Pigro News

Wzrost eksportu wieprzowiny z Hiszpanii

  2020-10-22 10:39:25

  zagraniczne

Wzrost eksportu wieprzowiny z Hiszpanii
Eksport wieprzowiny z Hiszpanii do Chin wzrósł w pierwszej połowie roku
W pierwszym półroczu 2020 roku wielkość eksportu wieprzowiny z Hiszpanii do Chin wzrosła o 107% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Nic dziwnego, że wzrost był związany z afrykańskim pomorem świń (ASF).
Miguel Ángel Higuera Pascual, dyrektor wykonawczy Hiszpańskiego Krajowego Stowarzyszenia Producentów Trzody Chlewnej (Anprogapor), wyjaśnił, że hiszpański rynek eksportowy odnotował wzrost o 15,9% pod względem wielkości i 31,3% pod względem wartości w pierwszej połowie 2020 r., „Z wyraźną tendencją do zmian miejsc docelowych ”.
Chiny: hiszpańskie miejsce nr 1 eksportowe
Spadek sprzedaży na rynku europejskim o 4,9% kontrastuje z gwałtownym wzrostem o 41,8% w krajach trzecich (tj. poza UE), w których wyróżnia się rola Chin. Kraj ten stał się numerem 1 w Hiszpanii w eksporcie wieprzowiny z 39,5% sprzedaży lub 539 627 tonami w pierwszej połowie 2020 r. W tym samym okresie w 2019 r. Hiszpania wyeksportowała 260 652 ton do Chin. Oznacza to 107% wzrost wolumenu w stosunku do azjatyckiego giganta do tego samego okresu w 2019 roku.
Pod względem wartości eksportu wzrost był jeszcze większy. Od stycznia do lipca 2019 roku wartość eksportu wieprzowiny do Chin wyniosła 442 mln euro. „Wartość eksportu do Chin w pierwszej połowie 2020 roku wyniosła 1192 mln euro, co oznacza wzrost o 169,5%” - powiedział Higuera. Dzięki tym liczbom Chiny wyparły tradycyjne pierwsze miejsce eksportowe Hiszpanii, Francję.
Skutki ASF i Covid-19
Higuera wyjaśnia, że ​​po progresji ASF w krajach azjatyckich, takich jak Chiny i Wietnam, globalny popyt wzrósł z powodu zmniejszenia produkcji w tych krajach.
Ponadto Covid-19 wpłynął również na eksport, nastąpił spadek ruchu towarowego i zwrot kontenerów. Po drugie, obecność wirusa w rzeźniach w Stanach Zjednoczonych skutkowała niższymi cenami i wzrostem eksportu z USA. Wreszcie na rynek wpłynęły wątpliwości kupujących z Azji związane z obecnością wirusa w Europie. Pomimo tego, produkcja trzody chlewnej w Hiszpanii trwa, powiedział Higuera, „stosując surowe środki zapobiegawcze przeciwko Covid-19 w gospodarstwach i rzeźniach”. Z tego powodu zdolność eksportowa Hiszpanii pozostała niezmieniona.
Brak zmian w hiszpańskim protokole przeciwko ASF
Po odkryciu w Niemczech dzików z ASF, niektóre kraje aktywowały specjalne protokoły sanitarne. Higuera powiedział, że od czasu wykorzenienia ASF w 1995 r., Hiszpańscy producenci „utrzymują program aktywnego nadzoru nad chorobą, który nadal obowiązuje. Wzmocniono także świadomość hodowców i lekarzy weterynarii w zakresie bioasekuracji i biernego nadzoru ”.
Ponadto Higuera powiedział, że środki regionalizacji wdrożone przez Unię Europejską są uważane za słuszne, ponieważ „ograniczają postęp choroby”.
Nowe możliwości biznesowe dzięki ASF w Niemczech
Niektóre kraje zakazały importu z Niemiec od czasu incydentów ASF. Zdaniem Higuery Niemcy powinny skupić się na rynku europejskim do czasu rozstrzygnięcia porozumienia regionalizacyjnego z Chinami. Może to oznaczać nowe możliwości biznesowe dla krajów takich jak Dania, Holandia czy Hiszpania.
Niestety, skorzystanie z nich będzie bardzo trudne. „Aby zwiększyć eksport, potrzebne są większe możliwości zamrażania, a brakuje nam tej dodatkowej mocy” - powiedział. Obecnie hiszpańscy producenci pracują nad stworzeniem równowagi między możliwościami chłodzenia i mrożenia ze względu na globalną tendencję do mrożonego mięsa wieprzowego - zjawisko niezwiązane z możliwościami biznesowymi na rynku azjatyckim.