Sierpień- sytuacja w Chinach
2020-08-11 15:27:50
zagraniczne
Wraz z odrodzeniem się zakażeń Covid-19, niedawna powódź w Chinach i eskalacja stosunków między USA i Chinami wywarły większy nacisk na chiński przemysł spożywczy. Powódź wpłynęła zarówno na konsumpcję, jak i produkcję w dotkniętych regionach. W tej sytuacji ceny niektórych produktów, takich jak soja, kukurydza czy wieprzowina, pozostaną wysokie. Niedawne przypadki Covid-19 doprowadziły do ponownego nałożenia środków kwarantanny w dotkniętych regionach. Ożywienie w usługach gastronomicznych i konsumpcji instytucjonalnej będzie wolniejsze niż oczekiwano, jeśli wirus będzie odradzał się do końca 2020 i 2021 r. konsumenci będą nadal przenosić swoje wydatki na handel detaliczny żywnością, ponieważ spodziewają się przedłużającego się okresu niepewności finansowej.
Najważniejsze wydarzenia w sierpniu:
- Krajowe rynki nawozów i agrochemii pozostają słabe poza sezonem. Zła pogoda w południowych Chinach wpływa na konsumpcję i oczekuje się, że ceny pozostaną niskie z powodu nadpodaży i słabego popytu.
- Pomimo niedawnej eskalacji napięć między USA a Chinami, Chiny nadal kupują duże ilości amerykańskich produktów rolnych, zwłaszcza soi i kukurydzy.
- Ceny wieprzowiny odbiły się silnie w lipcu, głównie z powodu niedoborów dostaw. Oczekuje się, że ceny wieprzowiny będą się wahać na wysokim poziomie w sierpniu. Powodzie są dużym czynnikiem zmieniającym stada w nadchodzących miesiącach, ponieważ powodują większe ryzyko chorób.
- Ceny drobiu pozostają słabe, a popyt na drób prawdopodobnie nieznacznie się poprawi w drugiej połowie, ze względu na spodziewane ożywienie w gastronomii.
- Niepewność geopolityczna może w coraz większym stopniu skłonić Chiny do zwrócenia się ku wewnętrznemu wzrostowi podaży produktów mleczarskich.
- Zapotrzebowanie na usługi gastronomiczne wymaga dłuższego czasu regeneracji, a zarówno wzrost dostaw żywności, jak i integracja online z offline są coraz szybsze.
Główne niepewności na światowych rynkach wieprzowiny, związane z ASF i Covid-19
Afrykański pomór świń pozostaje dominującym problemem w globalnym białku zwierzęcym - tak jak miało to miejsce od 2018 r. Covid-19 dodatkowo zaburza perspektywy, ograniczając produkcję, konsumpcję i handel. ASF nadal ma największy wpływ na światowe rynki wieprzowiny i nadal wpły...
Czytaj więcejChiny: Nowy wirus grypy
Chiny: Nowy wirus grypy może przenosić się ze świń na ludzi. Wirus grypy, obecny u świń w Chinach od 2016 r., może przenosić się na ludzi. Chociaż transmisja z człowieka na człowieka nie została (jeszcze) udowodniona, wirus jest opisany jako posiadający „wszystkie podstawowe c...
Czytaj więcejASF Nigeria
ASF Nigeria: Lęk przed śmiercią 1 miliona świń Nie tylko kraje azjatyckie i europejskie walczą z afrykańskim pomorem świń (ASF). Istnieją obawy, że w Nigerii prawie milion świń padło z powodu ASF, po bezprecedensowym wybuchu, który zniszczył źródła utrzymania tysięcy rolnik...
Czytaj więcejPodsumowując czerwiec: Co nowego w świecie świń?
Podsumowując czerwiec: Co nowego w świecie świń? W czerwcu 2020 r.wprowadzono wiele innowacji dla świń - od dodatków po aplikacje i od wydarzeń po enzymy. Ponadto więcej loch hodowlanych odbyło długą podróż do Chin. Przeczytaj o tym wszystko w aktualizacji biznesowej dla branży ...
Czytaj więcejCovid-19: Czy przetwórstwo amerykańskich świń wróciło do normy?
Covid-19: Czy przetwórstwo amerykańskich świń wróciło do normy? Rząd federalny Stanów Zjednoczonych stwierdził w tym tygodniu, że przetwórstwo świń prawie powróciło do poziomów w 2019 r., a drugi tydzień z rzędu liczba zabitych świń w USA przekroczyła liczbę zab...
Czytaj więcej