Wzrost inflacji i niedobór wieprzowiny w USA
2021-07-15 13:28:32
zagraniczne
Wzmożony sezon grillowy zderzył się z niedoborem świń, ponieważ w USA ceny konsumpcyjne wieprzowiny wzrosły w czerwcu najbardziej od 25 lat.
Inflacja żywności rośnie od czasu, gdy koronawirus wywrócił łańcuchy dostaw, chorzy pracownicy zamykają zakłady mięsne, podczas gdy konsumenci odchodzą od restauracji, aby przygotować więcej jedzenia w domu. Amerykańskie stado wieprzowiny nie wyzdrowiało podczas wybuchu pandemii. Tymczasem susze na całym świecie spowodowały gwałtowny wzrost cen pasz dla zwierząt, a niedobory siły roboczej w rzeźniach również podniosły ceny wieprzowiny, wołowiny i kurczaka.
„Ceny świeżej wieprzowiny zaczęły spadać” – powiedział Altin Kalo, analityk Steiner Consulting Group w Manchesterze w stanie New Hampshire. „Inflacja w usługach gastronomicznych jest bardziej "lepka" i prawdopodobnie będzie się utrzymywać w przyszłości” – powiedział Kalo o kategorii obejmującej żywność przygotowywaną poza domem.
Testowanie mięsa w Chinach zagraża wykolejeniu globalnych przesyłek mięsnych
Testowanie mięsa w chińskich portach zagraża wykolejeniu globalnych przesyłek mięsnych Chiny rozpoczęły testowanie całego importowanego mięsa na koronawirusa. Działania te stwarzają zagrożenie zawalenia się handlu między największymi producentami wieprzowiny, szkodząc przy tym...
Czytaj więcejRekordowa pierwsza połowa roku w cieniu covid-19
Rekordowa pierwsza połowa roku w cieniu covid-19 Podczas gdy kryzys koronawirusowy wprowadził Europę w stan gotowości, duńska korona zakończyła najsilniejszy jak dotąd sześciomiesięczny okres w historii Grupy. Zysk netto wzrósł o 46%, blisko 1,4 mld DKK. Zadowolenie z najlepszych w...
Czytaj więcejSpadek produkcji mięsa w 2020 roku
Przewiduje się, że światowa produkcja mięsa zmniejszy się w 2020 r. Prognozuje się, że ogólna światowa produkcja mięsa spadnie o 1,7 procent w 2020 r. Także światowa produkcja mięsa wieprzowego odnotuje gwałtowny spadek. Według FAO, drugi rok z rzędu przewiduje się, że...
Czytaj więcejCovid-19: drobne ogniska w zakładach wieprzowych w Hiszpanii
Covid-19: drobne ogniska w zakładach wieprzowych w Hiszpanii Jak radzi sobie Hiszpania, która zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem produkcji trzody chlewnej, w odniesieniu do Covid-19? Kilka rzeźni w Aragonii początkowo wydawało się mieć stosunkowo dużą liczbę pozytywnych p...
Czytaj więcejRosja przyjmuje nową globalną rolę w branży wieprzowej
Rosja przyjmuje nową globalną rolę w wieprzowinie Przez dziesięciolecia po rozpadzie Związku Radzieckiego Rosja była jednym z największych importerów na światowym rynku wieprzowiny. Te czasy już minęły, ponieważ rosyjski przemysł trzody chlewnej nie tylko zapewnił samowystarczalno...
Czytaj więcej