Wietnam- ożywienie w produkcji wieprzowiny
2021-05-19 11:05:40
zagraniczne
Według wietnamskiego urzędu statystycznego (GSO), dane pokazały, że w I kwartale 2021 r. pogłowie trzody chlewnej wzrosło o 11,6% w stosunku do tego samego okresu w 2020 r. Produkcja żywej wieprzowiny wyprodukowanej w I kwartale została oszacowana na 1,02 miliona ton metrycznych, co oznacza wzrost. 7,5% w tym samym okresie ubiegłego roku. W 2020 roku Wietnam sprowadził 43806 świń hodowlanych (w tym 1219 knurów), w tym 79% z Tajlandii, a pozostałe z Kanady, USA, Danii, Francji i Tajwanu. Wietnam po raz pierwszy zezwolił na import żywych świń z Tajlandii do hodowli / uboju od czerwca 2020 r., aby uzupełnić krajowe niedobory wieprzowiny. Oczekuje się, że wietnamskie stado świń osiągnie około 28,5 mln sztuk, przy liczbie loch od 2,8 do 2,9 mln sztuk do 2025 r. W raporcie wskazano, że Wietnam dąży do zmniejszenia odsetka świń i zwiększenia udziału drobiu i bydła w strukturze stada. Prognozuje się, że do 2025 r. produkcja mięsa i drobiu osiągnie od 5,0 do 5,5 miliona ton, z czego 63% do 65% stanowi wieprzowina. Według raportu Rabobank z marca 2021 roku, produkcja wieprzowiny w Wietnamie wzrośnie o 8% do 12% rok do roku. Biorąc pod uwagę obecny rozwój ASF, niektórzy analitycy branżowi przewidują, że stado świń w Wietnamie nie może w pełni wyzdrowieć z ASF aż do 2025 roku.
Raport pokazał, że w 2020 roku Wietnam był świadkiem bezprecedensowej fali inwestycji w sektorze hodowlanym a w szczególności w produkcji trzody chlewnej.
ASF jest obecnie bardziej kontrolowany w Wietnamie, ale raport zauważa, że istnieją wyzwania, aby osiągnąć poziomy produkcji wieprzowiny sprzed ASF.
Testowanie mięsa w Chinach zagraża wykolejeniu globalnych przesyłek mięsnych
Testowanie mięsa w chińskich portach zagraża wykolejeniu globalnych przesyłek mięsnych Chiny rozpoczęły testowanie całego importowanego mięsa na koronawirusa. Działania te stwarzają zagrożenie zawalenia się handlu między największymi producentami wieprzowiny, szkodząc przy tym...
Czytaj więcejRekordowa pierwsza połowa roku w cieniu covid-19
Rekordowa pierwsza połowa roku w cieniu covid-19 Podczas gdy kryzys koronawirusowy wprowadził Europę w stan gotowości, duńska korona zakończyła najsilniejszy jak dotąd sześciomiesięczny okres w historii Grupy. Zysk netto wzrósł o 46%, blisko 1,4 mld DKK. Zadowolenie z najlepszych w...
Czytaj więcejSpadek produkcji mięsa w 2020 roku
Przewiduje się, że światowa produkcja mięsa zmniejszy się w 2020 r. Prognozuje się, że ogólna światowa produkcja mięsa spadnie o 1,7 procent w 2020 r. Także światowa produkcja mięsa wieprzowego odnotuje gwałtowny spadek. Według FAO, drugi rok z rzędu przewiduje się, że...
Czytaj więcejCovid-19: drobne ogniska w zakładach wieprzowych w Hiszpanii
Covid-19: drobne ogniska w zakładach wieprzowych w Hiszpanii Jak radzi sobie Hiszpania, która zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem produkcji trzody chlewnej, w odniesieniu do Covid-19? Kilka rzeźni w Aragonii początkowo wydawało się mieć stosunkowo dużą liczbę pozytywnych p...
Czytaj więcejRosja przyjmuje nową globalną rolę w branży wieprzowej
Rosja przyjmuje nową globalną rolę w wieprzowinie Przez dziesięciolecia po rozpadzie Związku Radzieckiego Rosja była jednym z największych importerów na światowym rynku wieprzowiny. Te czasy już minęły, ponieważ rosyjski przemysł trzody chlewnej nie tylko zapewnił samowystarczalno...
Czytaj więcej