Spryt, innowacja i pomysłowość jedynym źródłem pomocy w tych czasach
2020-05-12 10:33:26
zagraniczne
Wyzwania stojące przed globalnym łańcuchem wieprzowiny po pojawieniu się wielogłowej hydry, jaką jest pandemia afrykańskiego pomoru u świń i choroby COVID-19 u ludzi zapierają dech w piersiach.
Zamiast skupiać się na jednym konkretnym segmencie łańcucha, zakłócenia przypominają falujące zderzenia między wagonami kolejowymi, gdy siła inicjująca ruch przesuwa się w dół wszystkich wagonów.
Najnowszym wymiarem tych katastrof jest duża liczba chorych pracowników w kluczowych zakładach uboju i przetwórstwa wszystkich gatunków zwierząt, zmuszając wiele firm do czasowego ich zamknięcia. Żywe zwierzęta zamiast rafiać na ubój pozostają na farmach, a ich ceny spadają. Sama natura wytwarzania chłodzonych tusz, a także przepływ pracy w początkowej fazie uboju, polega na tym, że wielu pracowników zakładu stoi obok siebie, wykonując powtarzalne zadania w miarę przesuwania się linii.
Jest to norma od wielu dziesięcioleci i odzwierciedla rozwiązanie problemu dużych obrotów w zatrudnieniu, na które często cierpią takie duże zakłady produkcyjne. Podczas gdy w niektórych częściach UE, zwłaszcza w małych zakładach, jest to mniej widoczne, jest to bardzo typowe w Stanach Zjednoczonych. Dzięki temu, że pojedyncza osoba wykonuje względnie proste zadania, zakład może łatwo zastąpić pracownika, który odchodzi lub jest chory, szybko i przy minimalnym przeszkoleniu umiejętności. Chociaż jest to dobre rozwiązanie problemu rotacji pracowników, blokuje ono zdolność pracowników zakładu do utrzymania zalecanych odstępów w celu zminimalizowania ryzyka zarażenia. Dlatego ponowne otwarcie zakładów, które doświadczyły wielu zachorowań (ponad 350 pracowników COVID-19 dodatnich w dużej rzeźni w USA) oznacza tworzenie barier z pleksiglasu i dystansowanie pracowników linii w sposób, który powoduje znaczne spowolnienie wydajności zakładu.
Dodaj do tego fakt, że zdecydowana większość popytu hotelowego, restauracyjnego i instytucjonalnego prawie przestała istnieć. Szacuje się, że 25% przetworzonej wieprzowiny musi znaleźć nowe miejsce zbytu czekając w już ciasnym magazynie, docelowo trafiając na rynek detaliczny. Co więcej, problemem jest także przestawienie się na pakowanie detaliczne produktów, które znacznie odbiegają od form i wielkości stosowanych w hurcie.
Na przykład, hotele (w U.S.A. przyp. redakcja) do wytworzenia jednolicie żółtej jajecznicy serwowanej często na śniadania, stosują duże torby z rozbitymi jajkami, co zupełne nie sprawdzi się w domowej kuchni. A może karton 25 kg pokrojonego boczku? Z olbrzymimi workami frytek i przekąsek do frytkownicy można czasem poradzić sobie w domu, jeśli jest miejsce w zamrażarce, ale wiele produktów jest pakowanych do określonego celu i nie ma ustalonego rynku ani ścieżki dotarcia do konsumentów.
Jednak cały łańcuch dostaw wykazuje się sprytem, aby przekazać część towarów konsumentom poprzez sprzedaż gotowych posiłków, na które zezwalają lokalni decydenci, pakowanych w restauracjach, w których nie wolno przyjmować gości. Jeden krajowy steakhouse sprzedaje niepoddane obróbce cieplnej steki, które można kupić, zabrać do domu i zgrillować. McDonald's, największy użytkownik wieprzowiny śniadaniowej, cofnął swoją decyzję sprzed kilku lat i przestał robić śniadanie przez cały dzień. Ma to na celu uproszczenie procedur na liniach do gotowania i montażu żywności w restauracji, które zostały spowolnione w celu zapewnienia odpowiedniego odstępu pracowników i wymaganych dodatkowych urządzeń sanitarnych itp. Jednak oni i wiele innych punktów fast food i sklepów spożywczych mają aplikacje na telefon, dzięki którym można zamówić i zorganizować dostawę w jednym z wielu miejsc, takich jak dom, konkretne miejsce na parkingu restauracji lub w normalnym oknie odbioru żywności.
