Wietnam- ożywienie w produkcji wieprzowiny
2021-05-19 11:05:40
zagraniczne
Według wietnamskiego urzędu statystycznego (GSO), dane pokazały, że w I kwartale 2021 r. pogłowie trzody chlewnej wzrosło o 11,6% w stosunku do tego samego okresu w 2020 r. Produkcja żywej wieprzowiny wyprodukowanej w I kwartale została oszacowana na 1,02 miliona ton metrycznych, co oznacza wzrost. 7,5% w tym samym okresie ubiegłego roku. W 2020 roku Wietnam sprowadził 43806 świń hodowlanych (w tym 1219 knurów), w tym 79% z Tajlandii, a pozostałe z Kanady, USA, Danii, Francji i Tajwanu. Wietnam po raz pierwszy zezwolił na import żywych świń z Tajlandii do hodowli / uboju od czerwca 2020 r., aby uzupełnić krajowe niedobory wieprzowiny. Oczekuje się, że wietnamskie stado świń osiągnie około 28,5 mln sztuk, przy liczbie loch od 2,8 do 2,9 mln sztuk do 2025 r. W raporcie wskazano, że Wietnam dąży do zmniejszenia odsetka świń i zwiększenia udziału drobiu i bydła w strukturze stada. Prognozuje się, że do 2025 r. produkcja mięsa i drobiu osiągnie od 5,0 do 5,5 miliona ton, z czego 63% do 65% stanowi wieprzowina. Według raportu Rabobank z marca 2021 roku, produkcja wieprzowiny w Wietnamie wzrośnie o 8% do 12% rok do roku. Biorąc pod uwagę obecny rozwój ASF, niektórzy analitycy branżowi przewidują, że stado świń w Wietnamie nie może w pełni wyzdrowieć z ASF aż do 2025 roku.
Raport pokazał, że w 2020 roku Wietnam był świadkiem bezprecedensowej fali inwestycji w sektorze hodowlanym a w szczególności w produkcji trzody chlewnej.
ASF jest obecnie bardziej kontrolowany w Wietnamie, ale raport zauważa, że istnieją wyzwania, aby osiągnąć poziomy produkcji wieprzowiny sprzed ASF.
Dania tymczasowo „wolna od dzików”
Obecnie w Danii nie ma już dzików. I tak już niewielka populacja została całkowicie wyeliminowana, aby zapobiec wprowadzeniu i rozprzestrzenianiu się afrykańskiego pomoru świń, donosi Agra Europe (AgE). Ostatni zabity dzik Według Narodowej Agencji Przyrody w zeszłym tygodniu osta...
Czytaj więcejStabilna cena trzody chlewnej - VEZG wytrzymuje dużą presję ze strony firm rzeźnych
Sytuacja w zakresie ustalania cen na rynku trzody chlewnej jest obecnie niezwykle trudna, ponieważ rynek żywca i rynek mięsa nadal się od siebie oddalają. Podczas gdy świnie rzeźne można bez problemu sprzedawać, unijny rynek mięsa narzeka na duże ilości mięsa, co powoduje ogromną pr...
Czytaj więcejPrognoza USDA Ag: rynek zwierząt w Chinach i popyt na pasze – perspektywa długoterminowa
Chiński rynek zwierzęcy odgrywa ogromną rolę w napędzaniu globalnego popytu na pasze. Skład chińskiego importu przesuwa się w kierunku produktów o wyższej wartości, zwłaszcza mięsa. Nawet gdy Chiny wyjdą z afrykańskiego pomoru świń (ASF), pozostaną dużym importerem...
Czytaj więcejSmithfield pozwany za czerpanie zysków z podsycania obaw o niedobór mięsa podczas Covid
Grupa praw konsumentów pozywa Smithfield Foods Inc. za rzekome podsycanie obaw przed niedoborem mięsa podczas pandemii w celu zwiększenia popytu i cen na jego produkty. Food & Water Watch złożył pozew 16 czerwca w Waszyngtonie, powołując się na Smithfielda, czołowego amerykańskiego...
Czytaj więcejASF w stadzie świń w woj. łódzkim
Rolnicy z pow. piotrkowskiego donoszą o podejrzeniu ogniska ASF w gm. Tuszyn. Zwracają jednocześnie uwagę na pierwsze utrudnienia w przemieszczaniu zwierząt. Rolnicy z pow. piotrkowskiego poinformowali dziś o podejrzeniu ogniska ASF w miejscowości Kruszów, w gm. Tuszyn na terenie pow....
Czytaj więcej