Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Główne niepewności na światowych rynkach wieprzowiny, związane z ASF i Covid-19
Afrykański pomór świń pozostaje dominującym problemem w globalnym białku zwierzęcym - tak jak miało to miejsce od 2018 r. Covid-19 dodatkowo zaburza perspektywy, ograniczając produkcję, konsumpcję i handel. ASF nadal ma największy wpływ na światowe rynki wieprzowiny i nadal wpły...
Czytaj więcejChiny: Nowy wirus grypy
Chiny: Nowy wirus grypy może przenosić się ze świń na ludzi. Wirus grypy, obecny u świń w Chinach od 2016 r., może przenosić się na ludzi. Chociaż transmisja z człowieka na człowieka nie została (jeszcze) udowodniona, wirus jest opisany jako posiadający „wszystkie podstawowe c...
Czytaj więcejASF Nigeria
ASF Nigeria: Lęk przed śmiercią 1 miliona świń Nie tylko kraje azjatyckie i europejskie walczą z afrykańskim pomorem świń (ASF). Istnieją obawy, że w Nigerii prawie milion świń padło z powodu ASF, po bezprecedensowym wybuchu, który zniszczył źródła utrzymania tysięcy rolnik...
Czytaj więcejPodsumowując czerwiec: Co nowego w świecie świń?
Podsumowując czerwiec: Co nowego w świecie świń? W czerwcu 2020 r.wprowadzono wiele innowacji dla świń - od dodatków po aplikacje i od wydarzeń po enzymy. Ponadto więcej loch hodowlanych odbyło długą podróż do Chin. Przeczytaj o tym wszystko w aktualizacji biznesowej dla branży ...
Czytaj więcejCovid-19: Czy przetwórstwo amerykańskich świń wróciło do normy?
Covid-19: Czy przetwórstwo amerykańskich świń wróciło do normy? Rząd federalny Stanów Zjednoczonych stwierdził w tym tygodniu, że przetwórstwo świń prawie powróciło do poziomów w 2019 r., a drugi tydzień z rzędu liczba zabitych świń w USA przekroczyła liczbę zab...
Czytaj więcej