Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Problem brazylijskich zakładów produkcyjnych
Pracownicy zakładów produkcji wieprzowiny w Brazylii zarażeni Covid-19 W różnych stanach w Brazylii rzeźnie trzody chlewnej i drobiu należą do miejsc, w których Covid-19 okazał się powszechny. W tym sensie sytuacja jest porównywalna do Ameryki Północnej i Europy. Do tej pory nie tr...
Czytaj więcejNiezależne fermy świń mogą zniknąć na Ukrainie
Niezależne fermy świń mogą zniknąć na Ukrainie Znaczna część niezależnych ferm trzody chlewnej na Ukrainie może zniknąć, na wypadek gdyby ich kierownicy nie zmienili swoich strategii operacyjnych. Opinię tę podzielił ostatnio Nikolay Babenko, dyrektor wykonawczy ukraińskiego sto...
Czytaj więcejCovid- 19 w ubojniach
Covid-19: Pozytywny wynik testu na obecność wirusa w ubojni we Francji, Holandii i w Polsce. W Europie nie tylko niemieckie rzeźnie zgłosiły zakażenie koronawirusem 2019 (Covid-19). Istnieją również doniesienia z Francji i Holandii o podobnych „bezobjawowych” zdarzeniach, jak dot...
Czytaj więcejEutanazja świń w USA
Nasilenie krzywej eutanazji świń będzie zależeć od tego, jak skutecznie producenci spowalniają wzrost świń, a także od tego, jak skutecznie ubojnie i przetwórnie wrócą do pełnej wydajności pracy. Fala uderzeniowa dotknęła amerykański przemysł wieprzowy w połowie kwietnia, kiedy...
Czytaj więcejUE i Meksyk- nowa umowa handlowa.
UE i Meksyk kończą negocjacje w sprawie nowej umowy handlowej. Unia Europejska i Meksyk zakończyły ostatni nierozstrzygnięty element negocjacji nowej umowy handlowej. UE jest trzecim co do wielkości partnerem handlowym Meksyku, a Meksyk, ze 128 milionami ludzi, jest drugim co do w...
Czytaj więcej