Sierpień- sytuacja w Chinach
2020-08-11 15:27:50
zagraniczne
Wraz z odrodzeniem się zakażeń Covid-19, niedawna powódź w Chinach i eskalacja stosunków między USA i Chinami wywarły większy nacisk na chiński przemysł spożywczy. Powódź wpłynęła zarówno na konsumpcję, jak i produkcję w dotkniętych regionach. W tej sytuacji ceny niektórych produktów, takich jak soja, kukurydza czy wieprzowina, pozostaną wysokie. Niedawne przypadki Covid-19 doprowadziły do ponownego nałożenia środków kwarantanny w dotkniętych regionach. Ożywienie w usługach gastronomicznych i konsumpcji instytucjonalnej będzie wolniejsze niż oczekiwano, jeśli wirus będzie odradzał się do końca 2020 i 2021 r. konsumenci będą nadal przenosić swoje wydatki na handel detaliczny żywnością, ponieważ spodziewają się przedłużającego się okresu niepewności finansowej.
Najważniejsze wydarzenia w sierpniu:
- Krajowe rynki nawozów i agrochemii pozostają słabe poza sezonem. Zła pogoda w południowych Chinach wpływa na konsumpcję i oczekuje się, że ceny pozostaną niskie z powodu nadpodaży i słabego popytu.
- Pomimo niedawnej eskalacji napięć między USA a Chinami, Chiny nadal kupują duże ilości amerykańskich produktów rolnych, zwłaszcza soi i kukurydzy.
- Ceny wieprzowiny odbiły się silnie w lipcu, głównie z powodu niedoborów dostaw. Oczekuje się, że ceny wieprzowiny będą się wahać na wysokim poziomie w sierpniu. Powodzie są dużym czynnikiem zmieniającym stada w nadchodzących miesiącach, ponieważ powodują większe ryzyko chorób.
- Ceny drobiu pozostają słabe, a popyt na drób prawdopodobnie nieznacznie się poprawi w drugiej połowie, ze względu na spodziewane ożywienie w gastronomii.
- Niepewność geopolityczna może w coraz większym stopniu skłonić Chiny do zwrócenia się ku wewnętrznemu wzrostowi podaży produktów mleczarskich.
- Zapotrzebowanie na usługi gastronomiczne wymaga dłuższego czasu regeneracji, a zarówno wzrost dostaw żywności, jak i integracja online z offline są coraz szybsze.
Testowanie mięsa w Chinach zagraża wykolejeniu globalnych przesyłek mięsnych
Testowanie mięsa w chińskich portach zagraża wykolejeniu globalnych przesyłek mięsnych Chiny rozpoczęły testowanie całego importowanego mięsa na koronawirusa. Działania te stwarzają zagrożenie zawalenia się handlu między największymi producentami wieprzowiny, szkodząc przy tym...
Czytaj więcejRekordowa pierwsza połowa roku w cieniu covid-19
Rekordowa pierwsza połowa roku w cieniu covid-19 Podczas gdy kryzys koronawirusowy wprowadził Europę w stan gotowości, duńska korona zakończyła najsilniejszy jak dotąd sześciomiesięczny okres w historii Grupy. Zysk netto wzrósł o 46%, blisko 1,4 mld DKK. Zadowolenie z najlepszych w...
Czytaj więcejSpadek produkcji mięsa w 2020 roku
Przewiduje się, że światowa produkcja mięsa zmniejszy się w 2020 r. Prognozuje się, że ogólna światowa produkcja mięsa spadnie o 1,7 procent w 2020 r. Także światowa produkcja mięsa wieprzowego odnotuje gwałtowny spadek. Według FAO, drugi rok z rzędu przewiduje się, że...
Czytaj więcejCovid-19: drobne ogniska w zakładach wieprzowych w Hiszpanii
Covid-19: drobne ogniska w zakładach wieprzowych w Hiszpanii Jak radzi sobie Hiszpania, która zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem produkcji trzody chlewnej, w odniesieniu do Covid-19? Kilka rzeźni w Aragonii początkowo wydawało się mieć stosunkowo dużą liczbę pozytywnych p...
Czytaj więcejRosja przyjmuje nową globalną rolę w branży wieprzowej
Rosja przyjmuje nową globalną rolę w wieprzowinie Przez dziesięciolecia po rozpadzie Związku Radzieckiego Rosja była jednym z największych importerów na światowym rynku wieprzowiny. Te czasy już minęły, ponieważ rosyjski przemysł trzody chlewnej nie tylko zapewnił samowystarczalno...
Czytaj więcej