Pomoc dla rolników utrzymujących lochy i prosięta
2022-02-15 09:56:40
krajowe
Jak możemy przeczytać na stronie www.gov.pl ruszyła pomoc dla rolników:
Od 15 lutego do 29 kwietnia 2022 r. rolnicy utrzymujący w swoich gospodarstwach lochy i produkujący prosięta, którzy zagrożeni są utratą płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi epidemią COVID-19, mogą składać w ARiMR wnioski o wsparcie.
O pomoc mogą ubiegać się rolnicy spełniający kryterium mikro-, małego lub średniego przedsiębiorstwa, w których gospodarstwach w okresie od 15 listopada 2021 r. do 31 marca 2022 r. urodziło się lub urodzi minimum 10 prosiąt. Oznakowanie tych prosiąt musi być zgłoszone do ARiMR do 15 kwietnia 2022 r. Pomoc przysługuje tym producentom, którzy na dzień 15 listopada 2021 r. prowadzili gospodarstwo, w którym były utrzymywane świnie.
Wysokość wsparcia wynosi 1000 zł do każdych 10 sztuk świń (prosiąt), jednak nie więcej niż 500 tys. zł dla jednego producenta trzody chlewnej.
Producent świń może złożyć więcej niż jeden wniosek dotyczący świń urodzonych w jego gospodarstwie w terminie od 15 listopada 2021 r. do 31 marca 2022 r., których oznakowanie zostało zgłoszone Agencji do 15 kwietnia 2022 r., przy czym o pomoc do danej sztuki można wnioskować tylko jeden raz.
Wnioski przyjmują biura powiatowe Agencji w terminie od 15 lutego do 29 kwietnia 2022 r. Można je złożyć osobiście, przesłać za pośrednictwem elektronicznej skrzynki podawczej ePUAP lub nadać przesyłką rejestrowaną w placówce Poczty Polskiej. O terminowości złożenia wniosku decyduje data jego wpływu do biura powiatowego.
źródło i zdjęcie: https://www.gov.pl/web/arimr/pomoc-dla-rolnikow-utrzymujacych-lochy-i-prosieta--mozna-skladac-wnioski-o-pomoc
Testowanie mięsa w Chinach zagraża wykolejeniu globalnych przesyłek mięsnych
Testowanie mięsa w chińskich portach zagraża wykolejeniu globalnych przesyłek mięsnych Chiny rozpoczęły testowanie całego importowanego mięsa na koronawirusa. Działania te stwarzają zagrożenie zawalenia się handlu między największymi producentami wieprzowiny, szkodząc przy tym...
Czytaj więcejRekordowa pierwsza połowa roku w cieniu covid-19
Rekordowa pierwsza połowa roku w cieniu covid-19 Podczas gdy kryzys koronawirusowy wprowadził Europę w stan gotowości, duńska korona zakończyła najsilniejszy jak dotąd sześciomiesięczny okres w historii Grupy. Zysk netto wzrósł o 46%, blisko 1,4 mld DKK. Zadowolenie z najlepszych w...
Czytaj więcejSpadek produkcji mięsa w 2020 roku
Przewiduje się, że światowa produkcja mięsa zmniejszy się w 2020 r. Prognozuje się, że ogólna światowa produkcja mięsa spadnie o 1,7 procent w 2020 r. Także światowa produkcja mięsa wieprzowego odnotuje gwałtowny spadek. Według FAO, drugi rok z rzędu przewiduje się, że...
Czytaj więcejCovid-19: drobne ogniska w zakładach wieprzowych w Hiszpanii
Covid-19: drobne ogniska w zakładach wieprzowych w Hiszpanii Jak radzi sobie Hiszpania, która zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem produkcji trzody chlewnej, w odniesieniu do Covid-19? Kilka rzeźni w Aragonii początkowo wydawało się mieć stosunkowo dużą liczbę pozytywnych p...
Czytaj więcejRosja przyjmuje nową globalną rolę w branży wieprzowej
Rosja przyjmuje nową globalną rolę w wieprzowinie Przez dziesięciolecia po rozpadzie Związku Radzieckiego Rosja była jednym z największych importerów na światowym rynku wieprzowiny. Te czasy już minęły, ponieważ rosyjski przemysł trzody chlewnej nie tylko zapewnił samowystarczalno...
Czytaj więcej