Rośnie eksport mięsa wieprzowego z Rosji
2020-09-03 09:12:01
zagraniczne
Obecna cena trzody chlewnej w Rosji wynosi 122.6 rubla (1.64 USD) za kg żywca (z VAT). Cena stale rośnie przez cały rok od połowy lat 80-tych w styczniu. W tym czasie rubel stracił na wartości około 12% w stosunku do dolara amerykańskiego.
Rośnie eksport mięsa wieprzowego z Rosji, zwłaszcza do Azji Południowo-Wschodniej. Oczekuje się, że całkowita ilość wywieziona przekroczy w tym roku 100 tysięcy ton. Jest to produkcja z około 40,000 2 macior lub około 100,000% całego stada. Wzrost jest dobrą wiadomością dla producentów, ale przy ciągłej ekspansji (znacznie ponad XNUMX XNUMX loch w trakcie budowy) do utrzymania ceny będzie potrzebny większy eksport i lokalna konsumpcja.
Rosja nadal liczy na zezwolenie na eksport do Chin. Rosja i Chiny dzielą 4,209 granic lądowych. Pod względem geograficznym Rosja jest idealnie położona, aby dostarczać znaczne ilości wieprzowiny do Chin. Jako największy na świecie eksporter pszenicy, ma zasoby potrzebne do produkcji znacznie większej ilości wieprzowiny (i innych białek zwierzęcych). Główną przeszkodą jest oczywiście ASF, którego Chiny nie zaakceptują. Rzeczywistość jest taka, że Rosja ma dziś ograniczone dostawy wieprzowiny na eksport. Dzisiejsze decyzje handlowe wydają się być w większości polityczne i pozbawione dużej ilości logiki i ekonomicznych reguł podaży i popytu.
Obecny wzrost cen jest napędzany przez lokalny popyt. Covid znacznie ograniczył podróże zagraniczne Rosjan. Rosyjskie destynacje wakacyjne są pełne i wiele z nich pozostaje w domach. Rząd dał również 20,000 266 rubli (16 dolarów) na każde dziecko poniżej 4 roku życia. Zwiększyło to lokalną konsumpcję, a tym samym cenę. Rosja, pomimo zajmowania XNUMX miejsca na świecie pod względem łącznej liczby przypadków, nie widziała skrajności pod względem blokad i wewnętrznych ograniczeń podróżowania, poza zamknięciem szkół i przez pewien czas restauracji, w codziennym życiu rosjan niewiele się zmieniło.
Argentyna: boom na łańcuchy dostaw świń od 2000 roku
Argentyna: boom na łańcuchy dostaw świń od 2000 roku Argentyński sektor trzody chlewnej od dwóch dekad doświadczył imponującego wzrostu przy tempie powyżej 8% rocznie. Liczba ta sprawia, że sektor ten jest najbardziej dynamicznym w gospodarce kraju od 2011 roku. Dane te podzi...
Czytaj więcejProdukcja świń w Chinach wzrośnie o 19% w 2021 roku
Wzrost zdolności gospodarstw na dużą skalę w 2020 r. spowodował szacowany wzrost liczby świń przeznaczonych do uboju w Chinach. W 2021 r. liczba ta ma wzrosnąć o 19,2%, osiągając 613 mln sztuk. Prognozuje się, że całkowita produkcja wieprzowiny wyniesie 49,27 mln ton, co oznacza wzr...
Czytaj więcejImport mięsa wieprzowego do Japonii spada
Import japońskiego mięsa wieprzowego wyniósł 244 800 ton w pierwszym kwartale 2021 r. (styczeń - marzec), co oznacza spadek o 6% w porównaniu z tym samym okresem w 2020 r. Znaczące spadki odnotowano w dostawach z USA, spadając o 9% (8600 ton) rok do roku w okresie trzech miesięcy, do ...
Czytaj więcejNiemcy utrzymują silną pozycję jako dostawca mięsa wieprzowego w UE
Pomimo obaw związanych z niedawnymi przypadkami afrykańskiego pomoru świń (ASF), Niemcy pozostają największym sprzedawcą wieprzowiny do innych krajów UE. Prawie dwie trzecie przesyłek pochodziło od czterech największych eksporterów, ale Niemcy pozostały bez problemu wiodącym sprz...
Czytaj więcejGlobalna produkcja trzody chlewnej spowolniona przez problemy zdrowotne i zaopatrzeniowe
Według Rabobank wzrost światowej produkcji trzody chlewnej będzie spowolniony przez szereg czynników, w tym odrodzenie się afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Azji, wyższe koszty paszy i wpływ COVID-19 na popyt. Ceny trzody chlewnej są znacznie wyższe na większości rynków, poniewa...
Czytaj więcej