Pigro News

Ożywienie w chińskiej produkcji wieprzowiny

  2020-10-20 11:46:04

  zagraniczne

Ożywienie w chińskiej produkcji wieprzowiny
Produkcja wieprzowiny w Chinach wykazuje oznaki ożywienia
Według obliczeń Reutera produkcja wieprzowiny w Chinach w trzecim kwartale wzrosła o 18% w porównaniu z rokiem poprzednim do 8,4 miliona ton, co wskazuje na pierwsze oznaki ożywienia u największego światowego producenta.
Wzrost ten oznacza pierwszy kwartalny wzrost w kraju od lipca do września, podczas którego stado świń zostało zdziesiątkowane przez rozprzestrzeniającą się epidemię afrykańskiego pomoru świń, która spowodowała zmniejszenie liczebności o około 60% do końca 2019 roku.
Podczas gdy Reuters podaje, że oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w Chinach spadnie o kolejne 20%, National Bureau of Statistics podało w poniedziałek, że jego produkcja w pierwszych dziewięciu miesiącach 2020 r. Spadła tylko o 10,8% w porównaniu z rokiem wcześniej do 28,38 mln ton, co oznacza że wyprodukowano większą ilość wieprzowiny niż przewidywano, co wskazuje, że kraj zaczyna się odradzać.
Starszy analityk w Rabobank, Pan Chenjun, powiedział, że biorąc pod uwagę, że ceny wieprzowiny są nadal znacznie wyższe niż były przed epidemią ASF, „spodziewałby się większego spadku”.
Chociaż w III kwartale odnotowano wzrost w stosunku do tego samego okresu w 2019 r., należy zauważyć, że sprzyjało temu produkcja w III kwartale poprzedniego roku, która była szczególnie niska ze względu na ASF.
Dane pokazały również, że liczba zabitych świń spadła o 11,7% w ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy do 361,86 mln.
Jednak Xiong Kuan, analityk w Cofco Futures, również skomentował w notatce z zeszłego tygodnia, że ​​mniej niż 24 miliony świń zostanie poddanych ubojowi w tym miesiącu, co stanowi wzrost o 8% we wrześniu, ale nadal jest znacznie poniżej typowego miesięcznego zapotrzebowania wynoszącego 45 milionów.