Wzrost inflacji i niedobór wieprzowiny w USA
2021-07-15 13:28:32
zagraniczne
Wzmożony sezon grillowy zderzył się z niedoborem świń, ponieważ w USA ceny konsumpcyjne wieprzowiny wzrosły w czerwcu najbardziej od 25 lat.
Inflacja żywności rośnie od czasu, gdy koronawirus wywrócił łańcuchy dostaw, chorzy pracownicy zamykają zakłady mięsne, podczas gdy konsumenci odchodzą od restauracji, aby przygotować więcej jedzenia w domu. Amerykańskie stado wieprzowiny nie wyzdrowiało podczas wybuchu pandemii. Tymczasem susze na całym świecie spowodowały gwałtowny wzrost cen pasz dla zwierząt, a niedobory siły roboczej w rzeźniach również podniosły ceny wieprzowiny, wołowiny i kurczaka.
„Ceny świeżej wieprzowiny zaczęły spadać” – powiedział Altin Kalo, analityk Steiner Consulting Group w Manchesterze w stanie New Hampshire. „Inflacja w usługach gastronomicznych jest bardziej "lepka" i prawdopodobnie będzie się utrzymywać w przyszłości” – powiedział Kalo o kategorii obejmującej żywność przygotowywaną poza domem.
Spryt, innowacja i pomysłowość jedynym źródłem pomocy w tych czasach
Wyzwania stojące przed globalnym łańcuchem wieprzowiny po pojawieniu się wielogłowej hydry, jaką jest pandemia afrykańskiego pomoru u świń i choroby COVID-19 u ludzi zapierają dech w piersiach. Zamiast skupiać się na jednym konkretnym segmencie łańcucha, zakłócenia przypominaj...
Czytaj więcejSzansa poprawy w branży wieprzowiny
Najgorsze jest już za nami, ponieważ w branży wieprzowej istnieje szansa poprawy. To był trudny okres dla branży wieprzowej. Sytuacja ulega zmianie przez zwiększenie rzezi. Pandemia COVID-19 uderzyła w producentów wieprzowiny przez co popyt zmalał i zamknięto wiele dużych...
Czytaj więcejSposoby zwalczania afrykańskiego pomoru świń
Nowe badanie podkreśla najskuteczniejsze sposoby zwalczania afrykańskiego pomoru świń. Podczas gdy kraje takie jak Dania budują ściany, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się afrykańskiego pomoru świń, nowy model matematyczny zidentyfikował dwie skuteczne taktyki. Zespół naukowców ...
Czytaj więcejWpływ Covid-19 na produkcję trzody chlewnej w USA i Kanadzie.
Kryzys Covid-19 mocno uderza w produkcję trzody chlewnej w USA. Producenci wieprzowiny w USA i Kanadzie borykają się z bezpośrednimi problemami związanymi z Covid-19, ponieważ nie mają miejsca zbytu dla tuczników. Niektórzy powrócili do uboju lub aborcji, ponieważ ich chlewnie...
Czytaj więcejASF Polska: Blokada 450 ferm trzody chlewnej
ASF Polska: Blokada 450 ferm trzody chlewnej. 450 ferm trzody chlewnej w województwie wielkopolskim zostało zablokowanych z powodu pojawienia się ASF na zachodzie kraju. Wszystkie miejsca znajdują się wokół farmy zajmującej się ubojem, w której niedawno odkryto afrykański pomór ś...
Czytaj więcej