Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Chiński Techbank buduje największą w Azji rzeźnię świń
Chiński Techbank buduje największą w Azji rzeźnię świń Techbank Food, szósty największy producent trzody chlewnej w Chinach, rozpoczął budowę rzeźni świń o rocznej wydajności 5 milionów sztuk w Fuyang, w prowincji Anhui, w centrum Chin. Według firmy będzie to największa rz...
Czytaj więcejZaległości w USA wzbudzają zainteresowanie automatyzacją
Covid-19: Zaległości świń w USA wzbudzają zainteresowanie automatyzacją. Gdy amerykańskie zakłady pakowania walczą z historycznym zaleganiem świń, eutanazja trwa. Małe rzeźnie są również zaległe w przetwórstwie trzody chlewnej do przyszłego roku, jednocześnie rośnie popyt w ...
Czytaj więcejASF Polska: Wirus wydaje się być nie do powstrzymania.
ASF Polska: Wirus wydaje się być nie do powstrzymania. W Polscee afrykański pomór świń nadal rozprzestrzenia się stosunkowo szybko i wydaje się nie do powstrzymania. To był jeden z przekazów udostępnionych podczas seminarium internetowego na temat rozprzestrzeniania się afrykańsk...
Czytaj więcejPodsumowanie maja: Co nowego w świecie świń?
Podsumowanie maja: Co nowego w świecie świń? Covid-19 odgrywa dużą rolę w aktualizacji biznesowej tego miesiąca. Oczywiście nie można zorganizować kilku wydarzeń. Jednak kilka firm chce skupić się na tym, co jest możliwe. W maju wprowadzono również różne innowacje dla świń. ...
Czytaj więcejLiczba świń na świecie w 2020 r.
Liczba świń na świecie w 2020 r. według kraju W kwietniu 2020 r. Chiny były domem dla największej liczby świń w dowolnym kraju z 310,41 mln sztuk. W tym roku Unia Europejska i Stany Zjednoczone zajęły drugie i trzecie miejsce na liście, odpowiednio ponad 148 i 78 milionów głów. ...
Czytaj więcej