Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Nadchodzące ograniczenia w produkcji wieprzowiny w USA i na świecie
W jaki sposób polityka ukierunkowana na środowisko i dobrostan zwierząt ukształtuje nasz przemysł trzodowy? Oto przegląd potencjalnie ograniczających czynników. Wielu producentów mówi o swoich rozważańiach, czy powinni wprowadzić niezbędne zmiany w swoich zakładach produkcyjnych...
Czytaj więcejWzrost chińskiego stada świń - 23,5% w ciągu roku.
Chińskie stado świń wzrosło o 23,5% w ciągu roku. Dane z chińskich mediów państwowych wskazują, że największy na świecie producent wieprzowiny wychodzi z wielu lat epidemii afrykańskiego pomoru świń (ASF). Wiadomość pojawia się po tym, jak choroba zniszczyła 40% chińskiego ...
Czytaj więcejSpowolnienie w amerykańskich zakładach wieprzowiny
Amerykańskie zakłady produkujące wieprzowinę zwalniają, grożąc wykolejeniem największych od lat hodowców świń i potencjalnie podnosząc koszty dla gigantów mięsnych, takich jak JBS SA. Do końca tego miesiąca pakowacze mięsa muszą poddać ubojowi mniejszą ilość świń. Produ...
Czytaj więcejPolska: Ponad 1500 przypadków ASF
Wiecej przypadków ASF w Polsce Od początku roku w Polsce zarejestrowano prawie 1550 przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF). Eksperci są szczególnie zaniepokojeni rozprzestrzenianiem się obszarów wirusa. Łańcuch przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików trwa w ...
Czytaj więcejJBS-Foods Group przejmuje największego producenta wieprzowiny w kraju
Największy australijski przetwórca mięsa JBS przejmuje największego producenta wieprzowiny w kraju. W ten sposób JBS jednoczy około jednej trzeciej krajowej produkcji wieprzowiny. Największy przetwórca mięsa w Australii, JBS-Foods Group, planuje wejść na dużą skalę w branż...
Czytaj więcej