Chiński import mięsa może spaść w tym roku nawet o 30% w porównaniu z rekordowym rokiem 2020
2021-01-22 09:54:08
zagraniczne
Nieufność konsumentów jest podsycana przynajmniej częściowo przez oświadczenia rządu, który podjął coraz bardziej drastyczne kroki w celu ograniczenia ryzyka rozprzestrzeniania się wirusa poprzez import żywności, mimo że większość międzynarodowych organów ds. Zdrowia bagatelizuje prawdopodobieństwo takiej transmisji. Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, że nie ma dowodów na to, że ludzie zarazili się wirusem poprzez żywność i opakowania żywności. Amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention twierdzi, że szanse na nośnictwo Covid-19 przez mrożonki są bardzo niskie. Chiny są jednym z największych na świecie nabywców wielu produktów spożywczych, odpowiadając za aż 45% światowego handlu wieprzowiną. Chiny posunęły się jeszcze dalej w swojej teorii mrożonej żywności, a media państwowe sugerują, że wirus mógł dostać się do kraju w postaci zamrożonych produktów lub opakowań. Doszukiwanie się pochodzenia koronawirusa staje się wysoce upolitycznione. W Chinach, gdzie duma skutecznego powstrzymania wirusa jest wysoka, niektórzy konsumenci stali się bardziej ostrożni w przypadku produktów takich jak zagraniczne owoce morza. „Lubię importowane krewetki, ale nie śmiem ryzykować” - mówi Jia Jinghong, emerytka z Pekinu. Od listopada konsumenci mogą sprawdzać pochodzenie i przepływ żywności w łańcuchu chłodniczym, a także certyfikaty testów na obecność wirusów, skanując obowiązkowe kody QR.
Chiny nakazały również masowe testy i dezynfekcję wszystkich importowanych mrożonek, co spowodowało poważne zatory w portach i wydłużyło czas potrzebny na odprawę celną z jednego tygodnia do miesiąca. Niektóre małe miasta wprowadzają zakaz sprzedaży importowanego mięsa. W Pekinie i Szanghaju supermarkety muszą mieć oddzielne półki i sekcje na importowaną mrożonkę. Władze portowe przetestowały około 1,3 miliona próbek importowanej mrożonej żywności; 47 dało wynik pozytywny, co stanowi 0,004%. Wstrzymano import mrożonek od 124 dostawców z 21 krajów. Takie posunięcia mogą odprawić wielu zagranicznych dostawców. Rygorystyczne testy zakłóciły sprzedaż i mogą zmniejszyć import wieprzowiny w tym kraju, powiedział Zhu Zengyong, naukowiec z Instytutu Nauk o Zwierzętach Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych. Efekty będą szczególnie znaczące i widoczne od około marca do kwietnia, po szczycie popytu na chiński Nowy Rok i zbiegającą się z odbudową populacji świń domowych w Chinach po wyniszczającym wybuchu afrykańskiego pomoru świń w 2018 roku.
W zeszłorocznym raporcie państwowy Global Times wskazał na możliwość przeniesienia koronawirusa z importowanych mrożonych produktów do Wuhan, gdzie nowy koronawirus został po raz pierwszy zidentyfikowany. Naród pochwycił również badania sugerujące, że w USA i we Włoszech doszło do infekcji poprzedzających te w Wuhan. Ale niewielu ekspertów poparło te teorie, biorąc pod uwagę okoliczności, w jaki sposób wirus przeniósł się z nietoperzy, ich podejrzanego źródła, do ludzi. Uparta grupa naukowców wciąż próbuje rozwiązać problem.
W ostatnich miesiącach Chiny poinformowały, że ślady patogenu znaleziono na importowanych mrożonych produktach spożywczych lub ich opakowaniach i powiązały je z epidemiami w głównych miastach portowych, takich jak Dalian, Tianjin i Qingdao.
Wietnam- ożywienie w produkcji wieprzowiny
Produkcja wieprzowiny w Wietnamie znajduje się na szybkiej drodze do ożywienia. W 2020 r. epidemia afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Wietnamie spowodowała utratę około 86 000 świń lub 1,5% uboju w 2019 r. Chociaż ogniska ASF nadal się powtarzają, większość z nich ma charakter spor...
Czytaj więcejUSA- trzeci rok umowy handlowej z Japonią
USA przystępują do trzeciego roku umowy handlowej z Japonią W 2020 roku Stany Zjednoczone wyeksportował 1,6 mld USD produktów wieprzowych do Japonii - wzrost o 6,7% w porównaniu z 2019 r. - co czyni Japonię drugim rynkiem zamorskim dla USA. Aktualizacja GAIN USDA dotycząca um...
Czytaj więcej6 problemów wpływających na globalne ceny wieprzowiny
Światowy przemysł wieprzowy miał ciekawy początek 2021 r., z oczekiwaniami na wolniejszy wzrost produkcji w wielu częściach świata. Rosnące wyzwania zdrowotne stada, wyższe koszty paszy i niepewność popytu z powodu pandemii spowodowały presję na marże, zwiększając ryzyko dla świa...
Czytaj więcej1147 przypadków ASF u dzików w Niemczech
Liczba oficjalnie potwierdzonych przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików w Niemczech nieznacznie wzrosła w ciągu ostatniego tygodnia. 1147 przypadków ASF u dzików. W ciągu ostatnich kilku dni Instytut Friedricha Loefflera (FLI) wykrył kolejne podejrzane przypadki ASF u ...
Czytaj więcejBrytyjski przemysł trzody chlewnej domaga się równych szans po Brexicie
Nigdy nie spodziewano się, że Brexit będzie łatwy dla sektora wieprzowiny w Wielkiej Brytanii, ale w styczniu brytyjskie National Pig Association (NPA) poinformowało, że problemy z eksportem osiągają punkt krytyczny. Jak brytyjski przemysł świński postrzega Brexit i jego następstwa? ...
Czytaj więcej