Rosyjski eksport mięsa przekroczył 200 milionów dolarów w pierwszym kwartale 2021 r.
2021-05-27 14:43:02
zagraniczne
Według Federalnej Służby Celnej w okresie styczeń-marzec 2021 r. * Rosja wysłała na rynki zagraniczne 120 tys. ton mięsa, o 7,9% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Przychody z eksportu wzrosły o 14% do 207 mln USD, z czego 45% stanowiła wieprzowina, 37% drób, a 16% wołowina.
Dostawy wieprzowiny przyczyniły się do tego wzrostu, zwiększając fizyczną wielkość o 31% do 48 000 ton i 59% pod względem wartości do 93 mln USD w wyniku zwiększonego eksportu do Wietnamu. Wzrost ten tłumaczy niska ilość bazowa z początku ubiegłego roku, kiedy Rosja właśnie rozpoczęła dostawy do tego azjatyckiego kraju. Yuri Kovalev, dyrektor generalny Krajowego Związku Producentów Wieprzowiny, skomentował Agroexport. „Generalnie sprzedaż w I kwartale kształtuje się na poziomie III i IV kwartału 2020 roku. W pierwszym kwartale ubiegłego roku dostawy do Wietnamu dopiero się zaczynały: od 1 stycznia tylko dwa rosyjskie przedsiębiorstwa miały dostęp do wietnamskiego rynku. We wrześniu było to już 20 - zauważył Kowalow.
Według niego popyt z Wietnamu jest obecnie stabilny, podczas gdy w innych kierunkach wielkość wysyłek jest mniej więcej taka sama jak w zeszłym roku. - O ile nie wystąpią sytuacje kryzysowe o charakterze epidemiologicznym i makroekonomicznym, prognozujemy rosyjski eksport wieprzowiny i produktów ubocznych w przedziale 200-230 tys. ton do końca 2021 roku - dodał Kowalow.
Według Federalnego Centrum „Agroexport” eksport wieprzowiny (wraz z produktami ubocznymi) do 2025 roku może osiągnąć 320 tys. ton (+ 59% do 2020 roku) ze względu na umocnienie pozycji rynkowej w Wietnamie i perspektywy otwarcia nowych kierunków - zwłaszcza Azja Południowo-Wschodnia, jak Filipiny. Otwarcie chińskiego rynku na dostawy rosyjskich produktów wieprzowych nie jest jednak uwzględnione w prognozie ze względu na surowe stanowisko tego kraju w zakresie wymagań weterynaryjnych oraz istnienie udanych, długoterminowych relacji z innymi głównymi krajami eksportującymi.
Niedawny raport dotyczący chłodni w USA wskazuje na spadające dostawy wieprzowiny
Najnowszy raport dotyczący chłodni w USA pokazuje, że zapasy czerwonego mięsa i drobiu zmniejszyły się wraz z dostawami owoców, zgodnie z analizą rynkową AFBF. Najnowszy raport dotyczący przechowywania w chłodniach wydany przez Krajową Służbę Statystyk Rolniczych USDA, opublikow...
Czytaj więcejFilipiny tną cła na wieprzowinę, aby zaradzić niedoborom dostaw
MANILA, 7 kwietnia (Reuters) – Filipiński prezydent Rodrigo Duterte obniżył w środę cła na import wieprzowiny, ponieważ rząd stara się rozwiązać problem niedoboru krajowego poprzez zwiększenie zakupów z zagranicy. Kraj Azji Południowo-Wschodniej, siódmy co do wielkości import...
Czytaj więcejChiny kupią wieprzowinę dla rezerw państwowych, aby podtrzymać ceny
PEKIN (Reuters) – Chiński planista państwowy powiedział w poniedziałek, że rządy centralne i lokalne zaczną kupować wieprzowinę dla rezerw państwowych, aby podtrzymać ceny, nawet po gwałtownym odbiciu cen z dwuletniego minimum w zeszłym tygodniu. Ten ruch nastąpił po tym, jak ...
Czytaj więcejPodsumowanie czerwca: Co nowego w świecie świń?
Szereg nowych produktów dla producentów trzody chlewnej trafił na rynek w czerwcu 2021 r., w tym różne produkty zdrowotne dla świń. Dodatkowo: Charoen Pokphand Foods pomaga filipińskiemu przemysłowi trzody chlewnej i zarówno Novus, jak i Verba mają powody do świętowania w tym roku....
Czytaj więcejDrosed przejął zakład produkcji pasz od Cargilla
Siedlecki Pol-Pasz sp. z o.o., należący do Grupy Drosed, przejął od firmy Cargill nowoczesny zakład produkcyjny w Siedlcach. Nowy rozdział działalności został przypieczętowany nowym logo oraz nazwą firmy – od 21 maja 2021 jest to NaturAgra Pasze. Przejęcie nowoczesnego siedl...
Czytaj więcej