Wpływ ASF na konsumpcję wieprzowiny w Chinach
2019-08-22 11:00:47
zagraniczne
Według naszych szacunków konsumpcja wieprzowiny w Chinach spadła od 10% do 15%, co wynika z obaw o bezpieczeństwo żywności. Poziom zmian konsumpcji różni się znacznie w zależności od działu dystrybucji. Patrząc w przyszłość i zastanawiając się nad obecną sytuacją i trendami, całkiem możliwe, że widzieliśmy „szczyt” konsumpcji wieprzowiny.
Spożycie wieprzowiny w Chinach spadło o 10% do 15%
Straty w chińskim stadzie świń są bardzo trudne do oszacowania - wynoszą od 20% do 70%. Ceny trzody chlewnej i wieprzowiny po krótkim wzroście w marcu, stale zwiększały się w kwietniu i maju, co wywołało poważne pytania dotyczące sytuacji na rynku. Dwa oczywiste wyjaśnienia stagnacji cen obejmują: paniczne uwolnienie zamrożonej wieprzowiny z magazynu przed obowiązkowymi inspekcjami władz rozpoczynającymi się 1 lipca i paniczną likwidację wieprzowiny w niektórych regionach dotkniętych chorobą na południu. Naszym zdaniem jednak bardziej prawdopodobnym wyjaśnieniem, choć łatwo przeoczonym, jest spadek konsumpcji.
Uważamy, że spożycie wieprzowiny w Chinach spadło z powodu obaw konsumentów i przetwórców o bezpieczeństwo żywności. Według MARA ubój świń przez rzeźnie na dużą skalę w pierwszych czterech miesiącach 2019 r. zmniejszył się o 8% r / r. Biorąc pod uwagę udział rzeźni wielkotowarowych w całkowitej produkcji (i zakładając pewien wzrost ich udziału w rynku, ponieważ małe ubojnie zostały zamknięte od czasu pierwszej zgłoszonej sprawy ASF), całkowita rzeź w Chinach powinna spaść o około 10% do 15% w pierwszych czterech miesiącach roku. Ponieważ ceny wieprzowiny są „płaskie” (zob. Wykres 1) Podaż i popyt są obecnie stosunkowo dobrze zrównoważone, wnioskujemy zatem, że konsumpcja spada średnio o 10% do 15%.
Działy dystrybucji inaczej.
Głównymi działami dystrybucji wieprzowiny po uboju są: rynki rolne, nowoczesny handel detaliczny żywnością, przetwórstwo mięsne (takie jak wyroby kiełbasowe i szynkowe), przetwarzanie żywności (takie jak przetworzona żywność np. pierogi z mięsem), gastronomia, i e-commerce (handel elektroniczny).
Uważamy, że zmiany w konsumpcji wieprzowiny różnią się między poszczególnymi działami dystrybucji. Ogólnie rzecz biorąc, sort sprzedaży detalicznej jest stosunkowo odporny na implikacje ASF, podczas gdy dział B2B - przetwórstwo żywności i gastronomia - odnotowały najsilniejszą reakcję na ASF.
Przetwórstwo żywności, w szczególności markowe produkty spożywcze, mogły już zostać przeniesione jako składniki produktów np. na importowane mięso wieprzowe lub inne mięsa zwierzęce. Zauważa się również, że podkategorie gastronomiczne, takie jak stołówki w szkołach lub fabrykach, a także cateringi na miejscu dla dużych firm, przestawiły się z wieprzowiny na drób i inne mięsa zwierzęce. Mięso z piersi kurczaka, które jest silnie wykorzystywane w przetwórstwie mięsnym i gastronomii, odnotowało w tym roku duże wzrosty cen. W maju wzrosło o 44% r / rw (zob. Wykres 2). Ceny wołowiny, mięsa baraniego i mięsa kurcząt na rynkach detalicznych żywności wzrosły nieco skromniej. W maju o 6%, 11% i 8% r / r. Oznacza to, że substytucja wieprzowiny występuje głównie w kanałach B2B i w dużej mierze opiera się na postrzeganiu obaw konsumentów o bezpieczeństwo żywności.
