Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
2020-02-14 15:42:16
zagraniczne
Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
W roku 2020 prawdopodobnie będą kontynuowane trendy, które zostały zapoczątkowane już dwa lata wcześniej, jednak ich dynamika może być mniejsza niż w 2019 r. Zmiany na globalnym rynku są wciąż kształtowane głównie przez szerzenie się Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF – African Swine Fever) w Chinach, które są największym producentem i konsumentem wieprzowiny na świecie. W przypadku Chin USDA (U.S. Department of Agriculture) prognozuje spadek produkcji aż o 25% w porównaniu do 2018 r. ASF w Państwie Środka przekłada się na poziom cen mięsa czerwonego na całym świecie, w tym w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych.
Zmiany cen obserwowane po obydwu stronach Atlantyku najlepiej obrazują ten fakt. Według danych Komisji Europejskiej, na przełomie 2019 i 2020 cena żywca w UE była aż o 43,6% wyższa niż rok wcześniej, podczas gdy cena wieprzowiny Lean Hog w USA była wyższa o 16,9% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku europejskiej wołowiny, której ceny są aktualnie niższe o 3,9% niż rok wcześniej. Mniejszą dynamikę widać też w przypadku żywca wołowego w USA, gdzie cena jest tylko 0,2% niższa niż rok wcześniej.
Wyższe globalne ceny wieprzowiny zachęcają do wzrostu produkcji oraz eksportu. Według prognoz ekspertów Komisji Europejskiej produkcja wieprzowiny w 2020 r. ma wzrosnąć o 0,5%, zaś eksport o 13,0%, co potwierdza wysokie zainteresowanie europejskim mięsem. Podobny wzrost eksportu można zauważyć w przypadku USA – według prognoz Amerykańskiej Federacji Eksporterów Mięsa, eksport wieprzowiny w 2020 r. może również wzrosnąć o 13,0%, a eksport wołowiny o 5,0%. Udział importowanego mięsa czerwonego w USA ma nieznacznie się zmniejszyć, z 8,5% do stabilnego 8,1% konsumowanego mięsa.
Większość prognoz wskazuje, że w 2020 r. będzie kontynuowany bardzo silny trend wzrostu międzynarodowego handlu mięsem czerwonym. Na tej wymianie może zyskać każdy – konsumenci na rynkach docelowych otrzymają dobrej jakości produkt w korzystnej cenie, podczas gdy producenci na brzegach Atlantyku zyskają nowych nabywców na swoje wyroby. Pomimo dużego znaczenia sytuacji w Azji na globalnym rynku, wymiana handlowa między UE a USA powinna dalej rosnąć, między innymi dzięki rosnącej produkcji elementów, które nie są aż tak popularne na Dalekim Wschodzie.
Tym samym życzymy by 2020 rok przyniósł wiele udanych transakcji!
Wieprzowina pozostaje w menu w Hiszpanii i we WÅ‚oszech.
Wieprzowina pozostaje w menu w Hiszpanii i we Włoszech. Hiszpania i Włochy zmagają się z marnym letnim sezonem turystycznym. Ale czy to też zły rok dla wieprzowiny? Co ciekawe, nasza analiza pokazuje, że zmniejszona międzynarodowa aktywność turystyczna będzie miała ograniczony wpł...
Czytaj więcejDramatyczny wzrost eksportu wieprzowiny z USA do Chin
Pomimo sporu, Stany Zjednoczone zajmujÄ… czoÅ‚owe miejsce wÅ›ród eksporterów wieprzowiny do Chin Stany Zjednoczone czerpiÄ… korzyÅ›ci z pierwszego porozumienia handlowego z Chinami w zakresie eksportu wieprzowiny, pomimo trwajÄ…cego sporu politycznego miÄ™dzy tymi dwoma narodami. Z danych ChiÅ...
Czytaj więcejASF- Niemcy budują ogrodzenia
Niemcy zamierzają zbudować trwałe ogrodzenie. Niemcy postawiły pierwsze kroki w kierunku budowy stałego ogrodzenia na granicach, aby utrzymać kontrolę nad populacją dzików - a tym samym afrykańskiego pomoru świń. Niemcy chcą zapobiegać przedostawaniu się dzików, zakażonych af...
Czytaj więcejAmerykańskie grupy handlowe wzywają Chiny do zwiększenia zakupów amerykańskich towarów
Amerykańskie grupy handlowe wzywają Chiny do zwiększenia zakupów amerykańskich towarów Amerykańska Izba Handlowa i inne stowarzyszenia handlowe wezwały najwyższych urzędników amerykańskich i chińskich do wznowienia wysiłków na rzecz wdrożenia umowy handlowej fazy 1 między Chin...
Czytaj więcejChiny blokują 5 brazylijskich zakładów przetwórstwa mięsnego
Chiny blokują 5 brazylijskich zakładów przetwórstwa mięsnego Chiny zawiesiły w zeszłym tygodniu zezwolenie na eksport 5 brazylijskich rzeźni, w tym 2 rzeźni trzody chlewnej. Zawieszenie pokrywa się ze środkami ochronnymi ze względu na Covid-19. Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa,...
Czytaj więcej