Pigro News

Eksport mięsa w USA

  2020-05-14 15:02:46

  zagraniczne

Eksport mięsa w USA
Eksport mięsa w USA  rośnie, mimo że przemysł stara się zaspokoić popyt krajowy z powodu wybuchów koronawirusa w zakładach przetwórczych, w których zachorowało setki pracowników.
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą. 
Zdaniem urzędników branży, jeśli firmom uda się utrzymać pracowników w dobrej kondycji, a zakłady będą działały, potrzeby na rynku krajowym i zagranicznym zostaną pokryte.
„Naprawdę uważam, że branża ma dobrą pozycję do obsługi wszystkich swoich klientów, zarówno tutaj, jak i za granicą”, powiedział Joe Schuele, rzecznik branżowej grupy handlowej U.S. Meat Export Federation.
Eksport mięsa, szczególnie wieprzowiny do Chin, znacznie wzrósł w ciągu pierwszych trzech miesięcy roku. Było to częściowo spowodowane kilkoma nowymi umowami handlowymi zawartymi przed wybuchem koronawirusa, który doprowadził do tymczasowego zamknięcia kilkudziesięciu amerykańskich zakładów pakowania mięsa w kwietniu i maju oraz do zwiększenia absencji w wielu zakładach, które zmniejszyły ich produkcję.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Zapotrzebowanie Chin na importowaną wieprzowinę wzrosło w ciągu ostatniego roku, ponieważ własne stada świń zostały zdziesiątkowane przez wybuch afrykańskiego pomoru świń, a Chiny zobowiązały się do zakupu 40 miliardów dolarów amerykańskich produktów rolnych rocznie w ramach paktu handlowego podpisanego w styczniu. Chiny stały się także czwartym co do wielkości rynkiem amerykańskiego drobiu w pierwszym kwartale po zniesieniu pięcioletniego zakazu na te produkty. Umowa handlowa z Japonią i nowa północnoamerykańska umowa o wolnym handlu również przyczyniły się do zwiększenia eksportu.
Jednym z powodów, dla których eksport był tak silny tej wiosny, jest to, że znaczna część mięsa z zagranicy została kupiona na sześć miesięcy przed terminem - zanim epidemia ogarnęła USA.
„Wiele z tych sprzedaży zostało dokonanych przed wybuchem COVID-19. Chiny dokonały zakupów, a następnie trafiły w COVID-19. Tak naprawdę kupili dużo wcześniej, zanim wystąpiły problemy”- powiedział Chad Hart, ekonomista rolnictwa z Iowa State University.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Sekretarz rolnictwa Iowa Mike Naig mówi, że nie uważa za sensowne ograniczenie eksportu, ponieważ tak duża część mięsa sprzedawanego na arenie międzynarodowej nie jest popularna w Stanach Zjednoczonych.
„Uważam, że ważne jest ustalenie priorytetów”, powiedział Naig, którego stan przewodzi narodowi w produkcji wieprzowiny. „Myślę, że firmy powinny najpierw spotkać się z rynkiem krajowym, a następnie mieć swobodę sprzedawania rzeczy, których amerykański konsument nie kupuje, oraz rodzajów rzeczy, których zwykle nie konsumujemy. To ekonomicznie ważne ”.
Produkcja mięsa w Stanach Zjednoczonych jest zdominowana przez kilka dużych firm - JBS, Smithfield, Tyson Foods i Cargill. Cameron Bruett, rzecznik JBS, powiedział, że brazylijska firma zmniejszyła eksport, aby pomóc zaspokoić popyt na swoje produkty w USA. Tyson Foods i Cargill nie odpowiedzieli na pytania dotyczące ich eksportu.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Przemysł borykał się z wieloma wyzwaniami produkcyjnymi powodowanymi przez koronawirusa i musiał zostać tymczasowo zamknięty z powodu wybuchu COVID-19. Co najmniej 30 amerykańskich firm przetwórstwa mięsa i  10 000 pracowników zostało zainfekowanych lub narażonych na działanie wirusa, zgodnie ze związkiem United Food and Commercial Workers, który reprezentuje około 80% krajowych pracowników wołowiny i wieprzowiny oraz 33% pracowników drobiu .
Ekonomista rolny z Kansas State, Glynn Tonsor, powiedział, że uważa, iż przemysł rozwiąże problemy związane z niedoborem w ciągu najbliższych kilku tygodni.
„Uważam za ważne, aby pamiętać, że przemysł wieprzowy w USA jest wystarczająco rozwinięty, aby zaopatrywać nasz rynek krajowy i eksport. Robiliśmy to przez jakiś czas. Od pewnego czasu zwiększamy wolumeny w obu miejscach” - powiedział Tonsor.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
„Naprawdę nie sądzę, abyśmy mieli duży problem z niedoborami mięsa” - powiedział Herring, który hoduje wieprze w pobliżu Lillington w Północnej Karolinie. „Tak długo, jak zakłady są w stanie wrócić i działać może nie na 100%, ale na 80% lub 90%, myślę, że powinniśmy dać radę”.