Wietnam- ożywienie w produkcji wieprzowiny
2021-05-19 11:05:40
zagraniczne
Według wietnamskiego urzędu statystycznego (GSO), dane pokazały, że w I kwartale 2021 r. pogłowie trzody chlewnej wzrosło o 11,6% w stosunku do tego samego okresu w 2020 r. Produkcja żywej wieprzowiny wyprodukowanej w I kwartale została oszacowana na 1,02 miliona ton metrycznych, co oznacza wzrost. 7,5% w tym samym okresie ubiegłego roku. W 2020 roku Wietnam sprowadził 43806 świń hodowlanych (w tym 1219 knurów), w tym 79% z Tajlandii, a pozostałe z Kanady, USA, Danii, Francji i Tajwanu. Wietnam po raz pierwszy zezwolił na import żywych świń z Tajlandii do hodowli / uboju od czerwca 2020 r., aby uzupełnić krajowe niedobory wieprzowiny. Oczekuje się, że wietnamskie stado świń osiągnie około 28,5 mln sztuk, przy liczbie loch od 2,8 do 2,9 mln sztuk do 2025 r. W raporcie wskazano, że Wietnam dąży do zmniejszenia odsetka świń i zwiększenia udziału drobiu i bydła w strukturze stada. Prognozuje się, że do 2025 r. produkcja mięsa i drobiu osiągnie od 5,0 do 5,5 miliona ton, z czego 63% do 65% stanowi wieprzowina. Według raportu Rabobank z marca 2021 roku, produkcja wieprzowiny w Wietnamie wzrośnie o 8% do 12% rok do roku. Biorąc pod uwagę obecny rozwój ASF, niektórzy analitycy branżowi przewidują, że stado świń w Wietnamie nie może w pełni wyzdrowieć z ASF aż do 2025 roku.
Raport pokazał, że w 2020 roku Wietnam był świadkiem bezprecedensowej fali inwestycji w sektorze hodowlanym a w szczególności w produkcji trzody chlewnej.
ASF jest obecnie bardziej kontrolowany w Wietnamie, ale raport zauważa, że istnieją wyzwania, aby osiągnąć poziomy produkcji wieprzowiny sprzed ASF.
Główne niepewności na światowych rynkach wieprzowiny, związane z ASF i Covid-19
Afrykański pomór świń pozostaje dominującym problemem w globalnym białku zwierzęcym - tak jak miało to miejsce od 2018 r. Covid-19 dodatkowo zaburza perspektywy, ograniczając produkcję, konsumpcję i handel. ASF nadal ma największy wpływ na światowe rynki wieprzowiny i nadal wpły...
Czytaj więcejChiny: Nowy wirus grypy
Chiny: Nowy wirus grypy może przenosić się ze świń na ludzi. Wirus grypy, obecny u świń w Chinach od 2016 r., może przenosić się na ludzi. Chociaż transmisja z człowieka na człowieka nie została (jeszcze) udowodniona, wirus jest opisany jako posiadający „wszystkie podstawowe c...
Czytaj więcejASF Nigeria
ASF Nigeria: Lęk przed śmiercią 1 miliona świń Nie tylko kraje azjatyckie i europejskie walczą z afrykańskim pomorem świń (ASF). Istnieją obawy, że w Nigerii prawie milion świń padło z powodu ASF, po bezprecedensowym wybuchu, który zniszczył źródła utrzymania tysięcy rolnik...
Czytaj więcejPodsumowując czerwiec: Co nowego w świecie świń?
Podsumowując czerwiec: Co nowego w świecie świń? W czerwcu 2020 r.wprowadzono wiele innowacji dla świń - od dodatków po aplikacje i od wydarzeń po enzymy. Ponadto więcej loch hodowlanych odbyło długą podróż do Chin. Przeczytaj o tym wszystko w aktualizacji biznesowej dla branży ...
Czytaj więcejCovid-19: Czy przetwórstwo amerykańskich świń wróciło do normy?
Covid-19: Czy przetwórstwo amerykańskich świń wróciło do normy? Rząd federalny Stanów Zjednoczonych stwierdził w tym tygodniu, że przetwórstwo świń prawie powróciło do poziomów w 2019 r., a drugi tydzień z rzędu liczba zabitych świń w USA przekroczyła liczbę zab...
Czytaj więcej