Wietnam- ożywienie w produkcji wieprzowiny
2021-05-19 11:05:40
zagraniczne
Według wietnamskiego urzędu statystycznego (GSO), dane pokazały, że w I kwartale 2021 r. pogłowie trzody chlewnej wzrosło o 11,6% w stosunku do tego samego okresu w 2020 r. Produkcja żywej wieprzowiny wyprodukowanej w I kwartale została oszacowana na 1,02 miliona ton metrycznych, co oznacza wzrost. 7,5% w tym samym okresie ubiegłego roku. W 2020 roku Wietnam sprowadził 43806 świń hodowlanych (w tym 1219 knurów), w tym 79% z Tajlandii, a pozostałe z Kanady, USA, Danii, Francji i Tajwanu. Wietnam po raz pierwszy zezwolił na import żywych świń z Tajlandii do hodowli / uboju od czerwca 2020 r., aby uzupełnić krajowe niedobory wieprzowiny. Oczekuje się, że wietnamskie stado świń osiągnie około 28,5 mln sztuk, przy liczbie loch od 2,8 do 2,9 mln sztuk do 2025 r. W raporcie wskazano, że Wietnam dąży do zmniejszenia odsetka świń i zwiększenia udziału drobiu i bydła w strukturze stada. Prognozuje się, że do 2025 r. produkcja mięsa i drobiu osiągnie od 5,0 do 5,5 miliona ton, z czego 63% do 65% stanowi wieprzowina. Według raportu Rabobank z marca 2021 roku, produkcja wieprzowiny w Wietnamie wzrośnie o 8% do 12% rok do roku. Biorąc pod uwagę obecny rozwój ASF, niektórzy analitycy branżowi przewidują, że stado świń w Wietnamie nie może w pełni wyzdrowieć z ASF aż do 2025 roku.
Raport pokazał, że w 2020 roku Wietnam był świadkiem bezprecedensowej fali inwestycji w sektorze hodowlanym a w szczególności w produkcji trzody chlewnej.
ASF jest obecnie bardziej kontrolowany w Wietnamie, ale raport zauważa, że istnieją wyzwania, aby osiągnąć poziomy produkcji wieprzowiny sprzed ASF.
Minister Rolnictwa o pomocy dla rynku wieprzowiny po ostrych spadkach cen
Minister Ardanowski w swoim wystąpieniu podkreślił, że przygotowane przez Komisję Europejską działania dla wsparcia niektórych rynków (mleka i mięsa) są niewystarczające. Pomoc ta jest zbyt mała co do kwoty i zakresu sektorów objętych wsparciem. Potrzebne są dalsze działania w in...
Czytaj więcej60% europejskiego eksportu wieprzowiny jest kierowane do Chin
60% europejskiego eksportu wieprzowiny jest kierowane do Chin. Eksport do Chin wzrósł o 77% i stanowi 60% całkowitego eksportu europejskich produktów wieprzowych. W ciągu pierwszych dwóch miesięcy tego roku europejski eksport wieprzowiny nadal rósł w stosunku do...
Czytaj więcejEksport mięsa w USA
Eksport mięsa w USA rośnie, mimo że przemysł stara się zaspokoić popyt krajowy z powodu wybuchów koronawirusa w zakładach przetwórczych, w których zachorowało setki pracowników. Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na r...
Czytaj więcejTransgeniczne świnie przetestowane pod kątem zatrzymania replikacji wirusa ASF
Transgeniczne świnie przetestowane pod kątem zatrzymania replikacji wirusa ASF Wkrótce rozpoczną się w Niemczech próby obserwowania postępu w transgenicznych świniach z komórkami odpornościowymi wykazującymi oporność na ASFv. Pierwotnie w maju zaplanowano testy na świnie pod ką...
Czytaj więcejCzy przygotowałeś plan awaryjny dla swojej farmy?
Kryzys wywołany pandemią COVID-19 i nadzwyczajne środki podejmowane w wielu krajach mogą wpływać na rozwój produkcji trzody chlewnej. Chcemy zapewnić szereg praktycznych środków ukierunkowanych na dwa obszary działania: Środki zapobiegawcze mające na celu ochronę zdrowia pr...
Czytaj więcej