Pigro News

Redukcja nadwyżki surowca w niemczech nabiera tempa.

  2021-02-04 15:49:50

  zagraniczne

Redukcja nadwyżki surowca w niemczech nabiera tempa.
 
Redukcja nadwyżki surowca w niemczech nabiera tempa. W ubiegłym tygodniu ilośc świń gotowych do uboju znacznie zmalała, o 120 000 do około 760 000 zwierząt.
ISN: W handlu świniami rzeźnymi powoli powraca optymizm. W szczególności teraz sprzedaż wieprzowiny musi być wspierana przez najwyższe władze - np. poprzez otwieranie rynków krajów trzecich - tak, aby w końcu można było rozpocząć niezbędne odzyskiwanie cen.
Obecnie nadwyżkę surowca można usunąć ze stosunkowo dużą prędkością. Przyczyną teraz wyższego tempa są reakcje adaptacyjne niemieckich rolników. Od początku roku można było zauważyć, że podaż trzody chlewnej jest znacznie mniejsza. Z jednej strony jest to spowodowane mniejszym importem prosiąt. Od września każdego tygodnia z Holandii i Danii importuje się około 35 000 - 45 000 prosiąt mniej niż zwykle. Z drugiej strony malejąca niemiecka produkcja prosiąt również znacząco przyczynia się do spadku podaży, tak że obecnie około 7-8% mniej świń jest gotowych do uboju niż na początku 2020 r. Również ze względu na czynniki sezonowe podaż już zaczyna się nieco zmieniać.
Zwiększono możliwości uboju
Oprócz spadku podaży, w ostatnich tygodniach wykazano również, że ubojowe ilości mogą być sukcesywnie zwiększane. Obecnie tylko miejsca uboju EGO w Georgsmarienhütte i Willms-Fleisch w Loxstedt są dotknięte infekcjami koronowymi wśród pracowników i muszą zaakceptować ograniczenia wydajności w wysokości około 10%. Ogólnie jednak dostępnych jest teraz tyle haków do uboju, ile nie było od czerwca 2020 r. W pierwszych trzech tygodniach roku korki zostały zredukowane o 180 000 świń. A tylko w czwartym tygodniu kalendarza korek zmniejszył się o kolejne 120 000 zwierząt. Realia znacznie poprawiają się w północno-zachodnich Niemczech, sytuacja marketingowa na południu jest jeszcze bardziej napięta.
Dalsze przyspieszenie możliwe dzięki wyższej sprzedaży
Po przerwie świątecznej z około 1 060 000 świń w kolejce, prawie jedna trzecia korka została zmniejszona. Dyrektor zarządzający ISN Dr. Torsten Staack komentuje to: „Każdy może łatwo obliczyć, że ubój 760 000 świń będzie trwał jeszcze przez kilka tygodni, ale jesteśmy teraz na bardzo dobrej ścieżce. Jeśli tempo będzie kontynuowane z taką prędkością lub jeśli prędkość wzrośnie być może nastąpi, koniec tej katastrofalnej, wyjątkowej sytuacji, która trwała miesiącami. Wiele firm musiało w ostatnich miesiącach zrezygnować z katastrofalnych cen. Ci, którzy przeżyli, potrzebują teraz nie tylko szybkiego demontażu chlewni, ale przede wszystkim szybki wzrost cen. Może się to zdarzyć tylko wtedy, gdy poprawi się sprzedaż wieprzowiny .