Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Wieprzowina pozostaje w menu w Hiszpanii i we Włoszech.
Wieprzowina pozostaje w menu w Hiszpanii i we Włoszech. Hiszpania i Włochy zmagają się z marnym letnim sezonem turystycznym. Ale czy to też zły rok dla wieprzowiny? Co ciekawe, nasza analiza pokazuje, że zmniejszona międzynarodowa aktywność turystyczna będzie miała ograniczony wpł...
Czytaj więcejDramatyczny wzrost eksportu wieprzowiny z USA do Chin
Pomimo sporu, Stany Zjednoczone zajmują czołowe miejsce wśród eksporterów wieprzowiny do Chin Stany Zjednoczone czerpią korzyści z pierwszego porozumienia handlowego z Chinami w zakresie eksportu wieprzowiny, pomimo trwającego sporu politycznego między tymi dwoma narodami. Z danych Chi...
Czytaj więcejASF- Niemcy budują ogrodzenia
Niemcy zamierzają zbudować trwałe ogrodzenie. Niemcy postawiły pierwsze kroki w kierunku budowy stałego ogrodzenia na granicach, aby utrzymać kontrolę nad populacją dzików - a tym samym afrykańskiego pomoru świń. Niemcy chcą zapobiegać przedostawaniu się dzików, zakażonych af...
Czytaj więcejAmerykańskie grupy handlowe wzywają Chiny do zwiększenia zakupów amerykańskich towarów
Amerykańskie grupy handlowe wzywają Chiny do zwiększenia zakupów amerykańskich towarów Amerykańska Izba Handlowa i inne stowarzyszenia handlowe wezwały najwyższych urzędników amerykańskich i chińskich do wznowienia wysiłków na rzecz wdrożenia umowy handlowej fazy 1 między Chin...
Czytaj więcejChiny blokują 5 brazylijskich zakładów przetwórstwa mięsnego
Chiny blokują 5 brazylijskich zakładów przetwórstwa mięsnego Chiny zawiesiły w zeszłym tygodniu zezwolenie na eksport 5 brazylijskich rzeźni, w tym 2 rzeźni trzody chlewnej. Zawieszenie pokrywa się ze środkami ochronnymi ze względu na Covid-19. Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa,...
Czytaj więcej