Rośnie eksport mięsa wieprzowego z Rosji
2020-09-03 09:12:01
zagraniczne
Obecna cena trzody chlewnej w Rosji wynosi 122.6 rubla (1.64 USD) za kg żywca (z VAT). Cena stale rośnie przez cały rok od połowy lat 80-tych w styczniu. W tym czasie rubel stracił na wartości około 12% w stosunku do dolara amerykańskiego.
Rośnie eksport mięsa wieprzowego z Rosji, zwłaszcza do Azji Południowo-Wschodniej. Oczekuje się, że całkowita ilość wywieziona przekroczy w tym roku 100 tysięcy ton. Jest to produkcja z około 40,000 2 macior lub około 100,000% całego stada. Wzrost jest dobrą wiadomością dla producentów, ale przy ciągłej ekspansji (znacznie ponad XNUMX XNUMX loch w trakcie budowy) do utrzymania ceny będzie potrzebny większy eksport i lokalna konsumpcja.
Rosja nadal liczy na zezwolenie na eksport do Chin. Rosja i Chiny dzielą 4,209 granic lądowych. Pod względem geograficznym Rosja jest idealnie położona, aby dostarczać znaczne ilości wieprzowiny do Chin. Jako największy na świecie eksporter pszenicy, ma zasoby potrzebne do produkcji znacznie większej ilości wieprzowiny (i innych białek zwierzęcych). Główną przeszkodą jest oczywiście ASF, którego Chiny nie zaakceptują. Rzeczywistość jest taka, że Rosja ma dziś ograniczone dostawy wieprzowiny na eksport. Dzisiejsze decyzje handlowe wydają się być w większości polityczne i pozbawione dużej ilości logiki i ekonomicznych reguł podaży i popytu.
Obecny wzrost cen jest napędzany przez lokalny popyt. Covid znacznie ograniczył podróże zagraniczne Rosjan. Rosyjskie destynacje wakacyjne są pełne i wiele z nich pozostaje w domach. Rząd dał również 20,000 266 rubli (16 dolarów) na każde dziecko poniżej 4 roku życia. Zwiększyło to lokalną konsumpcję, a tym samym cenę. Rosja, pomimo zajmowania XNUMX miejsca na świecie pod względem łącznej liczby przypadków, nie widziała skrajności pod względem blokad i wewnętrznych ograniczeń podróżowania, poza zamknięciem szkół i przez pewien czas restauracji, w codziennym życiu rosjan niewiele się zmieniło.
Nadchodzące ograniczenia w produkcji wieprzowiny w USA i na świecie
W jaki sposób polityka ukierunkowana na środowisko i dobrostan zwierząt ukształtuje nasz przemysł trzodowy? Oto przegląd potencjalnie ograniczających czynników. Wielu producentów mówi o swoich rozważańiach, czy powinni wprowadzić niezbędne zmiany w swoich zakładach produkcyjnych...
Czytaj więcejWzrost chińskiego stada świń - 23,5% w ciągu roku.
Chińskie stado świń wzrosło o 23,5% w ciągu roku. Dane z chińskich mediów państwowych wskazują, że największy na świecie producent wieprzowiny wychodzi z wielu lat epidemii afrykańskiego pomoru świń (ASF). Wiadomość pojawia się po tym, jak choroba zniszczyła 40% chińskiego ...
Czytaj więcejSpowolnienie w amerykańskich zakładach wieprzowiny
Amerykańskie zakłady produkujące wieprzowinę zwalniają, grożąc wykolejeniem największych od lat hodowców świń i potencjalnie podnosząc koszty dla gigantów mięsnych, takich jak JBS SA. Do końca tego miesiąca pakowacze mięsa muszą poddać ubojowi mniejszą ilość świń. Produ...
Czytaj więcejPolska: Ponad 1500 przypadków ASF
Wiecej przypadków ASF w Polsce Od początku roku w Polsce zarejestrowano prawie 1550 przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF). Eksperci są szczególnie zaniepokojeni rozprzestrzenianiem się obszarów wirusa. Łańcuch przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików trwa w ...
Czytaj więcejJBS-Foods Group przejmuje największego producenta wieprzowiny w kraju
Największy australijski przetwórca mięsa JBS przejmuje największego producenta wieprzowiny w kraju. W ten sposób JBS jednoczy około jednej trzeciej krajowej produkcji wieprzowiny. Największy przetwórca mięsa w Australii, JBS-Foods Group, planuje wejść na dużą skalę w branż...
Czytaj więcej