Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
2020-02-14 15:42:16
zagraniczne
Aktualna sytuacja na rynku mięsa wieprzowego i wołowego w Unii Europejskiej na początku 2020 roku
W roku 2020 prawdopodobnie będą kontynuowane trendy, które zostały zapoczątkowane już dwa lata wcześniej, jednak ich dynamika może być mniejsza niż w 2019 r. Zmiany na globalnym rynku są wciąż kształtowane głównie przez szerzenie się Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF – African Swine Fever) w Chinach, które są największym producentem i konsumentem wieprzowiny na świecie. W przypadku Chin USDA (U.S. Department of Agriculture) prognozuje spadek produkcji aż o 25% w porównaniu do 2018 r. ASF w Państwie Środka przekłada się na poziom cen mięsa czerwonego na całym świecie, w tym w Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych.
Zmiany cen obserwowane po obydwu stronach Atlantyku najlepiej obrazują ten fakt. Według danych Komisji Europejskiej, na przełomie 2019 i 2020 cena żywca w UE była aż o 43,6% wyższa niż rok wcześniej, podczas gdy cena wieprzowiny Lean Hog w USA była wyższa o 16,9% w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku europejskiej wołowiny, której ceny są aktualnie niższe o 3,9% niż rok wcześniej. Mniejszą dynamikę widać też w przypadku żywca wołowego w USA, gdzie cena jest tylko 0,2% niższa niż rok wcześniej.
Wyższe globalne ceny wieprzowiny zachęcają do wzrostu produkcji oraz eksportu. Według prognoz ekspertów Komisji Europejskiej produkcja wieprzowiny w 2020 r. ma wzrosnąć o 0,5%, zaś eksport o 13,0%, co potwierdza wysokie zainteresowanie europejskim mięsem. Podobny wzrost eksportu można zauważyć w przypadku USA – według prognoz Amerykańskiej Federacji Eksporterów Mięsa, eksport wieprzowiny w 2020 r. może również wzrosnąć o 13,0%, a eksport wołowiny o 5,0%. Udział importowanego mięsa czerwonego w USA ma nieznacznie się zmniejszyć, z 8,5% do stabilnego 8,1% konsumowanego mięsa.
Większość prognoz wskazuje, że w 2020 r. będzie kontynuowany bardzo silny trend wzrostu międzynarodowego handlu mięsem czerwonym. Na tej wymianie może zyskać każdy – konsumenci na rynkach docelowych otrzymają dobrej jakości produkt w korzystnej cenie, podczas gdy producenci na brzegach Atlantyku zyskają nowych nabywców na swoje wyroby. Pomimo dużego znaczenia sytuacji w Azji na globalnym rynku, wymiana handlowa między UE a USA powinna dalej rosnąć, między innymi dzięki rosnącej produkcji elementów, które nie są aż tak popularne na Dalekim Wschodzie.
Tym samym życzymy by 2020 rok przyniósł wiele udanych transakcji!
Argentyna: boom na łańcuchy dostaw świń od 2000 roku
Argentyna: boom na łańcuchy dostaw świń od 2000 roku Argentyński sektor trzody chlewnej od dwóch dekad doświadczył imponującego wzrostu przy tempie powyżej 8% rocznie. Liczba ta sprawia, że sektor ten jest najbardziej dynamicznym w gospodarce kraju od 2011 roku. Dane te podzi...
Czytaj więcejProdukcja świń w Chinach wzrośnie o 19% w 2021 roku
Wzrost zdolności gospodarstw na dużą skalę w 2020 r. spowodował szacowany wzrost liczby świń przeznaczonych do uboju w Chinach. W 2021 r. liczba ta ma wzrosnąć o 19,2%, osiągając 613 mln sztuk. Prognozuje się, że całkowita produkcja wieprzowiny wyniesie 49,27 mln ton, co oznacza wzr...
Czytaj więcejImport mięsa wieprzowego do Japonii spada
Import japońskiego mięsa wieprzowego wyniósł 244 800 ton w pierwszym kwartale 2021 r. (styczeń - marzec), co oznacza spadek o 6% w porównaniu z tym samym okresem w 2020 r. Znaczące spadki odnotowano w dostawach z USA, spadając o 9% (8600 ton) rok do roku w okresie trzech miesięcy, do ...
Czytaj więcejNiemcy utrzymują silną pozycję jako dostawca mięsa wieprzowego w UE
Pomimo obaw związanych z niedawnymi przypadkami afrykańskiego pomoru świń (ASF), Niemcy pozostają największym sprzedawcą wieprzowiny do innych krajów UE. Prawie dwie trzecie przesyłek pochodziło od czterech największych eksporterów, ale Niemcy pozostały bez problemu wiodącym sprz...
Czytaj więcejGlobalna produkcja trzody chlewnej spowolniona przez problemy zdrowotne i zaopatrzeniowe
Według Rabobank wzrost światowej produkcji trzody chlewnej będzie spowolniony przez szereg czynników, w tym odrodzenie się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Azji, wyższe koszty paszy i wpływ COVID-19 na popyt. Ceny trzody chlewnej są znacznie wyższe na większości rynków, poniewa...
Czytaj więcej