020 r. W głównych krajach produkujących ze względu na ciągłe zakłócenia w łańcuchu dostaw. Bank spodziewa się nies...
Czytaj więcej