Przypuszczalne dalsze zmiany w konsumpcji wieprzowiny.
Chociaż dotychczasowe zmiany konsumpcji w 2019 r. są związane głównie z kwestiami bezpieczeństwa żywności, uważamy, że jest to tylko jeden z czynników ograniczających popyt na wieprzowinę w Chinach po rozprzestrzenianiu się ASF. Innym czynnikiem wpływającym na zmianę spożycia wieprzowiny będzie cena.
Ponieważ na rynku nie ma jeszcze czynnika wpływającego na cenę, w 2019 r. przewidujemy możliwość dalszych zmian w konsumpcji wieprzowiny. Uważamy, że cena wpłynie na ogólny poziom konsumpcji i preferencję dla importu mięsa wieprzowego produkowanego lokalnie. Podobnie jak w przypadku obaw o bezpieczeństwo żywności, reakcja na wyższe ceny będzie się różnić w zależności od działu rynkowego.
Patrząc w przyszłość i zastanawiając się nad obecną sytuacją z ASF i naszymi perspektywami na jego wpływ w tym i następnym roku, możliwe jest, że mamy za sobą szczyt konsumpcji wieprzowiny. Uważamy, że produkcja chińskiej wieprzowiny w pełni z ASF zajmie ponad pięć lat. Będzie to wystarczający czas, aby konsumenci mogli przyzwyczaić się do mniejszej ilości wieprzowiny i innych rodzajów mięs w swoich dietach, przyspieszając tendencję do odchodzenia od konsumpcji wieprzowiny, jak to miało miejsce w ostatnich latach. Jednak nawet przy malejącym udziale wieprzowiny wierzymy, że wieprzowina będzie nadal głównym mięsem spożywanym w Chinach.
Niedawny raport dotyczący chłodni w USA wskazuje na spadające dostawy wieprzowiny
Najnowszy raport dotyczący chłodni w USA pokazuje, że zapasy czerwonego mięsa i drobiu zmniejszyły się wraz z dostawami owoców, zgodnie z analizą rynkową AFBF. Najnowszy raport dotyczący przechowywania w chłodniach wydany przez Krajową Służbę Statystyk Rolniczych USDA, opublikow...
Czytaj więcejFilipiny tną cła na wieprzowinę, aby zaradzić niedoborom dostaw
MANILA, 7 kwietnia (Reuters) – Filipiński prezydent Rodrigo Duterte obniżył w środę cła na import wieprzowiny, ponieważ rząd stara się rozwiązać problem niedoboru krajowego poprzez zwiększenie zakupów z zagranicy. Kraj Azji Południowo-Wschodniej, siódmy co do wielkości import...
Czytaj więcejChiny kupią wieprzowinę dla rezerw państwowych, aby podtrzymać ceny
PEKIN (Reuters) – Chiński planista państwowy powiedział w poniedziałek, że rządy centralne i lokalne zaczną kupować wieprzowinę dla rezerw państwowych, aby podtrzymać ceny, nawet po gwałtownym odbiciu cen z dwuletniego minimum w zeszłym tygodniu. Ten ruch nastąpił po tym, jak ...
Czytaj więcejPodsumowanie czerwca: Co nowego w świecie świń?
Szereg nowych produktów dla producentów trzody chlewnej trafił na rynek w czerwcu 2021 r., w tym różne produkty zdrowotne dla świń. Dodatkowo: Charoen Pokphand Foods pomaga filipińskiemu przemysłowi trzody chlewnej i zarówno Novus, jak i Verba mają powody do świętowania w tym roku....
Czytaj więcejDrosed przejął zakład produkcji pasz od Cargilla
Siedlecki Pol-Pasz sp. z o.o., należący do Grupy Drosed, przejął od firmy Cargill nowoczesny zakład produkcyjny w Siedlcach. Nowy rozdział działalności został przypieczętowany nowym logo oraz nazwą firmy – od 21 maja 2021 jest to NaturAgra Pasze. Przejęcie nowoczesnego siedl...
Czytaj więcej