Pigro News

Covid-19: Czy przetwórstwo amerykańskich świń wróciło do normy?

  2020-06-23 12:16:24

  zagraniczne

Covid-19: Czy przetwórstwo amerykańskich świń wróciło do normy?
Covid-19: Czy przetwórstwo amerykańskich świń wróciło do normy?
 
Rząd federalny Stanów Zjednoczonych stwierdził w tym tygodniu, że przetwórstwo świń prawie powróciło do poziomów w 2019 r., a drugi tydzień z rzędu liczba zabitych świń w USA przekroczyła liczbę zabitych w tym samym tygodniu ubiegłego roku. Tymczasem pojawiły się inne raporty wskazujące, że może jeszcze nie wszystko „wróciło do normy”.
Wiosną 2020 r. Covid-19 spowodował gwałtowny spadek zdolności przetwórczych wieprzowiny w Ameryce Północnej. Wiele północnoamerykańskich zakładów pakowania zostało tymczasowo zamkniętych z powodu dużej liczby infekcji pracowników. Szybkość przetwarzania wieprzowiny została zmniejszona z powodu choroby pracowników lub kwarantanny. Jednak w ubiegłym tygodniu sekretarz rolnictwa USA Sonny Perdue ogłosił, że w skali krajowej przetwórstwo wieprzowiny w USA wzrosło do 95% mocy produkcyjnych z 2019 r.
W swoim cotygodniowym komentarzu na temat wieprzowiny Jim Gen Long, dyrektor generalny Genesus, poinformował, że drugi tydzień z rzędu całkowita liczba świń przetworzonych w USA przekroczyła poziom z 2019 r. Long powiedział, że w ubiegłym tygodniu było to 2 457 000 sztuk, nieco więcej niż 2 439 000 świń poddanych ubojowi w tym samym tygodniu ubiegłego roku.
Zgodnie z oczekiwaniami, masy świń na początku ubiegłego tygodnia były niższe (średnio 214 funtów lub 97 kg) w porównaniu z miesiącem temu (220 funtów lub 100 kg); wagi były w tym momencie wyższe ze względu na konieczność pozostawania świń w gospodarstwach z powodu zaległości w przetwarzaniu.
I choć nadal istnieją duże zaległości w hodowli świń, Long uważa, że zasięg jest obecnie niższy niż przewidywano i nie jest jednolity w całym kraju, ale w dużej mierze zależy od lokalnej wydajności zakładu i innych czynników zależnych od lokalizacji.

Procesor wieprzowy Iowa zwiększa możliwości rzeźne
Aby zaradzić zaległościom w farmie i uniknąć jak największej eutanazji świń, Iowa Select Farms rozszerza swoje możliwości wykańczania w tym stanie, podał amerykański tytuł wieprzowiny Pork Business. Firma zabezpieczyła już wynajętą powierzchnię wykończeniową dla 60 000 świń i planuje ukończenie 17 nowych obiektów rzeźnych w ciągu najbliższych 3 miesięcy. Firma zmienia również strategię karmienia świń, aby powoli przybierały na wadze.
 
Rozbudowa małej fabryki w Karolinie Północnej?
Również w tym tygodniu debata nad ustawą w stanie Karolina Północna, która zapewni 25 milionów dolarów w federalnym „CARES Act” finansuje „w celu zwiększenia produkcji w mniejszych przetwórcach mięsnych” dotkniętych przez Covid-19. Pieniądze mogą pomóc małym zakładom pakującym w rozwoju, szkoleniu nowych pracowników i / lub zakupie sprzętu, który zwiększa wydajność lub poszerza linię produktów.
W międzyczasie pojawiły się pytania na temat połączeń wykonanych 2 miesiące temu przez amerykańskie firmy wieprzowe z prośbą do prezydenta USA o wymuszenie kontynuacji działalności zakładów pakowania mięsa.
Aby dokonać przeglądu, w kwietniu amerykański przemysł wieprzowy ostrzegł przed możliwymi niedoborami mięsa w kraju z powodu działania Covid-19, a jednocześnie dostawy wieprzowiny z USA do Chin osiągnęły rekordowy poziom. Do maja 2 największe amerykańskie firmy wieprzowe zajęły się postrzeganą niezgodnością między ich oświadczeniami wyrażającymi zaniepokojenie potencjalnymi niedoborami wieprzowiny w kraju a rekordowym eksportem wieprzowiny. JBS obniżył poziom eksportu wieprzowiny, a Smithfield Foods zobowiązał się do wytwarzania większej liczby produktów krajowych.

