Eksport mięsa w USA
2020-05-14 15:02:46
zagraniczne
Chociaż sytuacja może budzić obawy, gdyż amerykańscy pracownicy narażają własne zdrowie na rzecz zaspokajania popytu zagranicznego, eksperci twierdzą, że nie powinno tak być, ponieważ większość mięsa sprzedawanego innym krajom to fragmenty mięsa, których Amerykanie na ogół nie jedzą.
Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że eksport wieprzowiny wzrósł o 40%, a eksport wołowiny wzrósł o 9% w pierwszych trzech miesiącach roku. Tymczasem eksport kurczaków wzrósł o 8% w pierwszym kwartale. Pełne dane nie były jeszcze dostępne w kwietniu, ale dane Departamentu Rolnictwa za ostatni tydzień kwietnia pokazują, że eksport wieprzowiny skoczył o 40%, ponieważ dostawy do Chin i Japonii wzrosły, eksport do Meksyku i Kanady nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. Eksport wołowiny spadł o 22% w ostatnim tygodniu kwietnia.
Warto również zauważyć, że eksport mięsa do Chin i innych rynków azjatyckich obejmuje takie kawałki mięsa, jak pyski i narządy wewnętrzne, które mają niewielką wartość w Stanach Zjednoczonych. Najpopularniejsze kawałki w USA, w tym bekon i schab, w dużej mierze pozostają na rynku krajowym. Ponad połowę eksportu kurczaków do Chin stanowiły kurze łapy. A Federacja Eksportu Mięsa twierdzi, że popyt z rynku eksportowego pomaga zwiększyć produkcję mięsa w USA, ponieważ więcej zwierząt zostaje poddanych ubojowi, aby zaspokoić cały popyt.
Smithfield Foods, która jest własnością chińskiej firmy, powiedziała w oświadczeniu, że nie jest kontrolowana przez żaden rząd i że wolny rynek określa, jakie produkty eksportuje. JBS odmówił odpowiedzi na pytania dotyczące jego zagranicznej własności. Ekonomista rolny Uniwersytetu Purdue, Jayson Lusk, powiedział, że nie jest jasne, jaką rolę odgrywają zagraniczni właściciele w decydowaniu o tym, ile mięsa jest eksportowane.
Tyson i Smithfield byli w stanie zostać tymczasowo zamknięci w Iowa i Południowej Dakocie, co powinno pomóc branży w utrzymaniu popytu, nawet jeśli niektóre zakłady nie działają na pełnych obrotach, powiedział David Herring z National Pork Producers Council.
Wietnam- ożywienie w produkcji wieprzowiny
Produkcja wieprzowiny w Wietnamie znajduje się na szybkiej drodze do ożywienia. W 2020 r. epidemia afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Wietnamie spowodowała utratę około 86 000 świń lub 1,5% uboju w 2019 r. Chociaż ogniska ASF nadal się powtarzają, większość z nich ma charakter spor...
Czytaj więcejUSA- trzeci rok umowy handlowej z Japonią
USA przystępują do trzeciego roku umowy handlowej z Japonią W 2020 roku Stany Zjednoczone wyeksportował 1,6 mld USD produktów wieprzowych do Japonii - wzrost o 6,7% w porównaniu z 2019 r. - co czyni Japonię drugim rynkiem zamorskim dla USA. Aktualizacja GAIN USDA dotycząca um...
Czytaj więcej6 problemów wpływających na globalne ceny wieprzowiny
Światowy przemysł wieprzowy miał ciekawy początek 2021 r., z oczekiwaniami na wolniejszy wzrost produkcji w wielu częściach świata. Rosnące wyzwania zdrowotne stada, wyższe koszty paszy i niepewność popytu z powodu pandemii spowodowały presję na marże, zwiększając ryzyko dla świa...
Czytaj więcej1147 przypadków ASF u dzików w Niemczech
Liczba oficjalnie potwierdzonych przypadków afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików w Niemczech nieznacznie wzrosła w ciągu ostatniego tygodnia. 1147 przypadków ASF u dzików. W ciągu ostatnich kilku dni Instytut Friedricha Loefflera (FLI) wykrył kolejne podejrzane przypadki ASF u ...
Czytaj więcejBrytyjski przemysł trzody chlewnej domaga się równych szans po Brexicie
Nigdy nie spodziewano się, że Brexit będzie łatwy dla sektora wieprzowiny w Wielkiej Brytanii, ale w styczniu brytyjskie National Pig Association (NPA) poinformowało, że problemy z eksportem osiągają punkt krytyczny. Jak brytyjski przemysł świński postrzega Brexit i jego następstwa? ...
Czytaj więcej