Pigro News

Ceny wieprzowiny w Chinach

  2020-11-19 12:09:26

  zagraniczne

Ceny wieprzowiny w Chinach
Ceny żywca wieprzowego Chiny
Według National Bureau of Statistics liczba żywych świń na rynku chińskim rośnie. Jednocześnie ceny żywca wieprzowego spadały w ciągu ostatnich 12 tygodni. Obecna średnia cena żywca wieprzowego wynosiła 29.82 juana / kg ((2.05 USD / funt), czyli była o 23.0% niższa niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Średnia cena wieprzowiny w Chinach wynosi 47.66 juana / kg (3.25 USD / funt), co oznacza spadek o 18.6% rok do roku. Do końca października wprowadzono do obrotu 361.86 mln świń, co oznacza spadek o 11.7% rok do roku; a produkcja wieprzowiny wyniosła 28.38 mln ton, co oznacza spadek o 10.8%.
Import wieprzowiny
Chiny zaimportowały 6.58 mln ton mięsa od stycznia do sierpnia, przekraczając 6.18 mln ton importowanych w całym ubiegłym roku, z czego największy udział miała wieprzowina. Wzrósł udział importu wieprzowiny, podczas gdy udział wołowiny spadł. Chiny zawiesiły import mięsa z Niemiec i Polski po tym, jak największy europejski producent wieprzowiny zgłosił swój pierwszy przypadek ASF. Oczekuje się, że do końca roku import mięsa do Chin osiągnie rekordowy poziom.
Plany odbudowy produkcji krajowej
Ministerstwo Rolnictwa i Spraw Wiejskich (MARA) niedawno zorganizowało grupę ekspertów w celu oceny poprawy produkcji żywca wieprzowego, importu wieprzowiny i popytu konsumentów. Szacuje się, że podaż wieprzowiny wzrośnie o około 30% rok do roku do wiosny 2021.
MARA ogłosiła, że ​​w pierwszych trzech kwartałach tego roku rozpoczęto produkcję 12,500 13,400 nowych ferm trzody chlewnej, a 370 84 pustych ferm trzody wróciło do produkcji. Do końca września chińskie zapasy trzody chlewnej osiągnęły 2017 milionów, co stanowiło 38.22 procent tego stanu na koniec 86 roku. Inwentarz loch hodowlanych osiągnął 2017 miliona.
Doniesiono, że w Chinach jest 2.6 miliona producentów i 355,000 71 przedsiębiorstw powiązanych z produkcją świń. Spośród nich 1% ma zarejestrowany kapitał mniejszy niż XNUMX milion każdy, co wskazuje, że większość gospodarstw trzody chlewnej to małe i średnie przedsiębiorstwa.
Chiny niedawno ogłosiły plan narodowego rozwoju gospodarczego i społecznego oraz swoje długoterminowe cele. Produkcja trzody chlewnej jest objęta strategią bezpieczeństwa narodowego. Oczekuje się, że te większe i bardziej ugruntowane firmy otrzymają największe wsparcie rządowe i odegrają istotną rolę w organizacji produkcji z udziałem rodzinnych gospodarstw.
Nowe trendy w branży
Dziś rodzinne gospodarstwo rolne to nowa koncepcja w chińskim przemyśle, konkurująca z drobnymi rolnikami przydomowymi. Gospodarstwa przydomowe produkują dla samowystarczalności, podczas gdy gospodarstwa rodzinne to komercyjne przedsiębiorstwa rolne należące do członków rodziny i prowadzone przez nich w ramach większego systemu produkcyjnego.
Innym trendem, który wydaje się zyskiwać na popularności, są wielopoziomowe chlewnie. Przedsiębiorstwa, które je budują, to Muyuan, Wens, New Hope, Tianzow, Lihua i inni giganci produkcji trzody chlewnej. Najwyższe ma mieć 26 pięter, co oznacza, że konstrukcja będzie wymagała mniej powierzchni ziemi, ale będzie droższa w budowie. Z czasem może to stać się popularne.
Komentarze
Wysokie ceny wieprzowiny niewątpliwie wpłynęły na popyt, ale wieprzowina nadal jest mięsem nr 1 wybieranym przez Chińczyków. W rzeczywistości przewiduje się, że konsumpcja wzrośnie w wyniku ciągłego trendu urbanizacji w Chinach.
Obecnie spożycie wieprzowiny na mieszkańca w wiejskich gospodarstwach domowych w Chinach wynosi mniej niż 70% miejskich gospodarstw domowych. Zgodnie z obecnym poziomem konsumpcji ludności miejskiej szacuje się, że w wyniku tej migracji spożycie wieprzowiny może wzrosnąć o około 700,000 ton.
Według National Health and Family Planning Commission całkowita populacja Chin osiągnie 1.43 miliarda do końca 2020 roku. Na podstawie wzrostu populacji o 60 milionów ludzi i obecnego poziomu konsumpcji (spożycie na mieszkańca 41.5 kg), nowo dodany populacja zwiększy spożycie wieprzowiny o około 2.5 mln ton.
Pandemia oczywiście wpłynęła na spożycie wieprzowiny na mieszkańca, biorąc pod uwagę ograniczoną liczbę posiłków i podróży. Jednak wydaje się, że życie w Chinach wraca do normy i oczekuje się, że siły rynkowe utrzymają silny popyt na wieprzowinę. To dobra wiadomość dla producentów i eksporterów wieprzowiny.