Wietnam- ożywienie w produkcji wieprzowiny
2021-05-19 11:05:40
zagraniczne
Według wietnamskiego urzędu statystycznego (GSO), dane pokazały, że w I kwartale 2021 r. pogłowie trzody chlewnej wzrosło o 11,6% w stosunku do tego samego okresu w 2020 r. Produkcja żywej wieprzowiny wyprodukowanej w I kwartale została oszacowana na 1,02 miliona ton metrycznych, co oznacza wzrost. 7,5% w tym samym okresie ubiegłego roku. W 2020 roku Wietnam sprowadził 43806 świń hodowlanych (w tym 1219 knurów), w tym 79% z Tajlandii, a pozostałe z Kanady, USA, Danii, Francji i Tajwanu. Wietnam po raz pierwszy zezwolił na import żywych świń z Tajlandii do hodowli / uboju od czerwca 2020 r., aby uzupełnić krajowe niedobory wieprzowiny. Oczekuje się, że wietnamskie stado świń osiągnie około 28,5 mln sztuk, przy liczbie loch od 2,8 do 2,9 mln sztuk do 2025 r. W raporcie wskazano, że Wietnam dąży do zmniejszenia odsetka świń i zwiększenia udziału drobiu i bydła w strukturze stada. Prognozuje się, że do 2025 r. produkcja mięsa i drobiu osiągnie od 5,0 do 5,5 miliona ton, z czego 63% do 65% stanowi wieprzowina. Według raportu Rabobank z marca 2021 roku, produkcja wieprzowiny w Wietnamie wzrośnie o 8% do 12% rok do roku. Biorąc pod uwagę obecny rozwój ASF, niektórzy analitycy branżowi przewidują, że stado świń w Wietnamie nie może w pełni wyzdrowieć z ASF aż do 2025 roku.
Raport pokazał, że w 2020 roku Wietnam był świadkiem bezprecedensowej fali inwestycji w sektorze hodowlanym a w szczególności w produkcji trzody chlewnej.
ASF jest obecnie bardziej kontrolowany w Wietnamie, ale raport zauważa, że istnieją wyzwania, aby osiągnąć poziomy produkcji wieprzowiny sprzed ASF.
Spryt, innowacja i pomysłowość jedynym źródłem pomocy w tych czasach
Wyzwania stojące przed globalnym łańcuchem wieprzowiny po pojawieniu się wielogłowej hydry, jaką jest pandemia afrykańskiego pomoru u świń i choroby COVID-19 u ludzi zapierają dech w piersiach. Zamiast skupiać się na jednym konkretnym segmencie łańcucha, zakłócenia przypominaj...
Czytaj więcejSzansa poprawy w branży wieprzowiny
Najgorsze jest już za nami, ponieważ w branży wieprzowej istnieje szansa poprawy. To był trudny okres dla branży wieprzowej. Sytuacja ulega zmianie przez zwiększenie rzezi. Pandemia COVID-19 uderzyła w producentów wieprzowiny przez co popyt zmalał i zamknięto wiele dużych...
Czytaj więcejSposoby zwalczania afrykańskiego pomoru świń
Nowe badanie podkreśla najskuteczniejsze sposoby zwalczania afrykańskiego pomoru świń. Podczas gdy kraje takie jak Dania budują ściany, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się afrykańskiego pomoru świń, nowy model matematyczny zidentyfikował dwie skuteczne taktyki. Zespół naukowców ...
Czytaj więcejWpływ Covid-19 na produkcję trzody chlewnej w USA i Kanadzie.
Kryzys Covid-19 mocno uderza w produkcję trzody chlewnej w USA. Producenci wieprzowiny w USA i Kanadzie borykają się z bezpośrednimi problemami związanymi z Covid-19, ponieważ nie mają miejsca zbytu dla tuczników. Niektórzy powrócili do uboju lub aborcji, ponieważ ich chlewnie...
Czytaj więcejASF Polska: Blokada 450 ferm trzody chlewnej
ASF Polska: Blokada 450 ferm trzody chlewnej. 450 ferm trzody chlewnej w województwie wielkopolskim zostało zablokowanych z powodu pojawienia się ASF na zachodzie kraju. Wszystkie miejsca znajdują się wokół farmy zajmującej się ubojem, w której niedawno odkryto afrykański pomór ś...
Czytaj więcej