W tekście podałem jedynie parę przykładów zablokowanych łańcuchów dostaw. Zamknięte zostały liczne zakłady, istnieją ograniczenia polityki publicznej w wielu miejscach, uniwersytety, restauracje, targowiska itp. są puste. To spowodowało, że prawie całe zapotrzebowanie na żywność zostało drastycznie zmienione. W wielu sklepach spożywczych stworzono przejścia jednokierunkowe oraz ograniczono całkowitą liczbę osób i zwiększono odstępy w sklepach, co powoduje duże tarcia w normalnie gładkim łańcuchu żywności. Wiemy, gdzie te wszystkie zakłócenia w końcu lądują… na kolanach światowych producentów wołowiny, wieprzowiny i drobiu.
Tutaj musimy powiedzieć, że nie ma czasu na panikę, strach czy depresję. Spryt, innowacja i pomysłowość są jedynym źródłem pomocy w tych czasach i są to potężne narzędzia. Jeśli w tym wszystkim jest jakaś niewielka zaleta, to fakt, że liczba świń dostępnych na rynkach zbytu już spowalnia część sezonowego spowolnienia w lecie. Z tego, co wiemy, pewien odsetek loch jest likwidowany. To oczywiście jeszcze bardziej tymczasowo obniży ceny. Ceny prosiąt odsadzonych od loch są niezwykle niskie.
Na pierwszy plan wysuwa się wiele dobrych rad dotyczących spowolnienia wzrostu świń na tuczu (ale nie znaczący) bez powodowania problemu z dobrostanem zwierząt. Koszty paszy są bardzo niskie, jak na historyczne standardy, a działające jeszcze rzeźnie próbują zabrać świnie od tych, które zostały zmuszone do zamknięcia. Jednak przyspieszenie produkcji przez wprowadzenie podwójnej zmiany nie jest prawdopodobne w żadnym zakładzie jednozmianowym, ponieważ ryzyko wprowadzenia dużej liczby nowych pracowników, którzy są bezobjawowymi nosicielami COVID-19, oraz ryzyko posiadania świeżego mięsa, gdzie nie ma zbytu, jest zbyt duże. Ten zator musi zostać zlikwidowany z całą pomysłowością, innowacją i sprytem wszystkich uczestników łańcucha, ale zwłaszcza na farmie.
Dewastacja finansowa może mieć wielką skalę, ale tak samo wielkie może być zwycięstwo, rozwiązanie problemów, współpraca z sąsiadami i dostawcami, która nieoczekiwanie może uratować sytuację. Pomoc rządowa (w U.S.A. przyp. red.) będzie znacząca, co daje nadzieję na wyjście z kłopotów. Drobne i często nieoczekiwane działania stworzą naprawdę trwałe wspomnienia tego czasu.
Nadchodzące ograniczenia w produkcji wieprzowiny w USA i na świecie
W jaki sposób polityka ukierunkowana na środowisko i dobrostan zwierząt ukształtuje nasz przemysł trzodowy? Oto przegląd potencjalnie ograniczających czynników. Wielu producentów mówi o swoich rozważańiach, czy powinni wprowadzić niezbędne zmiany w swoich zakładach produkcyjnych...
Czytaj więcejWzrost chińskiego stada świń - 23,5% w ciągu roku.
Chińskie stado świń wzrosło o 23,5% w ciągu roku. Dane z chińskich mediów państwowych wskazują, że największy na świecie producent wieprzowiny wychodzi z wielu lat epidemii afrykańskiego pomoru świń (ASF). Wiadomość pojawia się po tym, jak choroba zniszczyła 40% chińskiego ...
Czytaj więcejSpowolnienie w amerykańskich zakładach wieprzowiny
Amerykańskie zakłady produkujące wieprzowinę zwalniają, grożąc wykolejeniem największych od lat hodowców świń i potencjalnie podnosząc koszty dla gigantów mięsnych, takich jak JBS SA. Do końca tego miesiąca pakowacze mięsa muszą poddać ubojowi mniejszą ilość świń. Produ...
Czytaj więcejPolska: Ponad 1500 przypadków ASF
Wiecej przypadków ASF w Polsce Od początku roku w Polsce zarejestrowano prawie 1550 przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF). Eksperci są szczególnie zaniepokojeni rozprzestrzenianiem się obszarów wirusa. Łańcuch przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików trwa w ...
Czytaj więcejJBS-Foods Group przejmuje największego producenta wieprzowiny w kraju
Największy australijski przetwórca mięsa JBS przejmuje największego producenta wieprzowiny w kraju. W ten sposób JBS jednoczy około jednej trzeciej krajowej produkcji wieprzowiny. Największy przetwórca mięsa w Australii, JBS-Foods Group, planuje wejść na dużą skalę w branż...
Czytaj więcej