Chiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020
2021-01-22 09:54:08
zagraniczne
Nieufność konsumentów jest podsycana przynajmniej częściowo przez oświadczenia rządu, który podjął coraz bardziej drastyczne kroki w celu ograniczenia ryzyka rozprzestrzeniania się wirusa poprzez import żywności, mimo że większość międzynarodowych organów ds. Zdrowia bagatelizuje prawdopodobieństwo takiej transmisji. Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że nie ma dowodów na to, że ludzie zarazili się wirusem poprzez żywność i opakowania żywności. Amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention twierdzi, że szanse na nośnictwo Covid-19 przez mrożonki są bardzo niskie. Chiny są jednym z największych na świecie nabywców wielu produktów spożywczych, odpowiadając za aż 45% światowego handlu wieprzowiną. Chiny posunęły się jeszcze dalej w swojej teorii mrożonej żywności, a media państwowe sugerują, że wirus mógł dostać się do kraju w postaci zamrożonych produktów lub opakowań. Doszukiwanie się pochodzenia koronawirusa staje się wysoce upolitycznione. W Chinach, gdzie duma skutecznego powstrzymania wirusa jest wysoka, niektórzy konsumenci stali się bardziej ostrożni w przypadku produktów takich jak zagraniczne owoce morza. „Lubię importowane krewetki, ale nie śmiem ryzykować” - mówi Jia Jinghong, emerytka z Pekinu. Od listopada konsumenci mogą sprawdzać pochodzenie i przepływ żywności w łańcuchu chłodniczym, a także certyfikaty testów na obecność wirusów, skanując obowiązkowe kody QR.
Chiny nakazały również masowe testy i dezynfekcję wszystkich importowanych mrożonek, co spowodowało poważne zatory w portach i wydłużyło czas potrzebny na odprawę celną z jednego tygodnia do miesiąca. Niektóre małe miasta wprowadzają zakaz sprzedaży importowanego mięsa. W Pekinie i Szanghaju supermarkety muszą mieć oddzielne półki i sekcje na importowaną mrożonkę. Władze portowe przetestowały około 1,3 miliona próbek importowanej mrożonej żywności; 47 dało wynik pozytywny, co stanowi 0,004%. Wstrzymano import mrożonek od 124 dostawców z 21 krajów. Takie posunięcia mogą odprawić wielu zagranicznych dostawców. Rygorystyczne testy zakłóciły sprzedaż i mogą zmniejszyć import wieprzowiny w tym kraju, powiedział Zhu Zengyong, naukowiec z Instytutu Nauk o Zwierzętach Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych. Efekty będą szczególnie znaczące i widoczne od około marca do kwietnia, po szczycie popytu na chiński Nowy Rok i zbiegającą się z odbudową populacji świń domowych w Chinach po wyniszczającym wybuchu afrykańskiego pomoru świń w 2018 roku.
W zeszłorocznym raporcie państwowy Global Times wskazał na możliwość przeniesienia koronawirusa z importowanych mrożonych produktów do Wuhan, gdzie nowy koronawirus został po raz pierwszy zidentyfikowany. Naród pochwycił również badania sugerujące, że w USA i we Włoszech doszło do infekcji poprzedzających te w Wuhan. Ale niewielu ekspertów poparło te teorie, biorąc pod uwagę okoliczności, w jaki sposób wirus przeniósł się z nietoperzy, ich podejrzanego źródła, do ludzi. Uparta grupa naukowców wciąż próbuje rozwiązać problem.
W ostatnich miesiącach Chiny poinformowały, że ślady patogenu znaleziono na importowanych mrożonych produktach spożywczych lub ich opakowaniach i powiązały je z epidemiami w głównych miastach portowych, takich jak Dalian, Tianjin i Qingdao.
Niedawny raport dotyczący chłodni w USA wskazuje na spadające dostawy wieprzowiny
Najnowszy raport dotyczący chłodni w USA pokazuje, że zapasy czerwonego mięsa i drobiu zmniejszyły się wraz z dostawami owoców, zgodnie z analizą rynkową AFBF. Najnowszy raport dotyczący przechowywania w chłodniach wydany przez Krajową Służbę Statystyk Rolniczych USDA, opublikow...
Czytaj więcejFilipiny tną cła na wieprzowinę, aby zaradzić niedoborom dostaw
MANILA, 7 kwietnia (Reuters) – Filipiński prezydent Rodrigo Duterte obniżył w środę cła na import wieprzowiny, ponieważ rząd stara się rozwiązać problem niedoboru krajowego poprzez zwiększenie zakupów z zagranicy. Kraj Azji Południowo-Wschodniej, siódmy co do wielkości import...
Czytaj więcejChiny kupią wieprzowinę dla rezerw państwowych, aby podtrzymać ceny
PEKIN (Reuters) – Chiński planista państwowy powiedział w poniedziałek, że rządy centralne i lokalne zaczną kupować wieprzowinę dla rezerw państwowych, aby podtrzymać ceny, nawet po gwałtownym odbiciu cen z dwuletniego minimum w zeszłym tygodniu. Ten ruch nastąpił po tym, jak ...
Czytaj więcejPodsumowanie czerwca: Co nowego w świecie świń?
Szereg nowych produktów dla producentów trzody chlewnej trafił na rynek w czerwcu 2021 r., w tym różne produkty zdrowotne dla świń. Dodatkowo: Charoen Pokphand Foods pomaga filipińskiemu przemysłowi trzody chlewnej i zarówno Novus, jak i Verba mają powody do świętowania w tym roku....
Czytaj więcejDrosed przejął zakład produkcji pasz od Cargilla
Siedlecki Pol-Pasz sp. z o.o., należący do Grupy Drosed, przejął od firmy Cargill nowoczesny zakład produkcyjny w Siedlcach. Nowy rozdział działalności został przypieczętowany nowym logo oraz nazwą firmy – od 21 maja 2021 jest to NaturAgra Pasze. Przejęcie nowoczesnego siedl...
Czytaj więcej