Rosyjski eksport mięsa przekroczył 200 milionów dolarów w pierwszym kwartale 2021 r.
2021-05-27 14:43:02
zagraniczne
Według Federalnej Służby Celnej w okresie styczeń-marzec 2021 r. * Rosja wysłała na rynki zagraniczne 120 tys. ton mięsa, o 7,9% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Przychody z eksportu wzrosły o 14% do 207 mln USD, z czego 45% stanowiła wieprzowina, 37% drób, a 16% wołowina.
Dostawy wieprzowiny przyczyniły się do tego wzrostu, zwiększając fizyczną wielkość o 31% do 48 000 ton i 59% pod względem wartości do 93 mln USD w wyniku zwiększonego eksportu do Wietnamu. Wzrost ten tłumaczy niska ilość bazowa z początku ubiegłego roku, kiedy Rosja właśnie rozpoczęła dostawy do tego azjatyckiego kraju. Yuri Kovalev, dyrektor generalny Krajowego Związku Producentów Wieprzowiny, skomentował Agroexport. „Generalnie sprzedaż w I kwartale kształtuje się na poziomie III i IV kwartału 2020 roku. W pierwszym kwartale ubiegłego roku dostawy do Wietnamu dopiero się zaczynały: od 1 stycznia tylko dwa rosyjskie przedsiębiorstwa miały dostęp do wietnamskiego rynku. We wrześniu było to już 20 - zauważył Kowalow.
Według niego popyt z Wietnamu jest obecnie stabilny, podczas gdy w innych kierunkach wielkość wysyłek jest mniej więcej taka sama jak w zeszłym roku. - O ile nie wystąpią sytuacje kryzysowe o charakterze epidemiologicznym i makroekonomicznym, prognozujemy rosyjski eksport wieprzowiny i produktów ubocznych w przedziale 200-230 tys. ton do końca 2021 roku - dodał Kowalow.
Według Federalnego Centrum „Agroexport” eksport wieprzowiny (wraz z produktami ubocznymi) do 2025 roku może osiągnąć 320 tys. ton (+ 59% do 2020 roku) ze względu na umocnienie pozycji rynkowej w Wietnamie i perspektywy otwarcia nowych kierunków - zwłaszcza Azja Południowo-Wschodnia, jak Filipiny. Otwarcie chińskiego rynku na dostawy rosyjskich produktów wieprzowych nie jest jednak uwzględnione w prognozie ze względu na surowe stanowisko tego kraju w zakresie wymagań weterynaryjnych oraz istnienie udanych, długoterminowych relacji z innymi głównymi krajami eksportującymi.
Minister Rolnictwa o pomocy dla rynku wieprzowiny po ostrych spadkach cen
Minister Ardanowski w swoim wystąpieniu podkreślił, że przygotowane przez Komisję Europejską działania dla wsparcia niektórych rynków (mleka i mięsa) są niewystarczające. Pomoc ta jest zbyt mała co do kwoty i zakresu sektorów objętych wsparciem. Potrzebne są dalsze działania w in...
Czytaj więcej60% europejskiego eksportu wieprzowiny jest kierowane do Chin
60% europejskiego eksportu wieprzowiny jest kierowane do Chin. Eksport do Chin wzrósł o 77% i stanowi 60% całkowitego eksportu europejskich produktów wieprzowych. W ciągu pierwszych dwóch miesięcy tego roku europejski eksport wieprzowiny nadal rósł w stosunku do...
Czytaj więcejEksport mięsa w USA
Eksport mięsa w USA rośnie, mimo że przemysł stara się zaspokoić popyt krajowy z powodu wybuchów koronawirusa w zakładach przetwórczych, w których zachorowało setki pracowników. Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na r...
Czytaj więcejTransgeniczne świnie przetestowane pod kątem zatrzymania replikacji wirusa ASF
Transgeniczne świnie przetestowane pod kątem zatrzymania replikacji wirusa ASF Wkrótce rozpoczną się w Niemczech próby obserwowania postępu w transgenicznych świniach z komórkami odpornościowymi wykazującymi oporność na ASFv. Pierwotnie w maju zaplanowano testy na świnie pod ką...
Czytaj więcejCzy przygotowałeś plan awaryjny dla swojej farmy?
Kryzys wywołany pandemią COVID-19 i nadzwyczajne środki podejmowane w wielu krajach mogą wpływać na rozwój produkcji trzody chlewnej. Chcemy zapewnić szereg praktycznych środków ukierunkowanych na dwa obszary działania: Środki zapobiegawcze mające na celu ochronę zdrowia pr...
Czytaj więcej