Wietnam- ożywienie w produkcji wieprzowiny
2021-05-19 11:05:40
zagraniczne
Według wietnamskiego urzędu statystycznego (GSO), dane pokazały, że w I kwartale 2021 r. pogłowie trzody chlewnej wzrosło o 11,6% w stosunku do tego samego okresu w 2020 r. Produkcja żywej wieprzowiny wyprodukowanej w I kwartale została oszacowana na 1,02 miliona ton metrycznych, co oznacza wzrost. 7,5% w tym samym okresie ubiegłego roku. W 2020 roku Wietnam sprowadził 43806 świń hodowlanych (w tym 1219 knurów), w tym 79% z Tajlandii, a pozostałe z Kanady, USA, Danii, Francji i Tajwanu. Wietnam po raz pierwszy zezwolił na import żywych świń z Tajlandii do hodowli / uboju od czerwca 2020 r., aby uzupełnić krajowe niedobory wieprzowiny. Oczekuje się, że wietnamskie stado świń osiągnie około 28,5 mln sztuk, przy liczbie loch od 2,8 do 2,9 mln sztuk do 2025 r. W raporcie wskazano, że Wietnam dąży do zmniejszenia odsetka świń i zwiększenia udziału drobiu i bydła w strukturze stada. Prognozuje się, że do 2025 r. produkcja mięsa i drobiu osiągnie od 5,0 do 5,5 miliona ton, z czego 63% do 65% stanowi wieprzowina. Według raportu Rabobank z marca 2021 roku, produkcja wieprzowiny w Wietnamie wzrośnie o 8% do 12% rok do roku. Biorąc pod uwagę obecny rozwój ASF, niektórzy analitycy branżowi przewidują, że stado świń w Wietnamie nie może w pełni wyzdrowieć z ASF aż do 2025 roku.
Raport pokazał, że w 2020 roku Wietnam był świadkiem bezprecedensowej fali inwestycji w sektorze hodowlanym a w szczególności w produkcji trzody chlewnej.
ASF jest obecnie bardziej kontrolowany w Wietnamie, ale raport zauważa, że istnieją wyzwania, aby osiągnąć poziomy produkcji wieprzowiny sprzed ASF.
Polski przemysł przetwórczy wymaga skuteczniejszej kontroli ASF
Polski przemysł przetwórczy wymaga skuteczniejszej kontroli ASF Obecne środki przeciw afrykańskiemu pomorowi świń (ASF) nie wspierają wystarczająco polskiego przemysłu przetwórczego i powiązanych sektorów gospodarki. W liście do premiera Mateusza Morawieckiego, Krajow...
Czytaj więcejAktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku W roku 2020 prawdopodobnie będą kontynuowane trendy, które zostały zapoczątkowane już dwa lata wcześniej, jednak ich dynamika może być mniejsza niż w 2019 r. Zmiany na globalnym rynku...
Czytaj więcejWieprzowina IV kwartał 2019 r. - Producenci zachowują ostrożność przy ekspansji.
Światowe ceny wieprzowiny nadal rosną, ponieważ niedobory nasilają konkurencję o kurczącą się podaż, zgodnie z IV kwartałem wieprzowiny 2019 r. W niektórych regionach ceny wieprzowiny osiągnęły rekordowy poziom, a bariery handlowe nadal ograniczają wzrost w USA i Kanadzie. Ceny ...
Czytaj więcejCo nowego w świecie świń?
Co nowego w świecie świń? Coraz częściej firmy ujawniają swoje rozwiązania w walce z afrykańskim pomorem świń. Różne firmy podjęły działania, aby przedstawić swoją rolę w zakresie poprawy rozwiązań w zakresie bezpieczeństwa biologicznego. Składnik keminowy: przeciwko ASF...
Czytaj więcej