6 problemów wpływających na globalne ceny wieprzowiny
2021-05-17 09:57:53
zagraniczne
Powszechne wyzwania zdrowotne stad dodają niepewności na światowych rynkach wieprzowiny, od ponownego pojawienia się klasycznego pomoru świń (CSF) w Japonii i Brazylii po afrykański pomór świń (ASF) szalejący w niektórych częściach Azji i innych regionach. ASF niewątpliwie spowalnia wysiłki w zakresie odbudowy stada w Azji i zmienia oczekiwania handlowe dla reszty świata. Ponadto większe straty stad niż oczekiwano w Chinach i na Filipinach zwiększają prognozy branżowe dotyczące eksportu. Jednak analitycy ostrzegają, że rosnące koszty wysyłki i wyższe ceny wieprzowiny mogą ograniczyć sprzedaż. Ponadto na podaż świń w USA i Meksyku wpływają również choroby, takie jak zespół rozrodczo-oddechowy świń (PRRS) i wirus epidemicznej biegunki świń (PEDv). Oczekuje się, że wszystko to nadwyręży łańcuch dostaw w nadchodzących miesiącach, skutkując gwałtownie wyższymi cenami.
Cena paszy i składników pasz wzrosła średnio o 35% rok do roku, twierdzą analitycy. Ceny paszy są największym kosztem zmiennym dla większości producentów, więc regionalne różnice w dostępności paszy i dostaw rozsądnych alternatyw mogą spowodować radykalną zmianę w ekonomice produkcji, twierdzi Rabobank. Ponadto kraje, które polegają na importowanej paszy, są jeszcze bardziej narażone na globalne niedobory i zmienność cen. W Chinach przebudowa pieców i zwiększone komercyjne wykorzystanie paszy nadwyrężają globalny bilans. Chiński import kukurydzy wzrósł o 438% rok do roku, czyli około 20% całkowitego światowego handlu kukurydzą. Chińscy urzędnicy publikują wytyczne ograniczające włączenie kukurydzy i śruty sojowej do diety świń, jednocześnie zachęcając do większej lokalnej produkcji. Wielu producentów przechodzi na alternatywne pasze, ale te opcje są również ograniczone. Rabobank twierdzi, że chociaż w wielu systemach można zarządzać wyższymi kosztami paszy, niewątpliwie zmusi to producentów do skupienia się na konwersji paszy i może spowodować nieco mniejszą wagę marketingową na niektórych rynkach. Analitycy spodziewają się likwidacji stada i wolniejszego wzrostu produkcji.
Sprzedaż detaliczna wieprzowiny jest silna na większości rynków, ale wolniejsze ożywienie w gastronomii i posiłkach grupowych stanowi wyzwanie dla niektórych droższych i przetworzonych produktów wieprzowych. W krajach takich jak Japonia i w niektórych częściach Europy wprowadzane są nowe ograniczenia dotyczące spożywania posiłków i podróżowania, aby ograniczyć rosnącą liczbę przypadków COVID-19. Chociaż oczekuje się, że środki blokujące będą tymczasowe, powiedział Rabobank, powoduje to ciągłe zakłócenia w biznesie i turystyce. Sprzedaż wieprzowiny może również zmagać się ze wzrostem kosztów żywności i paliw. Rabobank spodziewa się, że sytuacja będzie gorsza w krajach, gdzie wolniej wychodzą z COVID-19 lub w których wyzwania gospodarcze występowały przed pandemią.
Import wieprzowiny do Chin w marcu nieznacznie wyprzedził oczekiwania, co oznacza wzrost o 22% rok do roku. Bieżące przepływy handlowe wspierają chiński import w górnej części szacunków Rabobanku od 3,5 do 5 milionów ton metrycznych wieprzowiny i mięsa odmianowego za cały rok, ale nadal są obarczone ciągłą niepewnością. Analitycy stwierdzili, że jest to prawdopodobnie odzwierciedleniem napiętego krajowego bilansu Chin i oczekiwań kupujących na droższą wieprzowinę w nadchodzących miesiącach. Eksport z wielu miejsc docelowych zwolnił w kwietniu z powodu sezonowego spadku popytu, narastających zakłóceń w transporcie i wynikających z nich wyższych kosztów, a także rosnących cen eksportowych wieprzowiny.