Tusze wieprzowe wysyłane do Chin
Jednak w połowie czerwca The New York Times poinformował, że Smithfield Foods (należący do chińskiej firmy WH Group) i Tyson Foods wyeksportowały więcej wieprzowiny do Chin w tym miesiącu niż w ciągu 3 lat, a całkowity eksport wieprzowiny z USA do Chin osiągnął 129 000 tony
I chociaż przemysł twierdził, że wieprzowina wywożona w kwietniu została przetworzona przed przybyciem Covid-19 i że znaczna część tej wieprzowiny składa się z produktów takich jak nóżki i narządy wieprzowe, których konsumenci amerykańscy nie chcieli, to według New York Times około 40% kwietniowy eksport dotyczył całych tusz wieprzowych, a „niektórzy analitycy uważają, że te sumy mogą być jeszcze większe”.
 
Odpowiedzialność za ochronę poziomów eksportu wieprzowiny
Ekstremalne ostrzeżenia Tyson Foods i innych firm o potencjalnych niedoborach mięsa w kraju skłoniły prezydenta USA Donalda Trumpa do powołania się na Ustawę o produkcji obronnej pod koniec kwietnia, która zmusiła zakłady pakowania do pozostania otwartymi. Jednak w tym tygodniu serwis USA Today zacytował tych, którzy twierdzą, że wezwania do pozostania otwartymi zakładami pakowania nie miały zapewnić odpowiedniej podaży wieprzowiny w kraju, ale zapewnić przetwórcom ochronę przed procesami sądowymi pracowników i chronić ich poziom eksportu wieprzowiny.
 
Absencja niezwykle wysoka
Nawet po wprowadzeniu Ustawy o produkcji obronnej zakłady wieprzowe w USA mogą być zmuszone do zamknięcia lub przynajmniej ograniczenia działalności z powodu bardzo wysokiego poziomu absencji. Agencja informacyjna Reuters poinformowała 15 czerwca, że od 30 do 50% pracowników zakładów pakowania mięsa w USA było nieobecnych w zeszłym tygodniu, ponieważ boją się kontraktu z Covid-19.
Chociaż najwięksi przetwórcy mięsa na świecie podjęli wiele działań i wydali dziesiątki milionów dolarów na ochronę pracowników, „infekcje stale rosły w hrabstwach wiejskich, w których znajdują się duże zakłady pakowania mięsa, odkąd Trump nakazał im pozostać otwartym. Co najmniej 15 hrabstw zajmujących się pakowaniem mięsa informuje obecnie o wyższym wskaźniku infekcji, w przeliczeniu na jednego mieszkańca, niż Nowy Jork, epicentrum wirusa. W zakładzie produkcji wieprzowiny Smithfield w Sioux Falls, SD, jedna trzecia pracowników (około 1200) była nieobecna 1 czerwca, w tym ci, którzy odeszli z pracy.

Ceny wieprzowiny wciąż niskie
Na poziomie krajowym pod koniec maja ceny wieprzowiny dla konsumentów w USA były o 18,5% wyższe w tym samym tygodniu rok temu. Inne mięso, takie jak wołowina i kurczak, były odpowiednio o 23 i 11% wyższe. Chude mięso wieprzowe sprzedaje się za około 0,48 USD / funt (lub 1,06 USD / kg), a cena rentowności dla rolników tylko na pokrycie kosztów produkcji wynosi 0,60 USD / funt (lub 1,32 USD / kg).