Czy Ameryka Północna może czerpać zyski z ASF w Niemczech?
2020-09-29 10:00:59
zagraniczne
Skoro niemiecki eksport wieprzowiny jest obecnie zablokowany z różnych rynków, w tym z Chin z powodu obecności afrykańskiego pomoru świń (ASF), czy istnieją możliwości dla producentów w Ameryce Północnej, aby wypełnić tę lukę?
Jako największy kraj eksportujący wieprzowinę na świecie, Stany Zjednoczone obecnie eksportują do ponad 100 krajów. „Amerykańscy producenci wieprzowiny historycznie eksportują około 25% całkowitej produkcji w USA, a wiele z tego, co eksportujemy, to kawałki wieprzowiny, które nie są chętnie spożywane w USA” - zauważył Gantz. „Rynek amerykański jest stosunkowo dojrzałym rynkiem konsumpcji wieprzowiny, a wiele z naszych możliwości rozwoju dotyczy krajów zamorskich, w tym krajów rozwijających się, które chcą dodać do swojej diety bardziej wartościowe białko”.
Zmieniła się dystrybucja kanadyjskiego eksportu wieprzowiny. Niedawny raport Statistics Canada wyjaśnił, że po zatrzymaniu kanadyjskiego eksportu do Chin w późniejszym 2019 r., „Dystrybucja kanadyjskich partnerów eksportowych zmieniła się ... Eksport do innych mniejszych partnerów handlowych wzrósł o ponad 100% między drugim a trzecim kwartałem 2019 r., Podczas gdy inni główni partnerzy handlowi, tacy jak Japonia, Meksyk i Stany Zjednoczone, zwiększyli import kanadyjskiej wieprzowiny. Kanadyjscy producenci wieprzowiny zrekompensowali część utraconego eksportu do Chin zwiększonym eksportem na inne rynki międzynarodowe ”. Niedawny raport handlowy CPC wykazał, że roczny eksport wieprzowiny do Chin jest o 44% wyższy niż w zeszłym roku. Jednak eksport wieprzowiny do Chin został ostatnio utrudniony, ponieważ firma Maple Leaf Foods (która wraz z Olymelem przetwarza większość kanadyjskiej wieprzowiny) dobrowolnie zawiesiła eksport wieprzowiny do tego kraju w połowie sierpnia po tym, jak kilkudziesięciu pracowników jednego z jego zakładów uzyskało wynik pozytywny dla Covid-19.
Niedawny raport dotyczący chłodni w USA wskazuje na spadające dostawy wieprzowiny
Najnowszy raport dotyczący chłodni w USA pokazuje, że zapasy czerwonego mięsa i drobiu zmniejszyły się wraz z dostawami owoców, zgodnie z analizą rynkową AFBF. Najnowszy raport dotyczący przechowywania w chłodniach wydany przez Krajową Służbę Statystyk Rolniczych USDA, opublikow...
Czytaj więcejFilipiny tną cła na wieprzowinę, aby zaradzić niedoborom dostaw
MANILA, 7 kwietnia (Reuters) – Filipiński prezydent Rodrigo Duterte obniżył w środę cła na import wieprzowiny, ponieważ rząd stara się rozwiązać problem niedoboru krajowego poprzez zwiększenie zakupów z zagranicy. Kraj Azji Południowo-Wschodniej, siódmy co do wielkości import...
Czytaj więcejChiny kupią wieprzowinę dla rezerw państwowych, aby podtrzymać ceny
PEKIN (Reuters) – Chiński planista państwowy powiedział w poniedziałek, że rządy centralne i lokalne zaczną kupować wieprzowinę dla rezerw państwowych, aby podtrzymać ceny, nawet po gwałtownym odbiciu cen z dwuletniego minimum w zeszłym tygodniu. Ten ruch nastąpił po tym, jak ...
Czytaj więcejPodsumowanie czerwca: Co nowego w świecie świń?
Szereg nowych produktów dla producentów trzody chlewnej trafił na rynek w czerwcu 2021 r., w tym różne produkty zdrowotne dla świń. Dodatkowo: Charoen Pokphand Foods pomaga filipińskiemu przemysłowi trzody chlewnej i zarówno Novus, jak i Verba mają powody do świętowania w tym roku....
Czytaj więcejDrosed przejął zakład produkcji pasz od Cargilla
Siedlecki Pol-Pasz sp. z o.o., należący do Grupy Drosed, przejął od firmy Cargill nowoczesny zakład produkcyjny w Siedlcach. Nowy rozdział działalności został przypieczętowany nowym logo oraz nazwą firmy – od 21 maja 2021 jest to NaturAgra Pasze. Przejęcie nowoczesnego siedl...
Czytaj więcej