Analitycy zauważyli, że straty w stadach i wysiłki na rzecz ograniczenia produkcji podczas pandemii w 2020 r. oraz nowe wyzwania w 2021 r. pomogły spowolnić wzrost w większości regionów. Przyczynia się to do gwałtownego ożywienia cen i powrotu do rentowności. Rabobank twierdzi, że nawet przy jednych z najwyższych kosztów paszy od prawie ośmiu lat i stłumionym światowym handlu, przemysł ma stosunkowo dobrze zrównoważone dostawy i powinien być w stanie przetrwać "burzę". Analitycy oczekują, że ci, którzy mogą, wyjdą z tego cyklicznego niskiego poziomu bardziej odporni i przygotowani na silniejszy globalny popyt po pandemii.
Światowy sektor produkcji wieprzowiny pozostaje ostrożny. Przy ciągłych wyzwaniach związanych z podażą i ograniczonej widoczności popytu, branża zareagowała spowolnieniem wzrostu, a w niektórych przypadkach zmniejszeniem podaży. Ta lepsza równowaga umożliwi sektorowi osiągnięcie lepszych wyników finansowych niż początkowo oczekiwano. Chociaż istnieją obszary o większym stresie gospodarczym, takie jak Brazylia i Filipiny, Rabobank twierdzi, że działania branży powinny pomóc przywrócić równowagę dla produktów do końca roku. Wszystkie te czynniki wskazują na niewielką szybką ekspansję branży w odpowiedzi na odbicie w rentowności, czytamy w raporcie.
Wietnam- ożywienie w produkcji wieprzowiny
Produkcja wieprzowiny w Wietnamie znajduje się na szybkiej drodze do ożywienia. W 2020 r. epidemia afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Wietnamie spowodowała utratę około 86 000 świń lub 1,5% uboju w 2019 r. Chociaż ogniska ASF nadal się powtarzają, większość z nich ma charakter spor...
Czytaj więcejUSA- trzeci rok umowy handlowej z Japonią
USA przystępują do trzeciego roku umowy handlowej z Japonią W 2020 roku Stany Zjednoczone wyeksportował 1,6 mld USD produktów wieprzowych do Japonii - wzrost o 6,7% w porównaniu z 2019 r. - co czyni Japonię drugim rynkiem zamorskim dla USA. Aktualizacja GAIN USDA dotycząca um...
Czytaj więcej6 problemów wpływających na globalne ceny wieprzowiny
Światowy przemysł wieprzowy miał ciekawy początek 2021 r., z oczekiwaniami na wolniejszy wzrost produkcji w wielu częściach świata. Rosnące wyzwania zdrowotne stada, wyższe koszty paszy i niepewność popytu z powodu pandemii spowodowały presję na marże, zwiększając ryzyko dla świa...
Czytaj więcej1147 przypadków ASF u dzików w Niemczech
Liczba oficjalnie potwierdzonych przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików w Niemczech nieznacznie wzrosła w ciągu ostatniego tygodnia. 1147 przypadków ASF u dzików. W ciągu ostatnich kilku dni Instytut Friedricha Loefflera (FLI) wykrył kolejne podejrzane przypadki ASF u ...
Czytaj więcejBrytyjski przemysł trzody chlewnej domaga się równych szans po Brexicie
Nigdy nie spodziewano się, że Brexit będzie łatwy dla sektora wieprzowiny w Wielkiej Brytanii, ale w styczniu brytyjskie National Pig Association (NPA) poinformowało, że problemy z eksportem osiągają punkt krytyczny. Jak brytyjski przemysł świński postrzega Brexit i jego następstwa? ...
Czytaj więcej